9

О казва се, че ръководството на Алма матер за миналата година е платило близо 20 млн. лв. над заплатите на служители и преподаватели. За съмнително раздаване на пари в Софийския университет съобщи сайтът offnews.bg.

Данните са от справка, поискана от студентите в академичния съвет, след като

Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на учебното заведение за 2016 г.

Не всички преподаватели обаче са получавали допълнителни пари. Поощренията от порядъка на 2-3 000 лв. месечно са оправдани по различен начин – от индивидуално възнаграждение, през участие в проекти и жури на конкурс до изпълнение на ръководни функции.

От университета, обаче са категорични, че никога не са давали нерегламентирани бонуси.

Студентите са сигнализирали институциите. Сагата с финансирането на Алма матер започна в началото на годината, когато студенти съзряха злоупотреби на обща стойност около 6 млн. лв. Държавата от своя страна започна проверка, а  управата на университета категорично отрече обвиненията.

Заради многото неизвестни студентите започнали собствено разследване. Поискали подробна справка за заплатите, по Закона за достъп до обществена информация.

С помощта на преподаватели и експерти успяват да преведат информацията и стигат до сумата от

19 млн. лв., над основните заплати.

В официална позиция до NOVA Софийският университет категорично заявява, че не се изплащат нито „бонуси“, нито награди. Допълнително възнаграждение било ясно разписано в Кодекса на труда и колективния договор.

Точка в спора ще постави проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция,която трябва да приключи на 16 октомври.

Още по темата вижте във видеото горе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@