Хиляди обградиха сградата на правителството в Киев
Източник: ЕПА/БГНЕС
90

Н яколко хиляди привърженици на европейската интеграция на Украйна обградиха сградата на правителството в Киев, блокираха всички входове в нея и спряха движението на транспорта край сградата.

На пътното платно пред главния вход са спрели над 10 леки коли със знамената на Украйна и на Евросъюза, предаде ИТАР-ТАСС.

Зданието е отцепено с кордон от милиция.

Участниците в акцията препоръчват на

служителите "да си ходят в къщи", защото е обявена национална стачка срещу политиката на властта,

предаде ИТАР-ТАСС.

Демонстрантите потеглиха тази сутрин от Площада на независимостта в Киев към сградата на правителството за поредния протест с искане за оставка на кабинета. По-късно ги последва нова колона.

Бившият вътрешен министър Юрий Луценко съобщи на митинг, че протестиращите ще държат правителството "в мирна обсада". Той прикани демонстрантите да протестират само пред сградата на правителството, но не и пред тази на президентската администрация, където вчера имаше опити да се пробие милиционерския кордон. "Днес започваме да пишем историята на нова Украйна", подчерта Луценко.

Киевската градска управа и Профсъюзният дом са

окупирани от протестиращи още от вчера.

В синдикалната централа е разположен щабът на съпротивата, създаден от опозицията, и малък пресцентър. Там се намират и депутати от опозицията, добавя ИТАР-ТАСС.

По-рано днес милицията призова в изявление протестиращите да напуснат сградите. По данни на органите на реда в едната има около 1000, а във втората - над 500 души.

Активистът от опозиционната партия "Свобода" Юри Левченко, който е един от координаторите на окупацията на кметството и профсъюзния дом, заяви, че вратите и прозорците са добре барикадирани и щурмът на силите на реда би бил безуспешен. По думите му във вътрешния двор на кметството има стотина бойци от спецчастите "Беркут".

Украинският министър на отбраната Павло Лебедев, говорил пред местната телевизия "1+1", опроверга и нарече "чиста провокация" съобщенията в интернет, че властта е извикала в Киев танкове с оглед въвеждане на извънредно положение в страната. Запитан дали като министър на отбраната е приканен да участва в контрола на положението, Лебедев според ИТАР-ТАСС "реагирал емоционално": "Не, разбира се. Военните участват, ако се въвежда извънредно положение. Щом аз не зная, значи

няма такова нещо - извънредно положение".

Въпросът за въвеждане на извънредно положение в Украйна засега не е повдиган, заяви и Виталий Лукяненко, прессекретар на украинския премиер Микола Азаров, предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерът на депутатите от опозиционната партия "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк заяви по-рано, че президентът Виктор Янукович искал да свика Съвета за национална сигурност и отбрана и да въведе извънредно положение. Имаше и съобщения, според които местните власти в някои региони може днес да поискат на спешни заседания въвеждане на извънредно положение. Според украинското законодателство извънредно положение може да бъде въведено с президентски указ, който трябва да бъде одобрен от Върховната рада до два дни от внасянето му, но в изключителни случаи държавният глава може да го направи без предупреждение, посочва ИТАР-ТАСС. Става дума за ситуации, "изискващи неотложни мерки за спасяване на населението или за да не се допусне да загинат хора". Законът позволява " да бъде въвеждано извънредно положение в Украйна за срок не повече от 30 денонощия и не повече от 60 денонощия в някои местности от страната".

Най-лошият вариант за Украйна сега би бил въоръжена акция на органите на реда, в която да се пролее кръв.

Това заяви за полска телевизия пратеникът на Европейския парламент в Украйна - Александър Квашневски, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на бившия президент на Полша, ЕС е заел правилната позиция на неутралитет и призиви към мирно уреждане на конфликта между украинските управляващи и опозиция.

Квашневски заяви, че ако се стигне до този най-лош вариант - въоръжена акция по улиците на Украйна, тогава ще възникне друга ситуация.

