Сирия прие да поставят химическите й оръжия под международен контрол
Уалид Муалем (вляво) и Сергей Лавров   
Източник: ЕПА/БГНЕС
56

П равителството в Дамаск е приело предложението Сирия да постави химическите си оръжия под международен контрол с цел избягване на евентуален военен удар на САЩ.

Това съобщи сирийският външен министър Уалид Муалем, цитиран от Интерфакс и Ройтерс.

Тази идея беше лансирана вчера от американския държавен секретар Джон Кери, макар и с уговорката, че реализирането ѝ едва ли е възможно. След това обаче бе предложена и от руския външен министър Сергей Лавров, който се срещна с Муалем в Москва. Още тогава сирийският министър каза, че Дамаск приветства идеята.

Муалем е уточнил, че

Сирия се е съгласила с руското предложение, защото това е щяло да "отстрани основанията за американска агресия".

Днес Лавров съобщи, че Москва и Дамаск разработват съвместно план за поставяне на сирийските химически обекти под международен контрол.

Той призна, че това "не е изцяло руска инициатива", а "произтича от контактите с американските колеги, от вчерашното изявление на Джон Кери, който допусна възможност да се избегнат ударите, ако се реши проблемът с химическото оръжие".

Лавров подчерта, че Русия е забелязала

широката позитивна оценка за предложението по цял свят,

включително от страна на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

И наистина по-рано днес

президентът на САЩ Барак Обама приветства инициативата.

В поредица телевизионни интервюта американският държавен глава определи предложението като "възможен пробив" и "потенциално положително развитие" в безизходицата с режима на сирийския президент Башар Асад.

В интервю за Ей Би Си американският президент каза, че избягването на военен удар би надминало очакванията му. Той обаче изрази скептицизъм по отношение позицията на Асад.

Обама и руският му колега Владимир Путин са обсъдили идеята за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол в кулоарите на срещата на върха на Г-20 миналата седмица, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да посочи кой е повдигнал въпроса.

Европейският съюз проучва с интерес предложението,

заяви на пресконференция Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън. Приветстваме всяко предложение, което ще ограничи насилието, но предложението трябва да бъде подкрепено от всички, добави говорителят. Той отбеляза, че утре Аштън ще говори пред Европейския парламент по въпроса за Сирия.

ЕС е винаги готов да направи необходимото, за може мирният процес да напредне. Трябва първо да се запознаем със съдържанието на предложението и да се уверим, че то ще бъде прието и изпълнено от всички страни, заяви Ман.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби се обяви в подкрепа на сирийското разоръжаване,

съобщи АФП. Араби призова за политическо решение на конфликта, при който загинаха над 100 хил. души за две и половина години.

Френският външен министър Лоран Фабиюс изрази

"интереса и предпазливостта" на Франция

към идеята. Той заяви по радио "Европа-1", че позицията на Русия е "променена, което е много добре". Министърът приписа това на западния натиск и "съкрушителните доказателства" за атаката с химически оръжия в Сирия.

САЩ и Франция заплашиха с военни действия след химическата атака на 21 август, при която загинаха стотици хора.

Фабиюс обаче предупреди, че откриването и унищожаването на "над 1000 тона химически оръжия" ще бъде много трудно и ще изисква международна проверка в обстановката на бушуващата в Сирия гражданска война.

Френският дипломат номер едно обяви още, че страната му ще внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, която определя условията, по които Сирия трябва постави под международен контрол своя химически арсенал, след което той да бъде унищожен. Процедурата започва днес. Проектът се основава на член 7 от Хартата на ООН, който описва възможните военни и невоенни действия за възстановяването на мира. По думите на Фабиюс, ако режимът в Дамаск наруши условията в резолюцията, би понесъл "много сериозни" последствия.

В подкрепа на предложението за поставянето на сирийските химически оръжия под международен контрол се обявиха още Иран и Китай.

Иранското външно министерство обяви, че Ислямската република подкрепя инициативата, като според нея тя е "в рамките на спирането на милитаризма в региона".

Иран е лоялен поддръжник на президента Асад срещу бунтовниците и заяви, че те стоят зад химическата атака, отбелязва Ройтерс.

Според говорител на министерството всякакви действия спрямо химическите оръжия трябва да гарантират, че те няма да попаднат в ръцете на бунтовниците, които той нарече "терористи".

"Приветстваме и даваме подкрепата си на руското предложение", заяви Хун Лей, говорител на китайското външно министерство по време на редовна пресконференция.

От две години насам Китай използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН срещу международните призиви за оказване на по-голям натиск върху режима на президента Башар Асад.

Не всички обаче са толкова въодушевени.

Великобритания заяви, че Русия и Сирия трябва да покажат, че предложението е искрено, а не просто печелене на време, предаде Ройтерс.

Говорител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че това предложение поражда много въпроси, на които трябва да бъде даден отговор. Той добави, че процесът по намиране на отговор на химическата атака на режима в Дамаск не трябва да продължава безкрайно.

"Ние подкрепяме всичко, което може да реши дългосрочно проблема с огромните запаси на химическо оръжие, които сирийците имат", заяви министърът на отбраната Филип Хамънд. "Историята ни учи да бъдем нащрек за всичко, което може да се окаже просто тактика за печелене на време".

Великобритания ще подкрепи всяка "надеждна" резолюция на Съвета за сигурност на ООН, относно химическите оръжия в Сирия, която съдържа заплаха с употреба на сила, заяви в Кейптаун ръководителят на Форин офис Уилям Хейг, цитиран от Франс прес.

Високопоставени израелски политици също изразиха

скептицизъм

относно идеята, предаде АП. Авигдор Либерман, който е председател на парламентарната комисия по външните работи и отбраната, заяви по израелското радио, че Сирия може да използва предложението, "за да спечели време".

Сирийският президент Башар Асад "печели време и то много", посочи Либерман, който е съюзник на премиера Бенямин Нетаняху. Той добави, че Израел не разполага с подробностите на руското предложение и че логистиката на предаването на оръжията е неясна.

Президентът Шимон Перес предупреди вчера, че преговорите за предаването на оръжията ще са "трудни", а на Сирия не може да се има доверие.

Според Либерман Сирия вероятно шикалкави, както изглежда е правел Иран в началото на ядрените преговори, след като му беше предложено да прехвърли в чужбина запасите си от обогатен уран.

Сирийската опозиция също нарече

"политическа маневра"

инициативата, предаде АФП.

Опозицията поиска отново "ответен удар" срещу режима на президента Башар Асад. "Последният призив на (руския външен министър Сергей) Лавров е политическа маневра, която е част от безполезните опити за печелене на време и която няма да доведе до нищо, освен още смърт и разрушения за сирийския народ", се казва в комюникето, публикувано тази нощ.

Сирия разполага с около "1000 тона" различни химически агенти,

складирани в най-сигурните зони под контрола на сирийското правителство, заяви днес американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес. Част от тези химикали се съхраняват под формата на химически съединения, така че трябва да се смесват преди употреба. Режимът в Дамаск обаче разполага и с готови муниции, заредени със зарин, обясни държавният секретар, като по този начин подкрепи анализа на френското разузнаване, разпространен миналата седмица.

Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна