16

"Министерството на здравеопазването трябва да вземе по-сериозни мерки такива хора да бъдат на болнично лечение. Полицаите нито имаме подготовката, нито сме оборудвани за такива ситуации".

Така коментира пред NOVA зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов инцидента, в който полицай от III-то РПУ в столицата е бил прострелян в главата, докато е изпълнявал служебните си задължения.

"Много трудно се прави преценка в такава ситуация. Това е най-високата цена, която един служител на МВР може да плати при работата си. Такива случаи не са рядкост. За съжаление не можем да се справим сами, а и не би трябвало това да е проблем на Вътрешното министерство”, каза Кузманов.

"Когато имаме предвидим инцидент с наличие за оръжия, положението с оборудването не е добро. Бронежилетките са достатъчно малко, за да не се чувстват колегите сигурни - не повече от 1 на 4-5 служители, което не гарантира сигурността", обясни той.

Какво се случи

Полицай от III-то РПУ в столицата е бил прострелян в главата, докато е изпълнявал служебните си задължения. 

Седем служители се отзовали на сигнал, подаден днес от майката на стрелеца. Жената повикала полицията, защото синът й бил агресивен и имала нужда от помощ.

Вчера бе изяснено, че допреди месец мъжът е живял в чужбина – в страна от ЕС.

Стрелецът бил психично болен, но българските власти не били уведомени за това.

21-годишният Христо Бръзицов отключил психично заболяване след раздяла с приятелката си. Експертиза ще трябва да каже каква е диагнозата му, тъй като не е освидетелстван.

Състоянието на полицая 

Простреляният в София полицай остава в „Пирогов” в стабилно състояние. Предстоят му операции.

"Има огнестрелно нараняване в областта на лицето. Състоянието за момента е стабилно, извън опасност за живота е. Бяха предприети спешни реанимационни действия, беше направен скенер по спешност, за да се види какво е състоянието му. Няма засегнати кости. Това е огнестрелно нараняване, което изисква допълнително наблюдение, допълнителни хирургични интервенции и обработки. Заради това ще остане за лечение в „Пирогов”, в УНГ на „Пирогов”.

Това обяви на брифинг вчера изпълнителният директор на "Пирогов” ЕАД проф. Асен Балтов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@