9

И зпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) блокира 62 лекарствени продукта за лечение на хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност заради примес с вероятно канцерогенно вещество. По данни на Националната здравноосигурителна каса проблемът може да засегне около 160 хил. души в България, но според фармацевти броят им е 290 хил.

Мери Пейчева, директор на „Правни, административно-финансови дейности и управление на качеството” в ИАЛ, коментира, че към момента няма информация за това, в продължение на колко време пациентите са били изложени на потенциално опасното вещество в лекарствата за сърдечносъдови заболявания.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и  националните компетентни органи са били информирани за наличие на примес в активното вещество валсартан, произведено от „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals” в Китай. Примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като вероятен канцероген.

Къде потъват парите за здравеопазване

Министърът: Здравеопазването ни е отличник

Лекарството, което осакатява стотици хиляди бебета

Китайската компания е докладвала за тези примеси на производителите на крайните лекарствени продукти в Европейския съюз, които използват активното вещество валсартан, за да произвеждат лекарствени продукти, а те от своя страна са съобщили за това на регулаторните органи в ЕС.

Европейската агенция по лекарствата и националните компетентни органи работят съвместно, за да проучат степента на замърсяване с NDMA при лекарствените продукти, съдържащи валсартан, и възможното им въздействие върху пациентите, които ги приемат.

Съвместно с производителя се работи за предприемане на съответни коригиращи мерки за намаляване на нивата или за елиминиране на примеса от бъдещите партиди валсартан.

Междувременно, като предпазна мярка, ИАЛ блокира продажбите и ще изтегли от аптеките лекарствените продукти, съдържащи активното вещество валсартан, доставено от китайската компания в ЕС.

На българския фармацевтичен пазар има много други терапевтични алтернативи, съдържащи ангиотензин-II-рецепторни антагонисти, посочват от лекарствената агенция.

Пациентите, приемащи лекарствени продукти, съдържащи валсартан, които имат въпроси относно засегнатите лекарства, трябва да се свържат с фармацевт и лекуващия им лекар.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@