Киев отново в кръв: жертвите са десетки
Източник: ЕПА/БГНЕС
1529

С лед вълната от насилие във вторник, когато загинаха 28 души, украинската столица Киев днес отново е окървавена.

Данните за загиналите се разминават сериозно, но жертвите са десетки –

повече от 60 според АФП, над 35 според ИТАР-ТАСС, 32 според АП, а по данни на лидера на медиците на опозицията, цитиран от Си Ен Ен – над 100.

Последните данни на министерството на здравеопазването на страната са за най-малко 75 загинали от началото на сблъсъците във вторник. Според властите, от 18 до 20 февруари вечерта медицинска помощ са потърсили 571 души, като 363 от тях са били хоспитализирани.

Журналисти на чуждестранни агенции разказват, че са видели тела на загинали, положени на площад "Независимост", край хотел "Украйна" и хотел "Козацки".

Всички тела са на цивилни,

съобщава фоторепортерът на АФП Василий Федосенко.

Всеки един от загиналите е убит само с един куршум,

заявява лекарят доброволец Домитро Кашин пред Интерфакс-Украйна.

Милицията съобщи, че снайперист, заел позиция на покрива на хотел на площад „Независимост“, ранил 20 души, след като стрелял с истински куршуми, а лидери на протестиращите обвиниха силите на реда в Киев, че стоят зад снайперистките атаки.

В "Туитър" се появиха снимки, на които се виждат бойци от специалните части "Беркут" да си служат с оръжие, което прилича на автомат:

 

В социалните мрежи се появяват и видеоклипове, които потвърждават, че силите на реда използват автоматично оръжие срещу демонстрантите:

 

 

Видеозапис на украинската телевизия също показа шокиращи сцени на протестиращи, покосени от автоматична стрелба, и техни другари, които се спускат да им помогнат. На кадрите се виждат групи протестиращи, които, прикривайки се щитове, изнасят телата върху пластмасови плоскости или дъски.

Съобщава се и, че 67 военни от вътрешни войски са били взети за заложници. Не е ясно къде са били отведени. Според опозиционен депутат те се намират в окупираното столично кметство.

Нарушавайки примирието в деня на траур, радикални демонстранти

използваха огнестрелно оръжие срещу органите на реда,

бе съобщено по-рано днес. Още при новината за примирието късно снощи радикалната организация "Десен сектор" обяви, че не възнамерява да го спазва.

"Някой си там иска да спре народното въстание по пътя на провъзгласяване на фалшиви примирия. Официално заявявам "Десен сектор" не е подписвал никакви споразумения и с никой не се е договарял", заяви лидерът на групировката Дмитрий Ярош.

Киев отново в кръв, евакуират основни институции

Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост",

се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. 

Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. Все още се изяснява какво е веществото. 

Трима служители на украинското министерство на вътрешните работи са били убити днес,

предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ведомството. Те са били застреляни. 

Над 50 представители на правоохранителните органи са приети в болница, като 30 от тях са с огнестрелни рани. 

Над 500 служители на правоохранителните органи са потърсили медицинска помощ от избухването на масовите безредици в Киев във вторник, 108 от тях са с огнестрелни рани, а 63-ма са в тежко състояние. 

Десетима украински милиционери загинаха при сблъсъците в Киев във вторник. 

По-рано днес бойците от спецчастите "Беркут" предприеха опит да изтласкат демонстрантите от площад "Независимост", съобщи украинската телевизия "Пети канал". 

Сутринта "Беркут" прогониха и нападателите от т.нар. Октомврийски дворец на ул. "Институтская" в посока към площад "Независимост". Час по-рано демонстранти бяха превзели двореца, където се помещава международен център за наука и изкуства. 

Ситуацията в Киев може да следите на живо тук:


Извън Майдана, центърът на Киев пустее, посочва ИТАР-ТАСС.

По улиците не се забелязва нито един милиционер. Пешеходците са малко. Много светофари не работят. Трафикът е хаотичен. Метрото беше затворено от вторник до четвъртък вечерта заради опасност от терористичен акт. Жителите на Киев спешно се запасяват с продукти от първа необходимост като хляб, сол, захар, брашно, жито и вода. Заради търсенето в някои частни магазини цените са се вдигнали с 30-40%. Засилена е охраната на банките. Ограничен е обемът пари, които може да се теглят от банкомати. В Киев има проблеми с мобилната връзка.

На киевското летище "Жуляни" са регистрирани 64 специални полета за ВИП граждани, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от диспечерската служба на летището. Вече са извършени около 50 такива полета. Източникът обаче е отказал да назове някого от пътниците на тези полети.

Украинското министерство на вътрешните работи посъветва жителите на Киев да не пътуват с личен транспорт и при възможност да останат вкъщи. 

По улиците на столицата се намират въоръжени и агресивно настроени хора, предупредиха от ведомството.

Опозиционният лидер Виталий Кличко призова днес да бъде свикано извънредно заседание на Парламента в Киев.

Въпреки по-ранната му евакуация, следобед все пак имаше заседание, на което присъстваха депутати от опозиционните партии „Свобода", УДАР и „Баткившчина", както и няколко депутати от Партията на регионите. В началото на заседанието присъстващите запазиха минута мълчание в памет на жертвите на сблъсъците. После заседанието беше прекъснато за един час. По време на паузата народните представители ще подготвят съгласувана позиция за дневния ред на заседанието.

Изявленията на опозиционните лидери за примирие и възстановяване на диалога се оказаха

маневра за печелене на време и мобилизиране на въоръжени бойци,

се казва в публикувано днес съобщение на пресслужбата на украинската президентска администрация. 

В съобщението се посочва, че протестиращите действат чрез "организирани въоръжени групи, използват огнестрелно оръжие, включително снайперски пушки". Силите на реда не са въоръжени, се твърди в съобщението. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Украйна се затруднява да контролира протестиращите,

призна Арсений Яценюк, лидер на опозиционната партия "Баткившчина" на срещата с външните министри на Франция, Германия и Полша в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. 

Тримата европейски дипломати обсъждат с правителството и опозицията в Украйна възможните изходи от кризата, преди следобед в Брюксел да се присъединят към извънредна среща с останалите им колеги от ЕС, на която се очаква на Украйна да бъдат наложени санкции заради насилието на Евромайдана. 

В съвместно съобщение на лидерите на опозиционните партии в Украйна се посочва, че възобновяването на насилието в Киев, е "преднамерена провокация" на властите към мирните демонстранти. 

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова радикално настроените демонстранти в Киев да не прибягват до насилствени действия, предаде ИТАР-ТАСС. 

"Демонстрантите трябва да запазят мирния характер на протестите", подчерта Барозу. 

Посланиците в Киев на държавите от ЕС и на САЩ призоваха страните в конфликта да поставят на първо място живота на хората, предаде ИТАР-ТАСС. Този призив беше отправен в изявление, разпространено в Брюксел след визитата в Киев на министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша. 

Според руското външно министерство обаче

в Украйна е в ход опит за взимането на властта със сила и за държавен преврат,

предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич. 

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинските "екстремисти и хардлайнери", че се стремят към разпалване на гражданска война.

Действията на ЕС по украинския въпрос пък Лавров определи като "шантаж". 

Той призова Запада и опозицията в Украйна да се разграничат от радикалите и да подкрепят думите си с дела. Лавров окачестви въвеждането на санкции от страна на САЩ срещу Украйна "проява на двоен стандарт", който насърчава онези, които предизвикват сблъсъците в страната. Дипломат №1 на Русия подчерта, че санкциите само ще влошат положението. 

Русия ще изпълни обещанията, дадени на украинските партньори, ако властта в Киев е легитимна и ефективна, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

На заседание на правителството той подчерта, че властта в Киев трябва да започне да защитава хората, за да не предизвиква критики. "Ние, разбира се, че продължим сътрудничеството с украинските партньори по всички направления, за които сме се договаряли, ще се стараем да направим всичко, за да изпълним дадените обещания", увери Медведев. 

МВнР призовава българските журналисти, които отразяват събитията в Украйна, да бъдат много предпазливи,

съобщава пресцентърът на ведомството. Във връзка с вътрешнополитическата ситуация в Украйна през последните дни редица български медии вече изпратиха или планират да изпратят свои представители за отразяване на събитията в страната. МВнР призовава българските журналисти, които се намират или възнамеряват да пътуват до Украйна, да проявяват бдителност и изключителна предпазливост при изпълнение на своите служебни задължения с оглед на рисковата ситуация, се посочва в съобщението. 

МВнР настоятелно препоръчва на представителите на български медии да информират посолството преди или след своето пристигане в Киев, както и да оставят координати за връзка.

В случай на необходимост от съдействие или при инцидент, те следва да се свържат с посолството. Адресът е П.К. 01001, гр. Киев, ул."Госпитальная" 1, телефон (денонощен): +38044 246 72 37, +38044 246 76 72, факс: +38044 235 51 19, Е-mail: Embassy.Kiev@mfa.bg.

Коментари 1529
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1529 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 19 минути

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 31 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 57 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 58 минути

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 2 часа

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика