358

"От Алепо се надигат повече 2 млн. мигранти, а Турция вече изнемогва. Категорично заявих на европейските колеги, че ние няма да приемаме мигранти, ако няма споразумение и реадмисия към Турция", това заяви премиерът Бойко Борисов.

Той коментира срещата си с Ангела Меркел в сливенското с. Мечкарево, където заедно с вътрешния министър Румяна Бъчварова и министъра на земеделието и храните Десислава Танева, присъства на освещаването на храм "Свети апостоли Петър и Павел".

По думите му той неволно се е превърнал в медиатор между Турция и ЕС.

"Икономиката на Турция, проблемите, които имаха след опита за преврат, поставят страната в много трудно положение. Те вече изнемогват, след като приеха над три милиона мигранти. И ЕС, и Турция трябва да положат огромни усилия, но споразумението да продължи да действа", коментира Борисов.

"Подкрепяме мнението, че в този момент Турция не може да стане член на ЕС", каза премиерът.

Бойко Борисов с вътрешния министър Румяна Бъчварова и министъра на земеделието и храните Десислава Танева присъстваха на освещаването на храм "Свети апостоли Петър и Павел".
Бойко Борисов с вътрешния министър Румяна Бъчварова и министъра на земеделието и храните Десислава Танева присъстваха на освещаването на храм "Свети апостоли Петър и Павел". Източник: ЕПА/БГНЕС

Той подчерта, че това е добре известно и на Турция. Европейският съюз обаче би могъл да облекчи визовия режим за бизнеса и държавните служители, а от своя страна Турция трябва да продължи да изпълнява ангажиментите, които е поела към ЕС.

В Истанбул в разговорите си с българския министър-председател турските държавни ръководители предупредиха за пореден път ЕС, че ако до октомври не влязат в сила визовите облекчения за турските граждани, Европа може да бъде изправена пред бежанска вълна.

Премиерът обобщи, че без мир в Сирия и Арабския свят, няма шанс да бъде решен въпросът с бежанските вълни.

Бойко Борисов се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел. В разширените дискусии участваха и министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Разговорите са част от работните консултации за бъдещето на Европейския съюз, инициирани от канцлера на Германия.
Бойко Борисов се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел. В разширените дискусии участваха и министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Разговорите са част от работните консултации за бъдещето на Европейския съюз, инициирани от канцлера на Германия. Източник: ЕПА/БГНЕС

По време на визитата си в Берлин Бойко Борисов е имал кратка среща на четири очи с германския канцлер Ангела Меркел.

На този разговор той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа.

По време на работния обяд премиерът поискал подкрепата на ЕС за защита на външната граница.

България иска да бъде приравнена с Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на "Фронтекс".

В отговор на това германският канцлер е обещала "конкретна материална подкрепа" за страната ни.

По думите на Ангела Меркел България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС и ще получи конкретна материална подкрепа от Брюксел, съобщи в. "Сега".

Бойко Борисов се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел.
Бойко Борисов се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел. Източник: ЕПА/БГНЕС

Борисов коментира и влизането ни в еврозоната.

"Чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата. Ние покриваме критериите. А Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни", заяви той.

Следващата седмица Ангела Меркел ще разговаря със съпредседателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Очаква се двамата да обсъдят различните позиции на 27-те държави в ЕС.

Междувременно днес става ясно, че половината германци не искат Меркел да управлява отново.

Това показват резултатите от проучване на социологическата служба Емнид за в. "Билд ам зонтаг".

50% от запитаните са били против нов мандат на Меркел, а 42 на сто са били "за".

Източник: ЕПА/БГНЕС

70% от поддръжниците на Християндемократическия съюз (ХДС) искат тя да запази поста си до следващите парламентарни избори догодина, докато 22 на сто от тях обаче искали тя да се оттегли.

Меркел все още не е обявила дали ще се кандидатира за четвърти мандат, припомня ДПА. Тя заема поста канцлер от 2005 г. и в момента оглавява широка коалиция с Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Ако спечели нов мандат, тя би могла да подобри рекорда на Хелмут Кол, който беше канцлер на Германия от 1982 до 1998 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@