231

"Аз лично страшно бях притеснен от срещата на независимия омбудсман с Корнелия Нинова и партийните функционери в ЦУМ. Спомням си точно когато паднахме от власт концерта на Орлов мост на господин Трифонов и тежкия негативен отенък, който като протестен вот се раждаше там. Срещата на господин Трифонов и Корнелия Нинова също, и пак Гергов там. И аз имам много въпросителни, но съм оптимист и ще намерим най-доброто възможно решение". 

Това заяви премиерът трети мандат Бойко Борисов в Хитрино, където отиде няколко часа след срещата си с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той визираше срещите на Трифонов покрай инициирания от него референдум с лидера на БСП. 

"Никой не иска да се види с мен за тези два месеца. Щях да се почувствам и аз поласкан да дойда в ЦУМ", допълни Борисов. 

В последните седмици се вихри скандал след признанието на бизнесмена и издател Сашо Дончев, че е бил на среща с главния прокурор Сотир Цацаров, за което и двамата се обвиниха във взаимен натиск.

Сашо Дончев с още разкрития за срещата с главния прокурор

Бизнесмен: Главният прокурор ме заплаши, Цацаров: Той мен, не аз него

Срещата била организирана от пловдивския бизнесмен Георги Гергов в ЦУМ и от там името на скандала ЦУМ гейт.

Цацаров: Срещата в ЦУМ не е нерегламентирана, няма регламент

Председателят на ВКС Лозан Панов иска от президента комисия за ЦУМ гейт

Прокуратурата отвърна на Панов, Румен Радев се намеси

„Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители

на съда, прокуратурата, следствието и като „кърлежи“ се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система“.

"Казах на Лозан Панов, че по всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но по никакъв начин да не се обслужват политически партии, които дори не можаха да влязат в парламента и пречат и на съдиите да постигнат най-доброто, което може системата да направи", добави Борисов. 

„Ако съдиите започнат да се самоконтролират,

защото никой друг не може да ги контролира, за тези безбройни условни присъди, тъй като те действително са много, ако прокурорите, полицаите, следователи се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват“, допълни Борисов.

Лозан Панов дойде в Министерския съвет днес с надеждата темата

за конституционни промени и за по-сериозна проверка на главния прокурор да се отвори отново.

Вицепремиерът Екатерина Захариева обаче отхвърли тази възможност. И призова не към задълбочаване на конфликтите, а към туширане на напрежението.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@