Путин: Удар в Сирия може да предизвика нова вълна от тероризъм
Владимир Путин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
61

Н анасянето на военен удар от САЩ по Сирия ще доведе до гибелта на много невинни жертви и до разпространение на конфликта извън границите на Сирия.

Това заявява руският президент Владимир Путин в статия, озаглавена "Апел за предпазливост от Русия", поместена във в. "Ню Йорк таймс" (Вж. статията)

"Възможният удар на САЩ по Сирия, въпреки силното противопоставяне (на тези планове) от страна на много държави и видни политически и религиозни лидери, включително папата, ще доведе до гибелта на много невинни жертви, до ескалация на насилието и разпространяването на конфликта далеч извън пределите на Сирия.

Военният удар може също да предизвика нова вълна от тероризъм",

пише руският лидер.

Путин подчертава също, че военната намеса на САЩ в сирийския конфликт "може да подкопае всички многостранни усилия за уреждане на иранския ядрен проблем, израелско-палестинския конфликт и да дестабилизира още повече Близкия изток и Северна Африка. Той може да разстрои цялата система на международно право и ред".

Сирия не преживява битка за демокрация, а въоръжен конфликт между правителството и опозицията, водещ се в една мултирелигиозна страна - пише Путин - В Сирия застъпниците на демокрацията са малко. Но там има повече, отколкото е необходимо, бойци на "Ал Кайда" и всякакъв род екстремисти, които се сражават срещу правителството. Държавният департамент на САЩ обяви за терористични организации "Фронта ан Нусра" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта", сражаващи се на страната на опозицията. Този вътрешен конфликт, подхранван с чуждите оръжия, доставяни на опозицията, е един от най-кървавите в света. Там се сражават наемници от арабските страни, а стотици хиляди бойци от западни страни и дори от Русия са повод за нашето дълбоко безпокойство. Дали те няма да се върнат в нашите страни с опита, натрупан в Сирия? В края на краищата, след като се сражаваха в Либия, екстремистите се преместиха в Мали. Това заплашва всички нас.

От началото Русия се обяви за мирен диалог, който ще позволи на сирийците да разработят компромисен план за собственото си бъдеще.

Ние не защитаваме сирийското правителство, а международните закони.

Ние трябва да използваме Съвета за сигурност на ООН и вярваме, че опазването на законите и реда в днешния сложен и размирен свят е един от малкото начини да се попречи на международните отношения да се плъзнат по наклонената плоскост на хаоса. Законът си остава закон и ние трябва да го спазваме, независимо дали ни се иска или не. Според настоящите международни закони силата е разрешена единствено при самоотбрана или с решение на Съвета за сигурност. Всичко друго е неприемливо съгласно Устава на ООН и ще бъде акт на агресия.

В статията си руският президент изтъква, че има сериозни основания да се смята, че химическо оръжие в Сирия са използвали не правителствените сили, а бунтовниците. "Никой не се съмнява, че в Сирия е бил използван отровен газ. Но има всички основания да се смята, че той е бил

използван не от сирийската армия, а от силите на опозицията,

за да предизвикат намесата на техните мощни чуждестранни покровители, които биха застанали на страната на фундаменталистите", се отбелязва в статията.

Информациите, че бунтовниците подготвят ново нападение - този път срещу Израел - не могат да бъдат игнорирани. Обезпокояващо е, че военната интервенция във вътрешните конфликти на чужди страни се превърна в обичайно явление за САЩ. Но това обслужва ли дълготрайните интереси на Америка? Съмнявам се. Милиони по света ще започнат да гледат все повече на Америка не като на модел на демокрацията, а като на страна, разчитаща само на грубата сила, като на страна, съшиваща коалиции с лозунга "Или сте с нас или сте против нас".

Но силата се показа неефективна и безполезна. Афганистан се олюлява и никой не може да каже какво ще се случи, след като международните сили се изтеглят. Либия е разделена на племена и на кланове. В Ирак гражданската война продължава, десетки хора са избивани всеки ден. В САЩ мнозина правят аналогия между Ирак и Сирия и питат защо тяхното правителство иска да повтаря неотдавнашните грешки. Няма значение колко целенасочени са ударите и колко прецизни са оръжията, жертвите сред цивилното население са неизбежни, в това число и сред възрастните и децата, които ударите би трябвало да защитят. Светът реагира с въпроса: Ако не можете да разчитате на международните закони, тогава трябва да намерите друг начин да гарантирате сигурността си. Ето защо все повече страни се опитват да се сдобият с оръжия за масово поразяване. Това е логично. Ако имате бомба, никой няма да ви пипне.

Трябва да спрем да използваме езика на силата и да се върнем към пътя на цивилизованото дипломатическо и политическо уреждане. Нова възможност да избегнем военните действия се появи в последните дни. САЩ, Русия и всички членове на международната общност трябва да се възползват от готовността на сирийското правителство да постави химическия си арсенал под международен контрол с идеята за последващо унищожаване. Съдейки по изявленията на президента Обама, САЩ гледат на това като на алтернатива на военните действия.

Руският президент приветства решението на американския си колега да продължи диалога за решаването на сирийския въпрос.

Ако можем да избегнем използването на сила срещу Сирия, това ще подобри атмосферата в международните отношения

и ще укрепи взаимното доверие. Това ще бъде наш общ успех, който ще отвори вратата за сътрудничество по други сложни въпроси, посочва още Владимир Путин в статията си в "Ню Йорк таймс".

Моите работни и лични отношения с президента Обама са белязани от нарастващо доверие. Оценявам това. Внимателно проучих неговото обръщение към народа във вторник. И по-скоро не съм съгласен със значението, което той придава на американската изключителност, казвайки, че политиката на САЩ прави Америка различна и че това правело американците различни. Изключително опасно е да се насърчава един народ да си мисли, че е изключителен, каквито и да са мотивите за това. Има големи страни и малки страни, богати и бедни, страни с дългогодишни демократични традиции и страни, които все още търсят пътя си към демокрацията. Техните политики се различават също. Ние всички сме различни, но когато молим за Божията благословия, не трябва да забравяме, че Бог ни е създал равни, завършва Путин.

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 5 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 52 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни