Украйна е пред извънредно положение, над 100 хиляди души на протест в Киев
Източник: ЕПА/БГНЕС
1029

Н апрежението в Украйна не спира да расте след отказа на президента Виктор Янукович да подпише договор за асоцииране с ЕС.

Над 100 хиляди души се събраха в неделя по обяд в центъра на Киев, за да протестират за пореден път срещу това решение.

Стигна се до сблъсъци и опит за щурм на сградата на президентството с багер, при който пострадаха десетки полицаи. Протестиращи щурмуваха сградата на кметството в Киев.

Лидерите на опозицията обявиха, че остават на площада и ще има общонационална стачка, а по неофициална информация утре в Украйна ще бъде обявено извънредно положение.

Демонстрации има и в други градове в страната. По непотвърдена информация в Лвов на протест са се събрали около 40 хил. души.

След залеза на слънцето група от протестиращи се опита да събори паметника на Ленин в центъра на Киев:

"Започваме общонационална стачка. Оставаме на площада на независимостта", обяви по-рано лидерът на националистическата партия "Свобода" и депутат от парламента Оляг Тягнибог.

Лидерът на движението "Трета украинска република" - бившият вътрешен министър Юрий Люценко заяви, че масовите протестни акции са прераснали в революция. "Нашият план е ясен: това не са митинги, това е революция", каза той. В отговор събралите се на площава започнаха да скандират: "Революция".

Според данните на опозиционната партия "Отечество"  ("Баткившчина") в протеста днес участват около половин милион души

Милицията не потвърждава данните за броя на участниците. Нейните служители напуснаха площада, преди до него да стигнат колоните на опозицията.

Говорител на киевската милиция увери, че тя няма да се намесва в случващото се, въпреки съдебната забрана за провеждане на масови акции в центъра на Киев.

По неофициална информация утре в страната ще бъде въведено извънредно положение

Не е изключено тази мярка да се ограничи само до столицата Киев.

От бездействието на правоохранителните органи се възползваха радикалните младежки групи сред протестиращите

Голяма част от тях щурмува отцепения от полицията район около президентството, включително с помощта на багер. Местните медии не уточняват дали това са провокатори или активисти на "евромайдана". Те замеряха силите на реда с камъни и димки. Малко по-късно те бяха изтласкани от района президентството към улица "Институтска".

Стотина полицаи бяха ранени при сблъсъци с протестиращи, предаде Франс прес, като цитира украинското вътрешно министерство. Полицаите пострадали при сблъсъците с  пред президентската администрация.

Ранени са също трима протестиращи и трима журналисти - двама фотографи от Франс прес и оператор на телевизия Евронюз, добавя АФП. ИТАР-ТАСС съобщи, че специални милиционерски сили "Беркут" са отблъснали агресивна тълпа, която в продължение на около 3 часа се опитвала да щурмува президентската администрация в Киев.

Видео от щурма с багера пред украинското президенство:

 

В същото време група протестиращи, облечени с якета с емблемите на "Свобода" и Баткившчина, завзеха Дома на профсъюзите. Те разбиха вратите на сградата, проникнаха в нея и счупиха камерите за наблюдение. Провокатори нахлуха и в зданието на Киевската градска държавна администрация. Това са млади хора, облечени в черно с маски на лицата и оранжеви строителни каски на главите.

Протестиращи превзеха днес кметството в Киев

"Представители на силите на реда водят преговори с граждани, които поеха контрола над кметството. Те им обясняват, че действията им са незаконни и ги приканват да напуснат сградата", каза говорителка на полицията.

Водачи на опозицията казаха, че антиправителствените демонстрации ще продължат до оставка на сегашните управляващи, предаде ДПА.

Водачът на опозиционната партия "Удар" Виталий Кличко нарече провокация на властите случилото се пред президентската администрация

"Ще останем тук, докато бъдат изпълнени исканията ни: оставка на правителството на Микола Азаров, оставка на президента Виктор Янукович", каза пред множество от около 100 000 души опозиционният лидер и бивш световен шампион по бокс Виталий Кличко.

Той осъди опитите на групи маскирани младежи, които проявиха насилие. "Да се щурмува президентството е провокация, чиято цел е да бъдат злепоставени мирните протести на хората на площад "Независимост", добави Кличко.

Президентът Виктор Янукович се намира в резиденцията Межгорие край Киев, където се провежда съвещание на властта,

съобщиха правителствени източници. По техни данни в резиденцията са секретарят на Съвета за сигурност Андрей Клюев, вътрешният министър Виталий Захарченко, председателят на Киевската градска държавна администрация Александър Попов, а също така ръководители на министерства и ведомства.

По непотвърдена информация протестиращи имали намерение да тръгнат към резиденцията и затова там има засилена охрана. Засилена е и охраната в затвора, в който е бившата министър-председателка Юлия Тимошенко.

Протестиращи в Киев
Протестиращи в Киев Източник: ЕПА/БГНЕС

По-рано днес министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота, съобщи Интерфакс.

"Бих искал лично и от името на членовете на колегията да поднеса извинения за прекомерната употреба на сила срещу участниците в акцията на Площада на независимостта . . . Бих искал да заявя, че активните действия не влизаха в плановете на вътрешното министерство", се допълва в изявлението на министъра, цитирано от Интерфакс.

Началникът на киевската милиция Валерий Коряк, който вчера каза, че лично той е взел решение да бъдат изпратени спецчастите "Беркут", е подал оставка

и временно е отстранен от поста, съобщи ИТАР-ТАСС.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Виктор Янукович обеща да направи всичко необходимо за ускоряване на процеса на сближаване между Киев с Евросъюза.

Той заяви това в обръщение, разпространено по повод 22-годишнината от произвеждането в Украйна на референдум, на който бе одобрен Актът за провъзгласяване на независимостта на Украйна.

"Ще направя всичко, което зависи от мен, за ускоряване на процеса на сближаване на Украйна с Европейския съюз, без при това да се допуснат сериозни загуби за нашата икономика и влошаване на жизненото равнище на гражданите", се посочва в изявлението на президента. Янукович нарече референдума от 1 декември 1991 г. безпрецедентна за Украйна "проява на пряко народовластие", пример за "необратимостта на демократичните промени" в младата европейска държава.

Президентът увери, че постигнатото през 1991 г. ще е здрава основа за развитие на Украйна и превръщането ѝ в "могъща, процъфтяваща, амбициозна държава". "Украйна направи своя геополитически избор. Ние сме европейски народ и нашият път е определен исторически", посочи президентът.

Той обаче изрази и дълбокото си убеждение, че Украйна трябва да се интегрира в общността на европейските нации като равноправен партньор, "който ще бъде уважаван и с когото ще се съобразяват".

Трябва да се ръководим изключително от националните си интереси, да се отнасяме отговорно към собственото си бъдеще. Трябва да отстоим интересите на страната си на политическата карта на Европа и на мира като голяма и наистина независима държава, заяви украинският президент.

 

Коментари 1029
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1029 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 3 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна