5

И звършват се обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столичната община (СО) приоритетно по улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, съобщиха от пресцентъра на СО.

Започнали са частични обработки и по някои основни улици в районите, както и вътрешноквартални улици в зависимост от снеговалежа. На терен в активен режим са 147 снегопочистващи машини.

Внимание! Жълт и оранжев код за обилен снеговалеж в събота

В Природен парк Витоша са опесъчени участъци от двата пътя - кв. „Бояна“ – местност Златни мостове, и кв. „Драгалевци“ – хижа „Алеко“. Ще се допускат само автомобили, с вериги. В интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се разрешава движението на превозни средства по планинските пътища.

Към момента градският транспорт се движи при зимни услови по обичайните си маршрути и изпълнява всички свои линии. 

Екипите на Столичния инспекторат следят обстановката и контролират дейността на почистващите фирми. Извършва се и почистване на прилежащите пространства към спирките на градския транспорт, подходи към подлези и метростанции. 

Обходи на терен извършват екипите на дирекцията „Аварийна помощ и превенция“. 

"Фирмите са в готовност, като в Столичния инспекторат има екипи, които проверяват обстановката на момента. Всичко се следи и се наблюдава, така че, ако има допуснати нарушения и непочистени участъци, фирмите ще бъдат санкционирани", каза на брифинг пред журналисти директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков.

"Заради снеговалежа в момента се почистват тротоари, почистени са и спирките на градския транспорт. В момента задължението за почистване до 7:30 ч. не важи, защото, съгласно договорите при интензивен снеговалеж през целия ден спирките се почистват периодично", уточни Неделков.

Ако след спиране на снеговалежа има установени непочистени спирки, санкцията за всяка спирка е 2000 лева,  каза директорът на Столичния инспекторат.

От Столичната община напомнят на шофьорите да карат само с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, да бъдат внимателни и да шофират със съобразена скорост.

В област Стара Загора пътната обстановка e спокойна, но е динамична, съобщи за БТА дежурният оператор в Областното пътно управление - Стара Загора (ОПУ - Стара Загора). На терен са работили общо 13 машини, които са почиствали и опесъчавали.

Температурата на прохода Шипка е минус четири градуса, в момента вали сняг, пътната настилка е заснежена и обработена, а видимостта е добра. На другия старопланински проход в област Стара Загора - Хаинбоаз, също вали слаб сняг, видимостта също е добра и пътните настилки са мокри и обработени. Температурата е минус един градус. В района на Павел баня, Шипка, Гурково, Мъглиж и село Ягода също вали мокър сняг.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ настилките са сухи, а видимостта е добра.

Ограничава се движението на моторни превозни средства над 12 т по пътя I-2 Русе – Разград и пътя I-5 Русе – Велико Търново на територията на област Русе, поради обилен снеговалеж. Това съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Пътищата от републиканската мрежа в област Добрич се обработват против заледяване и са проходими при зимни условия. Това каза дежурният в Областно пътно управление - Добрич (ОПУ) . Няма затворени за движение пътища. Снеговалежът е започнал малко преди 7:00 ч. сутринта. Четири машини обработват пътя Добрич - Силистра, тъй като там има по-обилен снеговалеж и предпоставки за навявания и поледици. Машини на ОПУ - Добрич обработват също и артериите Добрич - Варна, Добрич - Генерал Тошево - граничен пункт "Кардам", предстои да започне обработка и на пътя Добрич - Балчик, каза още дежурният. 

Сняг вали и над цялата област Търговище, пътната обстановка е спокойна. Това съобщи за БТА дежурният в Областното пътно управление в Търговище (ОПУ). На терен са 20 машини, които опесъчават настилките. Образувалата се снежна покривка е минимална. В региона няма регистрирани пътни произшествия. Въпреки снеговалежа видимостта е добра, няма мъгла и вятър. Температурите са от един до минус един градуса. След вчерашните почти 20 градуса, земята и топла и снегът не се задържа, каза дежурният. По данни на Метеорологичната обсерватория в града на 19 януари максималната регистрирана температура е била 19,8 градуса, каза ръководителят на институцията Красимира Стойчева. 

Сняг превалява в цялата Разградска област. Пътищата са проходими при зимни условия, към момента няма въведени ограничения или затворени пътни участъци на територията на областта, съобщи дежурният в Областното пътно управление и допълни, че на терен работят 16 машини на пътноподдържащата фирма. Дежурният в Областното пътно управление добави, че поради обилен снеговалеж е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 т по първокласния път  Русе – Разград, но на територията на област Русе. 

Експертът в Областната администрация Николай Атанасов заяви, че до този част не са получени сигнали от общините в областта за пътни инциденти или закъсали автомобили, както и за населени места без ток и вода.

Поради обилен снеговалеж проходът Предел е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, казаха за БТА от Областно пътно управление (ОПУ) – Благоевград.

Ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено и по пътя II-84 Аврамово – Юндола, от страна на Пазарджик, посочи дежурният служител в ОПУ. 

В момента около 15 снегопочистващи машини са на терен. 

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), съобщиха на сайта си от Главната дирекция „Гранична полиция“ - МВР.

  • По границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП „Кардам“ и „Дунав мост Видин“ на изход за товарни автомобили.
  • По границата със Сърбия трафикът е интензивен на ГКПП „Калотина“ на изход за товарни автомобили. На пункта „Калотина“ се извършват строително-монтажни дейности, които налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.
  • По границата с Турция е интензивен трафикът на ГКПП „Капитан Андреево“ на изход за товарни автомобили.
  • Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границата с Гърция. През граничните пунктове „Маказа“, „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.
  • По границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични пунктове.

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за събота (20 януари) предупреждение от втора степен - оранжев код, за 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна обстановка, а от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ повишиха готовността за реагиране по места заради очакваните обилни валежи и снегонавявания в страната. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

Свят Преди 2 часа

Причината за това е приемането на трето, последно четене на закона за чуждестранните агенти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Свят Преди 3 часа

В студентския вестник, наречен "The Pitch", студентите публикуват фрагменти от "Montgomery County Sentinel"

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

Свят Преди 4 часа

Въоръжените сили на Израел засега не са коментирали тези твърдения

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 5 часа

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

<p>&quot;Тези хора нямат място в Европа&quot;</p>

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Свят Преди 6 часа

В ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 6 часа

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

<p>Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити (ВИДЕО)</p>

Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити

Свят Преди 7 часа

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед А.

<p>Университетски преподаватели излизат на протест, каква е причината&nbsp;</p>

В знак на протест: Всички държавни университети спират работа на 20 май

България Преди 7 часа

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Пари Преди 7 часа

Следвайки тези съвети, начинаещите инвеститори могат да започнат да инвестират в криптовалути по-уверено и по-осведомено

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Свят Преди 7 часа

Трусът е станал на 870 метра под земята

<p>Никой не може да издържи повече от час на най-тихото място на Земята</p>

Вътре чуваме сърдечния си ритъм: Най-тихото място на Земята

Любопитно Преди 7 часа

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Повдигат обвинения на изгонения участник от ''Евровизия''

Свят Преди 8 часа

Ето каква е причината за обвиненията

<p>&bdquo;Исках костите ми да изпъкват&ldquo;: Кристина Апългейт с шокиращо признание</p>

„Исках костите ми да изпъкват“: Кристина Апългейт разкри, че се е борила с анорексията

Свят Преди 8 часа

Кристина Апългейт и Джейми-Лин Сиглър разказаха за борбата си с хранителните разстройства в тийнейджърските си години

<p>Великобритания привиква&nbsp;китайския посланик, ето защо&nbsp;</p>

Обвинени в шпионаж: Великобритания привиква китайския посланик

Свят Преди 8 часа

Хонконг е бил под британско управление от 1841 г. в продължение на 156 години

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

Любопитно Преди 8 часа

Речното чудовище се е превърнало в голям проблем за местната дива природа в някои части на САЩ и Канада

<p>Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия, каква е причината (СНИМКИ)</p>

След украинска атака с дрон: Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия

Свят Преди 8 часа

Според предварителната информация няма пострадали