"Ние няма да можем да оставим украинското общество и ще трябва да помогнем на студентите и неправителствените организации",

подчерта Квашневски. Той заяви, че случващото се в Украйна е впечатляващо, защото там има огромна акция в подкрепа на европейската идея и интеграция, чийто мащаби сега са невъзможни за организиране в много страни на Европа. Според Квашневски вече е налице категоричното становище на опозицията, която настоява за смяна на властта, и "един запазващ мълчание президент [Виктор Янукович], който сега размишлява какви средства може да си позволи да използва".

Пратеникът на ЕП добави, че разполага с данни, според които управляващите в Киев сериозно обсъждат дали да въведат извънредно положение.

Междувременно снощи здравните власти в украинската столица съобщиха, че броят на ранените, потърсили медицинска помощ след милиционерската акция срещу демонстранти в Киев през нощта срещу събота, е

достигнал 165.

От тях 109 души са били настанени в болница, предаде ИТАР-ТАСС.

Лента.ру съобщи, че по време на сблъсъците са пострадали и 36 журналисти. Поименен списък бе публикуван от украинската журналистка Зоя Казанжи. Според участници в социалните мрежи и медиите, много от кореспондентите, операторите и фоторепортерите са били бити от служители на милицията и специалните части за борба с безредиците "Беркут". Това се е случвало след искане от страна на силите на реда да бъдат спрени снимките. Съобщава се и за счупени камери. Няколко души са пострадали от шокови гранати, както и от сълзотворен газ.

Руската агенция "Интерфакс" цитира представителна  украинското МВР, който съобщава, че

киевската милиция е завела наказателно дело за използване на насилие срещу служители на правоохранителните органи.

Делото е заведено заради случаи на нанесени на милиционери телесни повреди по време на превземането на сградата на градската администрация и на киевската профсъюзна централа. В резултат на атаката са пострадали 14 служители на МВР.

Лидерът на парламентарната група на партията "Баткившчина" ("Отечество") Арсений Яценюк заяви на площада, където демонстрантите пребивават през нощта, че във Върховната рада (парламентът) е внесена проекторезолюция за оставка на правителството. Яценюк потвърди, че другата цел е оставка на президента Виктор Янукович. Пред около 10 хил. души на площада лидерът на партията "Свобода" Алех Тягнибок каза тази нощ, че всички действия на опозицията са напълно законни.

Председателят на партията УДАР Виталий Кличко призова хората да протестират мирно и да не се поддават на провокации, за да предизвикват милиционерско насилие.

Вчера председателят на парламента Володимир Рибак съобщи, че днес във Върховната рада ще има "кръгла маса" с участие на представители на опозицията и управляващите. Риба добави, че президентът Янукович е на страната на народа и поддържа правото му да изказва мнението си, предаде ИТАР-ТАСС.

Еврокомисарят по разширяването и политиката по добросъседство Щефан Фюле писа снощи в "Туитър", че властите и опозицията в Украйна трябва незабавно да започнат диалог. По думите му всички разногласия трябва да бъдат решени по мирен път.

Във Варшава полският президент Бронислав Коморовски констатира, че ситуацията в Украйна се развива драматично, а мащабите на демонстрациите показват, че в хода на подготовката за подписване на споразумението с ЕС в Украйна е възникнала огромна обществена подкрепа за интеграцията със Запада. "Никога въпросът за сближаването с ЕС не е достигал толкова далеч. Това прави впечатление на нас и трябва да въздейства на украинските власти", каза пред репортери Коморовски.

Източноевропейски страни от Европейския съюз обмислят възможността да наложат санкции на украинското ръководство и поддържащи го бизнесмени, заяви Алехандро Гонсалес брюкселски експерт по разширяването на общността, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му този механизъм е работил по време на Арабската пролет в Близкия изток.

Коментари 90
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

90 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 39 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 1 час

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие