38

Д ействително разговорите по същество ще започнат днес, но те ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията. Това коментира на брифинг в парламента министър-председателят Николай Денков. Дискусията за това какъв ще бъде подходът предстои, добави Денков.  

"Подходът, който аз смятам за правилен, е да се правят смени само там, където има сериозна необходимост, защото изпълнението на управленската програма изисква човекът да може да стартира от първия ден. Естествено, ако дойде нов човек, ще му трябва време за адаптиране", посочи премиерът.

По думите му дискусията за това какъв ще бъде подходът предстои и тя ще бъде първо между тях с Мария Габриел. Искам да благодаря специално на Бойко Борисов за това, че и той изрази публично тази теза – първо ние с нея да намерим консенсус как да се подходи, след което с този консенсус да отидем при ръководителите на партиите, от които очакваме подкрепа и да ги убедим, че това е най-правилният подход, добави Денков.

"В този подход, отсега казвам, че в следващите дни от мен за имена на министри няма да чуете нищо, защото този разговор трябва първо да се състои между нас с г-жа Габриел и когато имаме яснота, когато видим какви са възможностите за подкрепа на политическите сили, едва тогава ще обсъждаме имена. Имаме още два месеца и през тези два месеца държавата трябва да работи, министрите трябва да работят. Ние не можем да си позволим два месеца да си говорим за ротация и да не работим сериозно по програмата", отбеляза Денков.  

Той коментира, че като цяло всеки един от министрите би могъл да продължи нататък и да остане в редовния кабинет. На въпрос с чий мандат трябва да бъде следващото правителство, Денков посочи, че за него това е напълно технически въпрос. За мен е много важно максимално гладко и бързо да преминем към работата на следващия кабинет. Тези дискусии около ротацията отвличат вниманието и на министрите, посочи премиерът. За неговата роля дали ще е министър без портфейл, Денков посочи, че още не е решено – обсъждат се различни варианти.

Идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ. Това каза на брифинг в парламента министър-председателят акад. Николай Денков по повод предстоящата ротация в правителството и възможността Асен Василев да бъде втори вицепремиер. Винаги съм казвал, че това е възможен вариант и ако той бъде поставен на масата от тях, ние няма да възразим, каза Денков. Премиерът добави, че не би искал разговорите за ротацията да стартират с промяна на началната договореност, защото по думите му това може да ги извади в грешна посока. 

Това, което бих казал по отношение на работата на министрите, е, че всеки от тях се справя в много трудна среда. Може да имам забележки по определени дейности, но най-общо казано, всеки един от тези министри би могъл да продължи и да остане в новия кабинет. Въпросът е дали в някои отделни случаи ние можем да имаме кандидат, който да се справи по-бързо и по-успешно, добави премиерът. 

И друг път съм казвал, искам да подчертая, много е важно, както при съставянето на кабинета, така и сега при осъществяването на ротацията, ние да запазим усещането за екипна работа на кабинета. Би било изключително вредно, ако някои от министрите заживеят с мисълта "аз съм на този или аз съм на другия", коментира Денков. Ние трябва да работим като екип, защото това е начинът да решаваме общите задачи. Всъщност най-тежките задачи, с които се сблъскваме, са точно такива, които са изисквали координация от няколко институции, което не се случвало от години. За щастие, успяхме да преодолеем този тип изолиране на съответните ведомства, добави министър-председателят. 

Денков подчерта, че министрите са подложени на голям натиск и имат много работа за вършене. Всеки от тях, освен че има много работа да свърши, освен че много често средата, в която трябва да изпълнява задачите си, не е много приветлива, но те и много често са атакувани, без да има особено основание, коментира Денков в отговор на въпрос за думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че не се ползва от политическа подкрепа. Министър Хинков свърши доста работа, има и задачи, които се забавиха, но трябва да се види дали има обективни причини за забавянето, или не, коментира още премиерът. Той даде за пример изграждането на Националната детска болница. 

