Обама предлага Сенатът да отложи гласуването за Сирия
Барак Обама   
Източник: ЕПА/БГНЕС
47

А мериканският президент Барак Обама предложи на сенаторите по време на закрито заседание да отложат гласуването за одобрение на военна намеса в Сирия до разглеждането на възможно дипломатическо решение на конфликта.

По-рано Русия предложи сирийските запаси от химическо оръжие да бъдат поставени под международен контрол и Вашингтон се съгласи да разгледа предложението.

Няма спор, че в Сирия са били използвани химически оръжия, посочи в своя реч президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от световните агенции. Ние знаем, че отговорността за това носи правителството на Башар Асад, допълни държавният глава и определи химическата атака като отвратителна.

"Въпросът е сега да разберем дали САЩ и международната общност са готови да се изправят пред това", добави президентът. Той подчерта, че след атаката от 21 август ситуацията в Сирия се е променила и са се наложили решителни действия.

Според Обама други тирани няма да се поколебаят да използват отровен газ, ако видят, че САЩ не действат във връзка със Сирия. Като пример Обама посочи Иран, който ще се почувства поощрен, ако САЩ не заемат ясна позиция срещу използването на химически оръжия.

"След внимателно разглеждане на въпроса взех решението за необходимостта от ограничена военна операция, което отговаря на нашите национални интереси. Ние трябва да предотвратим по-нататъшното използване на и разпространение на химически оръжия", подчерта държавният глава. "Аз няма да пусна войската на територията на Сирия, аз няма да провеждам военни действия за неопределен срок, като в Ирак и Афганистан, и няма да водя дълга кампания от въздуха, както в Либия и Косово", каза той.

"Ако ние не действаме, тогава именно "Ал Кайда" може да се укрепи там", допълни Обама.

Президентът определи химическото нападение в Сирия като заплаха за американската сигурност. Той го нарече и нарушение на международните закони.

Обама подчерта, че дори ограничени американски удари ще изпратят послание на Асад.

Целево нападение ще накара Асад да си помисли добре, преди да използва отново химически оръжия, добави президентът и обеща, че няма да става дума за стъпване на американски войници на сирийска територия, нито за безконечна операция или въздушни удари срещу Сирия.

Обама заяви, че си дава сметка, че след войните в Ирак и Афганистан идеята за военни действия няма да бъде популярна сред американците.

В отговор на заплахите на Асад за ответни действия

Обама посочи, че правителството на Дамаск няма способността да застраши сериозно американските военни.

Президентът увери и че Израел може да се защитава сам и може да разчита на американска подкрепа в случай на ответен удар по негова територия.

Обама подчерта, че предпочита дълбоко в себе си и мирно решение на сирийската криза и посочи, че вижда окуражаващи признаци в тази насока. Ето защо той е дал указания на американския държавен секретар Джон Кери да обсъди с руския си колега Сергей Лавров руското предложение относно сирийските химически оръжия.

Президентът каза в изказването си от Белия дом, че САЩ са готови да изчакат изводите на инспекторите на ООН по химическите оръжия в Сирия.

Обама е помолил и Конгреса да отложи вота за Сирия, за да се даде път на дипломацията.

Президентът увери обаче, че ще продължи да работи с Франция, Китай, Великобритания и Русия относно резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде химическите си арсенали. Той обаче предупреди, че понякога резолюциите или осъдителните изявления не са достатъчни.

Президентът добави, че е прекалено рано да се каже дали инициативата на Русия ще бъде успешна. Но според него тя има потенциала да "премести оръжията от Сирия", без да се налага използване на сила.

Във всеки случай Обама поясни, че е наредил на американските военни да запазят натиска върху Асад и да са готови да действат, ако дипломацията се провали.

"САЩ не са полицаите на света, но когато могат със скромни усилия и малък риск да спрат обгазяването на деца, те трябва да действат", заяви президентът в края на речта си.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви вчера, че контролът над химическите оръжия в Сирия е възможен само ако САЩ се откажат от употреба на сила.

"Безусловно е, че всичко това има смисъл и е възможно да функционира само в случай, че американската страна и всички, които поддържат САЩ в този смисъл, се откажат от употреба на сила", каза руският държавен глава. Путин добави, че разчита на отговорно решение от страна на Сирия.

"Надяваме се, че нашите сирийски партньори не само ще се съгласят да поставят под контрол химическите си оръжия, но и тези оръжия да бъдат унищожени по-късно, както и да се присъединят към Международната конвенция за забрана на химическото оръжие", изтъкна руският президент.

Путин каза, че Сирия наистина разполага с определен арсенал от химически оръжия, като обясни, че сирийците винаги са гледали на този арсенал като на алтернатива на ядреното оръжие на Израел. Руският държавен глава съобщи, че въпросът е бил обсъден между него и Барак Обама на срещата на Г-20 и че двамата са възложили на държавния секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров да влязат в контакт и да се опитат да придвижат решаването му.

Междувременно Сирия е готова да оповести местонахождението на химическите оръжия на територията си

и да покаже съответните обекти както на руски представители, на представители на други държави и ООН, а също така и да се откаже от тяхното производство, предаде Интерфакс, цитирайки изявление на министъра на външните работи на Сирия Уалид Муалем.

"Готови сме да обявим местонахождението на химическите оръжия на наша територия, а също така и да покажем съответните обекти на представителите на Русия, другите държави, а също така и на ООН. Приветстваме руската инициатива и с това целим да бъде прекратено притежаването на химически оръжия”, се казва в изявлението на Уалид Муалем.

Сирия иска да се присъедини към Договора за забрана на химическо оръжие, съобщи Муалем, цитиран от руската агенция Интерфакс.

"Ние искаме да се присъединим към договора за забрана на химическото оръжие. Ще спазваме ангажиментите, произтичащи от Договора, включително предоставяне на информация за тези оръжия", каза той в изявление.

Френският проект на резолюция за Сирия на Съвета за сигурност, който се стори неприемлив на Москва, съдържал ултиматум към режима на Башар Асад, посочва агенция Ройтерс, която се е запознала с документа.

В него се давал срок от 15 дни на Дамаск да декларира химическите си оръжия и да позволи достъп на инспектори на ООН до свързаните с тези оръжия обекти. В противен случай Съветът за сигурност на ООН щял да смята, че режимът не се придържа към текста на резолюцията и можело да приеме необходимите мерки съгласно седма глава от устава на ООН. Тази глава касае правото на Съвета за сигурност на ООН да предприема различни стъпки, от санкции до военни интервенции.

Именно тези условия на резолюцията не са се харесали на Москва. Франция вече обяви, че има готовност да внесе ограничени промени в документа.

В проекта на резолюция освен това отговорността за химическата атака от 21 август край Дамаск се приписвала на режима на Асад.

 

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 10 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 13 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове