Украйна не подписа с ЕС, обеща обаче да го стори скоро
Президентът на Литва Далия Грибаускайте, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Барозу   
Източник: ЕПА/БГНЕС
30

У крайна не подписа споразумението за асоцииране в ЕС, но заяви, че се надява това да стане в близко бъдеще и поиска икономическа помощ от Съюза.  

Отдавна беше планирано подписването да стане на третата среща на върха между ЕС и държавите от Източното партньорство във Вилнюс, но дни преди срещата

Киев промени мнението си - според мнозина заради Москва - и се отказа от сближаването с ЕС. 

Въпреки това украинският президент Виктор Янукович заяви, че Киев все още се надява да подпише в бъдеще споразумение за асоцииране и търговия със Съюза, но поиска икономическа помощ от него, съобщи Ройтерс.

Пред участниците в пленарно заседание на Източното партньорство Янукович обеща да подпише споразумение за асоцииране с ЕС "в най-близка перспектива", информира и ИТАР-ТАСС. 

Остават няколко решаващи стъпки - трябва да се подготвят предпоставки, осигуряващи максимални резултати от прилагане на споразумението, посочи украинският президент. 

"Убеден съм, че Украйна и ЕС достойно ще изминат този заключителен етап. Негова основна цел трябва да е осъществяването на програма от съвместни прояви, целящи да адаптират икономиката на Украйна към новите реалности", добави Янукович. 

Украйна трябва да вземе мерки, "за да сведе до минимум отрицателните последици от началния период, които безспорно ще бъдат усетени от най-слабо защитените слоеве в украинското общество", поясни той. 

Това изисква да работим съвместно върху програма за икономическо подпомагане на Украйна,

заяви държавният глава. 

Украинският президент Виктор Янукович и германският канцлер Ангела Меркел
Украинският президент Виктор Янукович и германският канцлер Ангела Меркел Източник: ЕПА/БГНЕС

Най-близката възможност за Киев и Брюксел да подпишат споразумение за асоцииране ще бъде срещата на върха Украйна-ЕС през март 2014 г., съобщи междувременно пред журналисти съветникът на Янукович - Андрий Гончарук. 

Украинският лидер настоя пред участниците във вилнюската среща да бъде разработен съгласуван план за действия, които да премахнат противоречията в търговско-икономическото сътрудничество на ЕС с Русия и другите членки на Митническия съюз. 

Янукович изрази надежда, че страните от ЕС ще преразгледат позициите си по изграждането на икономически необосновани според него съоръжения за транспортиране на природен газ към Европа, заобикалящи Украйна. 

Важна част от тази дейност трябва да стане и план за действия с цел уреждане на проблемите в търговско-икономическото сътрудничество, "свързвани със създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС", заяви украинският президент.

Европейският съюз не приема вето от Русия върху отношенията си с бившите съветски републики.

Не можем да приемем друга страна да налага вето върху волята ни за сближаване с тези държави, заяви на пресконференция във Вилнюс председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Времето на ограничения суверенитет в Европа отмина", допълни той. Политическото и икономическото сближаване с някогашните съветски републики е процес в полза на нещо, а не срещу някого, изтъкна Барозу. Включването на Русия в преговорите за асоциирането на Украйна с ЕС е напълно неприемливо, каза председателят на ЕК, цитиран от ИТАР-ТАСС. Става въпрос за двустранна договореност между Евросъюза и Украйна. Как може към тях да присъединим трета страна? Не можем да допуснем вето от страна на трети участник, изтъкна той.

Барозу обаче не изключи тристранни преговори между ЕС, Украйна и Русия по отделни енергийни въпроси, включително енергийната безопасност. Можем да говорим за отделни сфери като икономиката, търговията или енергетиката. Участието на Русия в преговорите за асоцииране обаче е абсолютно изключено, категоричен беше той.

Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз ще даде възможност на страната да увеличи брутния си вътрешен продукт (БВП) с 6% в дългосрочна перспектива, заяви още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Европейският съюз "няма да се поддаде на външен натиск, включително от страна на Русия",

заяви председателят на ЕС Херман ван Ромпой. "Ще продължим преговорите за подписване на споразумение за асоцииране с Украйна, Молдова и Грузия. Действията на Русия по отношение на тези страни са несъпоставими с принципите на международните отношения, включително с хелзинкските принципи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", каза Ван Ромпой.

Той подчерта, че ЕС ще разгледа проблема в отношенията си с Русия на предстоящата среща на върха ЕС-Русия през януари догодина. "Русия остава наш стратегически партньор и е длъжна да разбере, че споразуменията за асоцииране на нейните съседи са изгодни и за нея самата", допълни председателят на ЕС.

Херман ван Ромпой увери, че споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС "все още е на масата" и призова Киев "да не се разколебава заради краткосрочни проблеми и външен натиск". "Време е за кураж и за решения", заяви Ван Ромпой. Готови сме да привлечем финансови организации в помощ на Украйна, каза още той. 

Сегашното украинско ръководство избра път, който не води наникъде, предупреди литовският президент Далия Грибаускайте. 

Властите в Украйна загубиха в значителна степен кредита си на доверие в ЕС,

заяви тя. "Европейският съюз, както и досега, е готов да съдейства на намерението на народа на Украйна за сближаване с Европа, каза Грибаускайте, но добави, че украинската делегация е пристигнала на форума с намерението да не подписва споразумението за асоцииране и по въпроса не били водени никакви преговори. ЕС няма да прави никакви сделки с властите в Украйна и няма да формулира нови условия за подписването на споразумението, заяви Грибаускайте. "Надяваме се, че и Украйна рано или късно и най-вече преди срещата в Рига ще вземе решения, които са изгодни на самата Украйна", посочи президентът на Литва.

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че предложението остава в сила. Решението трябва да бъде взето от самата Украйна, подчерта обаче Оланд. 

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън също заяви, че топката е в полето на украинците. 

И ЕС, и Украйна ще имат полза от силни двустранни отношения, каза тя и изрази надежда за възможно най-бързо подписване на споразумението за асоцииране. 

Европейският съюз парафира официално днес споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова.

Очаква се те да бъдат подписани не по-късно от есента на следващата година, предаде ИТАР-ТАСС. Своите подписи под спогодбата с Грузия сложиха върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън и министърът на външните работи на бившата съветска република Мая Панджикидзе. Аштън и Панджикидзе подписаха рамково споразумение за участие на кавказката страна в операции на Европейския съюз за управление на кризисни ситуации. 

Европейският комисар за търговията Карел де Гухт и грузинският министър на икономиката Гиорги Квирикашвили парафираха двустранно споразумение за свободна търговия. То е съставна част от договора за асоцииране. 

Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС бе парафирано от Катрин Аштън и премиера на тази бивша съветска република Юрие Лянка. То предвижда установяване на зона за свободна търговия между Европейския съюз и Молдова. 

Молдова се надява до есента на следващата година да бъде взето решение за либерализиране на визовия режим за нейните граждани. 

ЕС и Азербайджан подписаха споразумение за опрощаване на визовия режим.

Следващата среща на върха на страните от инициативата Източно партньорство ще се състои в латвийската столица - Рига, през първата половина на 2015 г. 

Украинският президент Виктор Янукович не успя да спаси споразумението за асоцииране с ЕС, въпреки предупреждението на комисаря по разширяването Щефан Фюле, че страната рискува бъдещето си, като се отказа от тази възможност миналата седмица, коментира британският вестник "Гардиън". Янукович все пак отиде на срещата "Източно партньорство". На нея той описа икономическите проблеми, пред които е изправен Киев, включително високата цена, която плаща за руския природен газ. Янукович предложи започване на тристранни преговори Украйна-ЕС-Русия и пожела Брюксел да помогне за смекчаване на условията за възможен заем от МВФ за Украйна. 

Решението на Украйна да се съюзи с Москва вместо Брюксел 

изкара хората на улиците, но назрява още по-голям проблем, коментира друг британски вестник, "Индипендънт". 

Изданието сравнява решението на Киев с булка, която предишната седмица е отменила сватбата, за да се събере с тормозилия я бивш приятел - а след това все пак е дошла на празника. 

"Индипендънт" предава думите на Меркел, че

вратата пред Украйна е отворена.

В същото време изданието предупреждава, че разширяването на ЕС затруднява задълбочаването на интеграционните процеси в съюза, и посочва още, че "Трансперънси интернешънъл" поставя страната на 144-о място в индекса си за корупцията. 

Споразумението за асоцииране обаче зависи от съдбата на украинската опозиционна лидерка Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда за корупция. Според ЕС присъдата е пример за "избирателно правосъдие", но по въпроса е постигнат значителен напредък. 

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" също отбелязва коментарите на Меркел за Украйна. Няма да има споразумение за асоцииране в последния момент, въпреки срещата на украинския президент Янукович с двамата най-високопоставени представители на ЕС във Вилнюс, отчита изданието. 

Въпреки че Русия успешно принуди Украйна да се оттегли от споразумението за асоцииране с ЕС,

отношенията ѝ със съседите се влошават и не показват изгледи за подобрение,

подчертава "Вашингтон пост". 

Връзките с Германия, Холандия, Полша и Литва бяха подложени на сериозно напрежение след идването на власт на президента Владимир Путин през 2012 г., но влошаването е очевидно дори и в постсъветското пространство. 

Путин има виждане за руските интереси, което е късогледо и контрапродуктивно, цитира изданието думите на Стефан Сестанович от Колумбийския университет. 

Руснаците не разбират и надценяват влиянието си в повечето отношения, които развалят,

добавя той. 

Въпреки руските заплахи с търговско ембарго, Грузия и Молдова все пак имат намерение да подпишат споразумения за асоцииране с ЕС, като се ориентират икономически към Брюксел, а страните от Централна Азия се ориентират към търговия с Пекин, подчертава "Вашингтон Пост". 

Белгийският вестник "Соар" озаглавява статията си по темата: "Европа не успя да убеди Украйна да подпише споразумение". 

За съжаление изглежда, че аргументите в полза на подписването не достигнаха до украинския президент, цитира изданието изказване на президентката на Литва - Далия Грибаускайте. 

Страните от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) изразиха съжаление за прекъсването на преговорите. 

Украйна може да е сигурна, че ЕС няма да затвори вратата пред по-близки отношения с Украйна, подчерта люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер от името на Бенелюкс.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хамид Хамид

Хамид Хамид стана зам.-председател на Либералния интернационал

България Преди 58 минути

За председател делегатите на юбилейния конгрес на световната организация преизбраха отново Хакима ел Хаите

Снимката е архивна

Украйна отрича Лисичанск да е напълно обкръжен

Свят Преди 2 часа

Проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) обявиха, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск

Дюн

Обявиха нова дата за излизането на "Дюн: Част втора"

Любопитно Преди 3 часа

Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Зендая, Хавиер Бардем и Джош Бролин се очаква да се завърнат за продължението на "Дюн"

Провалът на НАТО и триумфът на Ердоган

Провалът на НАТО и триумфът на Ердоган

Свят Преди 4 часа

Някога НАТО беше създаден, за да защитава общите либерални ценности. Но тъкмо в това отношение Алиансът не успя да се представи в добра светлина на срещата в Мадрид. Пролича си особено по сделката, сключена с Турция

<p>ДБ обяви, че ще подкрепи ПП за&nbsp;ново правителство&nbsp;</p>

"Демократична България" обяви, че ще подкрепи "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство

България Преди 5 часа

Считаме, че всички трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на месеци, защото очевидно това може да доведе до още повече конфронтация, посочи Христо Иванов

Украйна е възстановила връзката със Запорожката АЕЦ

Украйна е възстановила връзката със Запорожката АЕЦ

Свят Преди 6 часа

Тя е най-голямата в Европа и е окупирана от руските сили

ТИР се обърна на изхода на Велико Търново

ТИР се обърна на изхода на Велико Търново

България Преди 7 часа

Той е превозвал амониева селитра

<p>Кога изтича крайният срок руските дипломати да напуснат България</p>

Кога изтича крайният срок изгонените руски дипломати да напуснат България

България Преди 7 часа

Стигна се до напрежение между София и Москва

Джери Хол е подала молба за развод с Рупърт Мърдок

Джери Хол е подала молба за развод с Рупърт Мърдок

Любопитно Преди 8 часа

Това ще бъде четвъртият развод за 91-годишния медиен магнат

Горещините разпалиха десетки пожари в Пловдивско

Горещините разпалиха десетки пожари в Пловдивско

България Преди 8 часа

Баща и син се нагълтали с дим и се е наложило да им се окаже медицинска помощ

Нови мощни експлозии разтърсиха Николаев

Нови мощни експлозии разтърсиха Николаев

Свят Преди 8 часа

Вчера по града са били нанесени 12 ракетни удара

Йотова: Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения

Йотова: Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения

България Преди 9 часа

Най-добрият вариант е тези наредби да бъдат преразгледани в двустранен диалог, заяви вицепрезидентът

Асена Сербезова: Получавам обаждания и заплахи

Асена Сербезова: Получавам обаждания и заплахи

България Преди 9 часа

Tе били свързани със здравето и близките ѝ

<p>По-евтин хляб с 20% в търговските вериги от днес</p>

Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

България Преди 9 часа

Намаляването цената на хляба беше наш ангажимент към хората и производителите, който изпълнихме, заяви тя

Борисов: В момента става чудовищно купуване на гласове

Борисов: В момента става чудовищно купуване на гласове

България Преди 10 часа

Кирил Петков е в изолация. Него го свалиха, него не го искат, коментира лидерът на ГЕРБ