Регулаторите

Попитан дали ще участва в разговорите за попълване на позициите в регулаторните институции, Денков отговори, че ще участва в дискусиите, тъй като е част от лидерския екип на "Продължаваме промяната - Демократична България". Той подчерта, че решенията ще се вземат от Народното събрание. По отношение на регулаторите разговорите по същество не са започнали, каза Денков. По думите му там трябва да се реши какъв ще е подходът, каква ще е ролята на обществения съвет и дали към всички регулатори ще се подходи по един и същи начин. 

Посещението на Тагарев в САЩ

Относно водените от Тодор Тагарев разговори по време на посещението му в САЩ за разполагане на допълнителни войски на наша територия, Николай Денков увери, че министър Тагарев не може да вземе решение сам. Денков добави, че водените от военния министър разговори ще бъдат обсъдени, след като той се върне в България. Според Денков в България постепенно се изгражда по-силна армия, има промяна в обучението, по-доброто интегриране на България със съюзниците в НАТО. Той бе категоричен, че е новина, обсъждането на въпроса как групата, която имаме в момента, да бъде увеличена като състав.  

Еврозоната

Нашата цел за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година, заяви по време на парламентарния блицконтрол министър-председателят Николай Денков.

Той заяви, че няма никакъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии така, както са приети, защото те са част от договорите в ЕС. Тези критерии имат процедура, която позволява в определени случаи да се намерят страни, които поради специфични причини, може да бъдат извадени от съответното изчисляване на средната инфлация, посочи Денков.

Това нещо беше направено по отношение на Хърватия, когато тя прие еврото, допълни той и подчерта, че това не е против правилата, а съгласно правилата. Не може да стане по желание на един премиер или някой финансов министър, а е в съгласие с правилата, както са записани в договорите, отбеляза Денков. Ние ще спазим всички правила такива, каквито са в момента, за да влезем в еврозоната, посочи премиерът. 

Той каза още, че курсът на лева е фиксиран със закон на това Народно събрание и никой, никога и по никакъв повод от застъпването на това правителство не е обсъждал промяна на този курс, точно обратното, навсякъде казваме, че той трябва да бъде запазен, защото е показал, че е подходящ след закачането към дойче марката и след това към еврото.

Денков и Габриел на изслушване в Народното събрание (СНИМКИ)

Конституционните съдии

Относно конституционните съдии Николай Денков каза, че промяната на двама конституционни съдии се налага, защото мандата на тези, които са в момента в Конституционния съд, е изтекъл преди две години. Така че е крайно време да бъде попълнен съставът на Конституционния съд. Всякакви други внушения за причините да се избират нови конституционни съдии, са само опит за внушение и манипулация, каза Денков.

Шенген

По отношение на преговорите, които бяха проведени за влизането в Шенген, българското правителство не е приемало никакво друго задължение, освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение по отношение на скоростта, с която се обработват молбите, заяви премиерът Николай Денков в парламента на въпрос от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов за приема на мигранти.

Не са обсъждани никакви бройки и така, както досега е работило Дъблинското споразумение, така ще продължи да работи, докато не бъде приета неговата следваща промяна, каза министър-председателят. 

Престанете да си измисляте някакви числа, които нямат нищо общо с истината, защото единственото, което правите, е да плашите хора, но те вече виждат, че това, с което ги плашите, не се случва и няма и да се случи, заяви Николай Денков. 

Както обикновено, по тази тема бяха смесени истини с лъжи, коментира Николай Денков. Бяха казани две лъжи, първата е, че има промяна в политиката, посочи той. Дъблинското споразумение е подписано от България през 2007 г. от правителство с мандат на БСП, след това е променено през 2013 г. и отново е подкрепено от българското правителство и отново с мандат на БСП, добави той.   

Както винаги, лъжецът вика дръжте крадеца, отговори му Костадин Костадинов. Той го коригира, че през 2007 г. правителството е било с мандата на ДПС.

Костадинов посочи, че в разговорите с австрийците има една дума - стриктно прилагане на Дъблинския регламент. До момента България не прилагаше Дъблинския регламент, защото, ако го прилагахме, държавата ни отдавна щеше да се е напълнила с мигранти, отбеляза Костадинов. По думите му само през България минават 300 хиляди мигранти на година.

Според Костадинов влизането на България в Шенген е опасно за националната сигурност, защото когато ни задължат да приемем всеки един от тези мигранти, "след не повече от 7-8 години с демографския срив ще се превърнем с повече чужденци на територията на страната, отколкото български граждани". 

Дъблинското споразумение е такова, каквото беше през 2013 г., и нищо няма да се промени от това, което е подписано с Австрия и с Румъния по отношение на приемането на България в Шенген, заяви премиерът Николай Денков. По думите му опозицията се опитва да представи едно облекчение за българските граждани и за българския бизнес като неуспех. 

Нищо особено не се е случило и няма да се случи, така, както е било досега, така и ще продължи, поне докато не бъдат приети промените в Дъблинския регламент, коментира Денков. Той посочи, че тези промени в Дъблинския регламент ще помогнат на българската държава да не бъде застрашена да бъде „наводнена“ от бежанци, точно защото в новия регламент бежанците трябва да бъдат разпределяни справедливо с другите държави, а досега те би трябвало да бъдат задържани в граничните държави като България.

Дори при сегашния по-неизгоден регламент през 2023 г. от Австрия са подадени само 193 молби за връщане на граждани, до момента за миналата година ние сме приели 113, каза министър-председателят.

Мария Габриел обяви кога ще се дискутира датата за влизане в Шенген и по суша

Неизпратените покани за Богоявленския водосвет

Денков коментира, че е абсолютно несериозно грешка на чиновник да бъде основание за смяна на министър Тагарев. Коментарът е във връзка с неизпратената покана за събитие за Богоявление, на което организатор е Министерството на отбраната, на заместник-председателя на парламента. Неизпращането на тези покани, какъвто и дискомфорт да е създал, не може да бъде основание за смяна на министър, добави Денков. 

Вносът на електроенергия

Вносът на електроенергия е не, защото България няма мощности, а защото токът, който произвежда, е по-скъп в определени дни, часове, тогава, "когато другите могат да произвеждат от съответните източници, и тогава на пазара се внася ток, защото е по-евтино". Това обясни премиерът Николай Денков по време на блицконтрола в Народното събрание. Той бе попитан от Драгомир Стойнев от „БСП за България“ защо в началото на януари т.г. сме внесли ток не само от Турция, но и от Република Северна Македония.

Денков уточни, че тече технологично състезание как да бъде произвеждана по-евтина ел. енергия и да бъде създаден този енергиен микс, който да даде възможност на регионите, на държавите да произвеждат най-евтин ток, конкурентен на пазара. България е част от регионалния пазар и трябва по най-бързия и ефективен начин да обнови технологично своите мощности, за да е конкурентна спрямо съседите, подчерта премиерът. Затова, по думите му, е много важно България да продължи в ускорени темпове да изгражда своя микс от възобновяеми източници, вкл. хидроенергия, ядрена енергетика.

Денков припомни, че този кабинет е подписал договорите за изграждане на 2 ядрени реактора и е започнала работа по тях, за да може да сме конкурентни на пазара, както е било досега. Миналата година България е нетен износител на ток, сигурен съм, че и тази ще бъде така, изтъкна министър-председателят. Нормално е, когато има отворен регионален пазар, в определени дни, часове, да бъдем вносител, това е част от енергийния пазар, който така се развива в целия свят, това е начинът да имаме по-евтина енергия за всички, подчерта Денков. Според него би имало драма, ако спрем процеса на енергийно-технологично обновление, защото тогава няма да сме конкурентоспособни.

Споразумението с миньорите и енергетиците

Драгомир Стойнев упрекна кабинета, че не е изпълнил абсолютно нищо по споразумението с българските миньори и енергетици. 

По споразумението с миньорите и енергетиците е свършено всичко, което може да бъде свършено междувременно. Преди 2 дни имахме среща с тях в Министерския съвет, където им представихме какво сме свършили, ще го представим и на вас в Народното събрание, отговори Денков. Ако има проблем в мините и в държавния ТЕЦ, така ще го кажа, това е, защото години наред хора лъгаха енергетиците и миньорите, че могат да продължават така, както е било много години наред, обясни той.

Ние сме правителството, което ги покани, обясни, че така не можа да продължава, какви са посоките, в които може да се търси решение, затова успяхме да сключим споразумение и благодарение на парламента, че се включи в този процес, посочи премиерът. Един от резултатите е, че България вече получи потвърждение за териториалните си планове, с което ще имаме около 2.4 млрд. лв., които да бъдат използвани точно за тези хора, подчерта Николай Денков.

Лабораторните анализи на кръвни проби за наркотици

В новообоурдавни центрове за лабораторен анализ на кръвни проби за наркотични вещества кръвните резултати ще са готови от 1 до 2 седмици. Това съобщи министър-председателят Николай Денков по време на блицконтрол в Народното събрание.

Забавянето на кръвните резултати на проби за наркотици е един от проблемите, които заварихме, влизайки като редовно правителство, посочи Денков. От една страна, беше въведена преди нас правилна система, която позволява да се използват полеви тестове, за да се види дали има потенциален проблем, които обаче след това трябва да се проверяват с много по-точните кръвни тестове, каза премиерът.

По отношение на алкохола съществуващата апаратура и процедури позволяваха в рамките на до няколко дни да има ясен резултат. Докато по отношение на наркотичните вещества, се оказа, че липсва апаратура, липсва организация и оттам имаше забавени проби с 6, 9, 12 месеца, припомни премиерът Денков.

Проблемът се изостри и от промяната в Наказателния кодекс, която даваше възможност за отнемане на превозни средства при използване на наркотици и алкохол. Това беше една от задачите, които си поставихме - да намерим бързо решение, заяви Денков. По думите му се е оказало, че могат да се се направят три неща – да се подобри организацията в съществуващите центрове - във Военномедицинска академия, където бяха отпуснати допълнителни средства, така че да работят на 24- часови смени, с които да ускорят процеса. Второто – да отпуснем средства, за да не бъдат губещи лабораториите, които правят тези тестове. Третото е, че бяха направени обществени поръчки, дължим благодарност на МВР, което използва наличния фонд, информира Денков.

Той каза, че е била необходима известна дискусия и организация какви апарати да се закупят и къде да се разположат, защото преди шест месеца се оказа, че са били тръгнали в грешна посока. След срещи с участието на народни представители създадохме организацията, която вече почна да дава резултати, каза Денков и съобщи, че днес следобед ще открие, заедно с вицепремиера Мария Габриел, един от тези новооборудвани центрове. Вече сме на финалната права, подчерта премиерът.

Комисията за защита на потребителите

Няма очевидно решение, което да позволи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) да работи и в същото време да не влезем в конфликт с текущите съдебни дела, заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на Корнелия Нинова („БСП за България“) в рамките на парламентарния контрол. Нинова попита какво мисли да прави правителството с тази комисия, така че тя да си влезе в реалните функции, а не да продължава „хаоса и беззаконието на Радев“. 

Премиерът Денков обясни, че затруднението, което имат, се дължи на това, че смяната на състава на КЗП по време на служебното правителство е направена по начин, който в момента се оспорва в съда. Той коментира, че Комисията не може да си изпълнява задълженията и кабинетът търси устойчиво решение на проблема.  

Нинова му предложи решение - сегашният състав на Министерския съвет да отмени решението на служебния кабинет, което фактически връща незаконно уволнените хора, те стават реално ръководно тяло на Комисията и не се назначава трето. Ако оставите казуса висящ, задълбочавате проблема, коментира тя.

