Президентът на Украйна иска наказания заради насилието
Виктор Янукович   
Източник: ЕПА/БГНЕС
62

П резидентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че онези, които със своите решения и действия с провокирали конфликта между полицията и демонстрантите на киевския Площад на независимостта, ще бъдат наказани, предаде ИТАР-ТАСС.

Рано тази сутрин силите на реда разпръснаха демонстрация на привържениците на евроинтеграцията на страната с палки и замешетяващи гранати. Над 30 души бяха задържани за кратко, има и много ранени, включително 12 полицаи.

В обръщение към нацията държавният глава съобщи, че е поискал от генералната прокуратура бързо да представи на него и на обществото "резултатите от незабавното и обективно разследване за надлежното наказване на виновните".

Заповедта за разпръсване на демонстрацията е издадена лично от началника на киевската полиция, Валерий Коряк,

съобщи вестник "Сегодня". За това е съобщил самият Коряк по време на пресконференция. По неговите думи, след като около полунощ демонстрантите заявили, че приключват своята акция, комуналните служби разположили техника за изграждане на новогодишните конструкции на Площада на независимостта. Демонстрантите обаче възпрепятствали комуналните служби и затова били задействани специалните части "Беркут”. Коряк е отбелязал, че в разпръсването на демонстрантите са взели участие 300 сътрудници на "Беркут”.

Източник: ЕПА/БГНЕС

С разследването на събитията ще се заеме оперативно-следствена група от представители на министерството на вътрешните работи и прокуратурата, съобщава РИА Новости. "Ще бъде проведено старателно и достатъчно бързо разследване на тези събития”, заяви прессекретарят на украинското правителство Виталий Лукяненко.

Междувременно Сергей Левочкин, ръководител на администрацията на президента на Украйна,

подаде оставка.

Според медиите причината е несъгласието на Левочкин със силовата акция срещу демонстрантите в центъра на Киев. Украинската служба на радио "Свобода", която се позовава на източници от министерството на вътрешните работи на страната, информира, че постът на Левочкин ще заеме министърът на вътрешните работи на Украйна - Виталий Захарченко, а МВР ще оглави първият му заместник Виктор Дубовик.

Двама депутати от управляващата партия също подадоха оставки. От поста си се оттегли и украинският посланик в Канада.

По-рано през деня пълномощникът по правата на човека към украинския парламент Валерия Лутковская заяви, че ще сезира прокуратурата

да започне разследване за законността на действията на полицията

при разгонването на демонстрантите, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Лутковская органите на реда са проявили прекомерна сила, за да прекратят мирно събиране на хора, и за това свидетелстват видеозаписи от среднощните събития. Тя препоръча на всички пострадали демонстранти да подадат жалби, адресирани до нея. Лутковская прикани парламента да приеме закон, в който да бъдат описани ясните правила за организиране на мирни събрания и за действията на правоохранителните органи.

Демонстранти практикуват техники за самозащита
Демонстранти практикуват техники за самозащита Източник: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Украйна изобщо не е заинтересовано да се засилва напрежението и се обявява за стабилност в страната,

заяви днес в интервю за агенция УНИАН говорителят на премиера на Украйна Микола Азаров - Виталий Лукяненко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Едно е ясно - властта изобщо не е заинтересована от провокации, а тъкмо обратното - от стабилност и спокойствие в страната", отбеляза Лукяненко. Според премиера е необходимо да се направи щателно и обективно разследване в най-къси срокове, допълни Лукяненко. "Премиерът още веднъж подчерта, че хората, които мирно и законно изразяват протеста си, изобщо не са противници, а наши граждани, чиито права трябва да бъдат гарантирани", каза още говорителят на Азаров. "Обявявайки се за евроинтеграция, те се обявяват за курса, който са водили и ще водят президентът и правителството", заяви в заключение Лукяненко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Украинската опозиция заяви, че въпреки насилието няма да спре с протестите срещу президента, който на срещата на ЕС във Вилнюс потвърди, че Киев спира преговорния процес с ЕС.

В Украйна ще се създаде щаб за национална съпротива

след сблъсъците и започва да се организира национална стачка, заяви политическата опозиция в страната, предаде Ройтерс. Един от тримата водачи на опозицията в бившата съветска република - Арсений Яценюк, каза, че опозиционните партии искат оставка на правителството и предсрочни парламентарни и президентски избори, за да принудят държавния глава Виктор Янукович да се откаже от властта. Пред протестиращите в Киев Яценюк заяви, че Върховната рада (парламентът) няма да започне работа, докато правителството на Микола Азаров не подаде оставка.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова Янукович да бъде свален от власт с улични протести.

Друг опозиционен лидер - Виталий Кличко, заяви, че ако това, което се случва, не бъде спряно, Украйна ще се превърне в полицейска държава.

Протестът продължава
Протестът продължава Източник: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз решително осъди употребата на прекомерна сила

в Киев. "Призоваваме президента и украинските власти да разследват и установят отговорните за тези действия срещу основните свободи на човека, каквито са свободата на събрания и изразяване", са казва в съвместна декларация на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и върховния представител на ЕС по външните отношения и сигурността Катрин Аштън. В документа се напомня, че Украйна е понастоящем председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на 5 и 6 декември в Киев ще се състои министерска среща на тази организация. Затова Украйна носи специална отговорност по спазването на правата на човека, заявяват двамата еврокомисари, цитирани от ИТАР-ТАСС

Няколко държави също осъдиха насилието в украинската столица.

"Потушаването на мирни демонстрации не обслужва процеса на европейска интеграция на Украйна", се казва в изявление на външното министерство на Полша, цитирано от ИТАР-ТАСС. В документа се отправя призив към украинските власти да не използват "силови решения", които могат да имат "непредсказуеми и необратими последствия". Същевременно полският премиер Доналд Туск изрази надежда, че случилото се през миналата нощ няма да доведе до изолацията на Украйна от Европа и света.

Британският държавен министър по въпросите на ЕС и НАТО Дейвид Лидингтън каза, че украинските управляващи трябва да уважават правото на гражданите да участват в мирни протести.

Съединените щати осъждат насилието на украинските власти срещу привърженици на евроинтеграцията на Украйна и призовават Киев да уважава правото на изразяване и събрания, заяви и говорителката на Държавния департамент на САЩ - Джен Псаки, предаде АФП. По думите ѝ "насилието и сплашването" нямат място в днешна Украйна.

Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности