6

П рез 2018 година учените направиха няколко изумителни открития. Инженерите от „Спейс Екс“ изпратиха червена спортна кола на полет около Марс, китайски учени клонираха двойка маймуни, а в Египет откриха сирене произведено преди 3000 години. През изминалата година учените измислиха и как „да докоснат“ Слънцето, използвайки сонда, устойчива на топлина, и дори намериха начин да се преборят с рака, пише „Бизнес Инсайдър“.

Тези и още няколко постижения за пореден път напомниха, че учените от целия свят с всеки изминал ден научават все повече за живота и Вселената.

А ето и част от постиженията на науката през изминалата година:

През февруари частната американска космическа компания „Спейс Екс“ извърши истински подвиг. Компанията изстреля ракета за многократно използване с 27 двигателя „Фалкон Хеви“ за пръв път. На борда и се намираше червеният автомобил на милиардера Илон Мъск – „Тесла Роудстър“, зад чийто волан беше сложен празен скафандър и бележка с надпис „Без паника“. Колата все още обикаля Слънчевата система като през ноември от „Спейс Екс“ съобщиха, че автомобилът е преминал покрай Марс.

23 ЗАПОМНЯЩИ СЕ СНИМКИ ОТ 2018

23 запомнящи се снимки от 2018

През март учени от НАСА разкриха как животът в Космоса може да повреди зрението и да отслаби имунната система. Когато астронавтът Скот Кели остави своя брат близнак Марк на Земята и потегли на едногодишна мисия на Международната космическа станция, учените откриха възможност да проучат как животът далеч от родната планета може да повлияе на човек. След завръщането си от мисията на орбиталния комплекс Скот вече не е толкова идентичен с брат си – вероятно заради стреса, който организмът му е преживял в Космоса.

Любители астрономи забелязаха ново уникално явление – северно сияние, което всъщност се придвижва доста по-далеч на юг от обичайното за подобни явления. Нарекоха го STEVE (по английската абревиатура на Силно увеличаване на скоростта на топлинна емисия). Новата Аурора Бореалис пътува по различни магнитни полета спрямо своите събратя и може да се появи доста по-близо до Екватора отколкото традиционното Северно сияние.

След три години проучвания на Марс италиански учени откриха през юли, че е възможно да има 20-километрово езеро с течна вода на северния полюс на Червената планета.

Астрономи през септември откриха „частица призрак“ в Антарктида, разкривайки източника на най-мощната радиация във Вселената. Учените намериха неутрино под леда посредством детектора „Айскюб“ на Южния полюс.

Хората се приближиха с една стъпка по-близо до докосването на Слънцето, след като през ноември беше изстреляна соларната сонда „Паркър“, която ще е първата, приближила се максимално близо до естествения ни източник на светлина. Сондата е и най-бързо движещият се предмет, изработен от човека, и е способна да обикаля около Слънцето със скорост от 343 112 километра в час.

На Земята Американската агенция по храните и лекарствата одобри през ноември лекарство, което се бори с рака на базата на ДНК, вместо да локализира местоположението на самите тумори. Лекарството, наречено Vitrakvi, вече е тествано при пациенти с различни видове рак. Вместо да се насочва към самите тумори и раковите клетки, неговата цел са специфични биомаркери в човешката ДНК. При 81 процента от пациентите, приемали лекарството, туморите са се свили значително, а при 17 на сто - са изчезнали напълно. Лечението с Vitrakvi в момента обаче струва 393 000 долара на година.

Други учени разработиха и роботи, които са 1000 пъти по-малко от човешки косъм, но притежават способността да поглъщат тумори.

За да се преборят с глада техни колеги намериха начин да отгледат месо в лабораторни условия.

В Египет през юли пък беше направено смайващо археологическо откритие – археолози отвориха 30-тонен черен саркофаг и откриха три напълно запазени мумии в гробница, разположена в средата на отходен канал в Александрия. Откритието, датиращо от преди 2000 години, беше направено при рутинни строителни дейности в пристанищния град.

При други разкопки беше намерено сирене – вероятно първият млечен продукт, направен преди 3200 години. То беше открито в гробницата на кмета на Мемефис, живял през 13 век преди Христа. Все още предстои да бъде установено дали най-старото сирене в света е направено от краве или козе мляко и дали останките не съдържат древни и опасни бактерии.

Китайски учени обявиха през януари, че успешно са клонирали маймуни, като по този начин са пробили през „техническата бариера“, позволяваща клонирането на хора. Използваната техника за клонирането на макаците е същата като използваната преди повече от две десетилетия при овцата Доли. Към момента китайските учени са категорични – няма да клонираме хора, но откритието ще ни помогне да проучим по-добре някои болести и да тестваме нови лекарства.

През октомври учените обявиха раждането на здрави мишки от еднополови родители. А през декември – жена с трансплантирана матка от починал донор роди здраво бебе, момиченце.

След 129 години светът започна да използва по-точна мярка за килограм. От 1889 г. за еталон на мерната единица за килограм се използваше цилиндър от платина и иридий, наричан „Големият К“, който се съхранява в близост до Париж. Има и няколко негови реплики на различни места по света. Той обаче губи маса. Затова учени се събраха на конференция в Париж през ноември и решиха – цилиндърът да бъде заменен от формула с константата на Планк.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 12 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 21 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 1 час

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 2 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 3 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 3 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 3 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 3 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°