Нинова посочи, че трябва да има работещо ръководство на КЗП и даде пример с контрола на т.нар. райски газ. Не може да имаш закон, който го забранява, и да нямаш органи и институции, които да тръгнат от дискотека в дискотека, от заведение в заведение, каза тя. Навсякъде в социалните мрежи се продава свободно, тровим децата ни и на това нещо трябва да се сложи край, коментира Нинова.  

Николай Денков благодари за предложението за КЗП, но посочи, че в него има една презумпция, че МС може да вземе отношение за законосъобразността на взетото решение от служебното правителство. В момента, в който има съдебни дела, нямаме право на това, заяви премиерът. Трябва да се приключат съдебните дела, за да е ясен крайният резултат по отношение на законосъобразността, добави той. 

Относно т.нар. райски газ, Денков каза, че като химик е много консервативен в това отношение и всякакви възможности за злоупотреба с упойващи вещества не трябва да се позволяват. Имате пълната ми подкрепа за това, че всички органи трябва да си свършат работата, заяви премиерът. В случая, освен КЗП, това е МВР, така че този разговор с тях ще го продължим, добави той. 

Плана за възстановяване и устойчивост​

Уверявам ви, че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост ще стане до пролетта. Готов съм да се обзаложа, тогава ще обсъждаме въпроса кога точно ще бъде изпратено третото плащане, защото е очевидно, че третото трябва да се изпрати след второто плащане. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блиц контрола в парламента в отговор на въпрос относно средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Планът за възстановяване трябваше да се предоговори, защото България се представяше по-добре икономически, подчерта премиерът. Той напомни, че България щеше да загуби 2,4 млрд. лв., ако правителството не се беше справило с териториалните планове, така както служебното правителство загуби 200 млн. лв. в края на 2022 г. А ние благодарение на нашата усилена работа успяхме да осигурим тези 2,4 млрд. лв., така че ние не сме спирали да преговаряме с Европейската комисия (ЕК) нито за ден, каза Денков. Непрекъснато сме в преговори, за да успеем да осигурим всички средства, заяви премиерът Денков.

Той припомни, че, когато правителството е влязло в управлението, се е оказало, че има редица задачи, по които нищо не е било направено. Част от тях бяха по обективни причини, тъй като ставаше дума за приемане на голям брой изменения на законите, които се изискваха от Плана за възстановяване и устойчивост и при липса на редовно правителство и парламент нямаше как да бъдат приети, посочи премиерът. Той подчерта, че през последните седем месеца са приети изключително голям брой закони, чакали от години, благодарение на добрата координация между Народното събрание, партиите, които подкрепят управлението, и правителството. Това е предпоставка, за да можем да напреднем по Плана за възстановяване, заяви Денков.

Факт е, че в момента 90% от реформите, които бяха обещани, за да може да се поиска второто плащане, вече са изпълнени, каза Денков. Имаше и друго обстоятелство, което също е обективно – поради по-добро представяне на българската икономика от очакваното при договарянето на Плана, се оказа, че България трябва да предоговори Плана, тъй като бяха намалени средствата, защото по формулата, която е прилагана, България се представя по-добре и съответно трябва да получи по-малко средства от очакваното, обясни премиерът. Той съобщи, че е имало забавяне, свързано с процеса на преговори с ЕК какво точно трябва да бъде намалено като финансиране, от там да бъдат премахнати някои от мерките, залегнали в Плана и това е отнело време.

Трети факт е, че през юни се оказа, че няма никакъв напредък по отношение на преговорите, свързани с промяната в енергийната система, посочи Денков. Съчетано с високите и дълбоки емоции с реформацията в енергийните региони, имаше период, в който ние не можехме да преговаряме с ЕК, докато не изчистим позициите със синдикатите, политическите сили, допълни той. Всичко това, според Денков, вече е изпълнено, има яснота какво е постижимо и какво е възможно по отношение на енергетиката. Това е оформено в стратегията, която вече е готова във вариант, който е в режим на обществено обсъждане, съобщи премиерът. Той информира, че предстоят още едно или две решения, след което ще приключи процесът с подаването на второ искане за второ плащане, което е започнало още миналата година. 

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 52 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 12 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък