76

Т рябва да намерим начин да съставим правителство дали с първия, дали с втория мандат. Отиването и опцията на нови избори юли или август ще дадат подобен резултат. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От своя страна Кирил Петков от ПП заяви, че по тема политики винаги са готови да говорят. Бюджетният дефицит 3% е важна цел, без да се вдигат данъците и без да се съкращава социалната програма. Има и други секторни политики, за които сме отворени да говорим -енергетика, правосъдна реформа, службите, добави Петков. Ние с първи мандат не можем да подкрепим правителство, но сме готови да говорим по политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета, каза още Петков.

Срещата между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" се проведе в Народното събрание
Срещата между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" се проведе в Народното събрание Източник: БГНЕС

„Важно е да се видят законите по ПВУ, бюджетът е също важен - ако се направи комисия между двете коалиции можем да поканим и МФ и да направим сметките на бюджета – да използваме няколкото следващи дни за действие“, каза още Борисов.

„Разходите за издръжка – за ток, вода, ремонти, са вдигнати с над 40%, като през 2022г. те бяха отново вдигнати, да се види дали има недофинансирани дейности. Това, което виждаме са много сериозни харчове за капиталова програма, разходите за издръжка мен обаче силно ме притесняват“, това заяви и съпредседателят на ПП Асен Василев. „Тези корекции биха могли да ни дадат намаляване на 3% дефицит, трябва да се направи новият годишен план, трябва да говорим и с МФ без да вдигаме данъци, да орязваме пенсии и намаляваме заплати да получим нужния дефицит“, каза още Василев.

“Това, което започнахме със законодателната програма, ще се радваме с този план да задвижим тази програма. Мисля, че в следващите парламентарни дни ако можем да покажем реален прогрес с тези закони би била добра първа стъпка да сменим от добрите намерения към реални действия”, отбеляза Кирил Петков.

ГЕРБ са категорични, че нови избори биха довели до същия резултат
ГЕРБ са категорични, че нови избори биха довели до същия резултат Източник: БГНЕС

„Работата по законодателната програма показва, че може да се направи консенсус, ние се обединихме по смисъл по 30 законопроекта. При консенсус между политическите групи и след създаването на комисии може да започнем с обсъждането на всички важни закони, както и приемането на държавния бюджет“, това каза и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „Ще предложим освен постоянните комисии, то да работят и още две комисии, едната от които свързана с бюджет, икономика и финанси. Има голям обем законодателство по ПВУ, свързани със секторите земеделие и енергетика. Освен по законодателството, ние трябва да имаме и реализирани проекти по ПВУ- само бързината и партньорството със служебното правителство, трябва да бъде също отправна точка“, подчерта още тя. „По някои от законопроектите имаме спор по правна техника и детайли, но нямаме спор по промените в НПК свързани с разследването на главния прокурор, ще се наложат някои козметични промени, но това няма да промени смисъла не само по ПВУ, но и върху това, че всеки трябва да е равен пред закона. По закона за комисията за борба с корупцията ще подкрепим законопроектът създаващ две комисии с разследващи функции, работеща с конфликта по интереси и друга с отнемането на имущество. Детайлът по това законодателство е, че ние бихме подкрепили и законопроекта на МС, паралелно ще разглеждаме законопроектите на МС и на ПП. Законът за борба с домашното насилие имаме готовност още днес двете коалиции да внесем – това ще е и посланието, че започваме законодателната дейност заедно. Всички изброени закони в законодателната програма ще бъдат акцент на комисиите, които ще се създадат, законодателните инициативи по отношение на конституционни промени също ще бъдат стартирани“, каза още Атанасова. „Комисията по конституционни въпроси ще бъде отново създадена, надявам се да работи за реализация на политиките в законодателната програма“, подчерта още тя.

ГЕРБ-СДС покани ПП-ДБ на лидерска среща

Томислав Дончев посочи, че “буквално от утре трябва да започне работа с МФ по отношение на бюджета. Нашият анализ показва, че без конкретни мерки няма как да се случи 3% дефицит. Освен като бюджетна технология стои въпросът ще има ли стабилно мнозинство в НС за тези мерки”, подчерта той. Според него за да се постигне 3% дефицит трябва да се приложат тежки реформи и трябва да се отговори на въпроса има ли мнозинство в парламента за реализацията на тези мерки. “Водим разговори за политики, имаме консенсус по част от политиките, напомням, че политики се водят, когато има правителство“, каза той.

Василев подчерта, че трябва да седнат и да разгледат бюджета детайлно.

“Вярваме, че с отговорността на всички нас ние можем да постигнем 3% дефицит и да не се променя дългосрочната ни цел- Еврозоната и Шенген“, каза Кирил Петков. „Шенген за нас означава всички малки и средни фирми да изнасят спокойно в Европа, българите да се чувстват първа ръка европейци. Ние трябва да успеем да намалим плащанията за всеки български гражданин и държавата с влизането ни в Еврозоната, рискове като случая с КТБ не трябва да бъдат налице, така че ние сме готови да поемем отговорността за 3% дефицит, знаейки, че той е важен за реализацията на всички приоритети за българите“, подчерта още съпредседателят на ПП.

Кирил Петков на преден план с представители на коалицията "Продължаваме Промяната"- "Демократична България"
Кирил Петков на преден план с представители на коалицията "Продължаваме Промяната"- "Демократична България" Източник: БГНЕС

Акад. Николай Денков посочи, че за два дни са успели да свършат работа, която е можело да бъде свършена за седмица. “Ако подходим активно и динамично можем да свършим работа”, каза той и уточни, че единственото притеснително е да не се изпадне в ситуация като в предишния парламент, в която се е казвало едно, а се е правило друго.

На хората им омръзна да се занимават с нас. Нека да преминем на това, че няма да ни подкрепите с първия мандат, а искате безусловна подкрепа във втория. Ние през парламента ще контролираме, което и да е правителство – това не е привилегия, която ни се дава, заяви от своя страна Бойко Борисов. Да не разчитаме, че сме си самодостатъчни – има още 4 партии, ние може да сформираме много мощна опозиция. Нека да ни представите състав на кабинет – премиер, министри, на базата, на което да мислим ако отиваме на такъв вариант да се види какво предлагате“, посочи Борисов. „За да имаме ние ясна цел с първия мандат и ако другите не се съгласят да ни подкрепят, а решат да ви подкрепят вас- да знаем как да действаме. Ако сте водили разговори с другите сили и имате вариант извън нас – това също трябва да кажете“, призова Борисов.

Петков пък отговори: “Това, което ние осъзнаваме в този момент е, че вие сте първа политическа сила и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето право да направите своя избор“, посочи той.

Лидерът на ГЕРБ обаче напомни, че изпълнителната комисия на партията е решила, че до изчерпване на всички разговори с ПП-ДБ, от ГЕРБ няма да водят разговори с други партии.

“Пред България има много важни задачи. Ще изчакаме да свърши вашата работа в първия мандат. Ние също казваме искаме правителство, а не - не искаме правителство. Не искаме да изземаме инициативата на първия мандат”, посочи Петков и уточни, че според него истинската дискусия е дали правителството може да свърши важните за държавата задачи. По думите му те са готови за разговори във втори мандат по политики.

„Освен законодателна програма, да се предложи и управленска програма – обикновено мандатоносителят води този процес. Нека да се консултираме с партийните органи при нас и да видим дали е възможна правителствена програма – след това да започнем разговори и по тази програма – например по земеделие, енергетика, детайлна програма за управление. Ако има съгласие по тази програма, то да започнем да мислим с какъв състав на кабинет би се реализирала тя. Остава условието, че това ще бъде излъчено от ПП-ДБ. Ако такъв процес е приемлив за вас, ние бихме предложили такъв процес“, обясни Асен Василев, съпредседателят на ПП.

Той коментира, че по отношение на втория мандат остава това, което са заявили пред техните избиратели, че това ще бъде правителство, издигнато от ПП-ДБ.

Борисов каза, че ситуацията е нестандартна и по тази причина решенията също са нестандартни. “В случая първият и вторият са без значение - това са казали хората. Нестандартно решение трябва да се намери и всички очакват то да се намери”, категоричен е той.

Даниел Митов заяви, вече има нестандартни решения и даде пример. Според него предложението за ротационно председателство на НС, както обявяването, че първи мандат няма да бъде подкрепен, също е нестандартно решение.

Коментари 76
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

76 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 13 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 13 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 13 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 14 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 14 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 14 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 14 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие