Джон Кери: Имаме неопровержими доказателства за мащабна атака с химическо оръжие в Сирия
Джон Кери   
Източник: ЕПА/БГНЕС
80

С АЩ имат неопровержими доказателства за мащабна атака с химическо оръжие в Сирия, като разузнавателната информация убедително сочи, че виновник за нея е правителството на Башар Асад.

Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери и предупреди, че международната норма против използването на този вид оръжие за масово унищожение не може да бъде нарушавана без последици.

Става въпрос за допълнителна информация, която ще бъде предоставена на международната общност, заяви Кери, цитиран от АП и ИТАР-ТАСС. "Имаме допълнителни данни за нападението и ги проучваме заедно с партньорите си. Ще предоставим сведенията през идните дни", каза той.

Определяйки като "морална гадост" нападението с химически вещества в Сирия, Кери изрази нова степен на възмущение от действията на режима в Сирия, коментира ДПА. Кадрите, които се появиха от Сирия "трябва да разтърсят съвестта на света" и "противоречат на всички морални кодекси", каза той.

Президентът Барак Обама е в контакт със съюзниците и ще "вземе информирано решение как да отговори на тази безогледна употреба на химически оръжия", посочи Кери. Държавният глава "вярва, че трябва да бъде потърсена отговорност от тези, които биха използвали най-ужасните оръжия в света срещу най-уязвимите хора в света. Сега нищо не е по-сериозно и нищо друго не получава по-сериозно внимание", отбеляза държавният секретар.

Твърдата реторика на Кери е най-ясното досега оправдание за американска военна акция в Сирия,

коментира АП.

Думите му обаче не останаха без реакция от Сирия. В изявление по държавната агенция САНА се казва, че настоятелността на Кери "да прескочи" разследването на инспекторите на ООН в Сирия сочи, че САЩ умишлено възнамеряват да експлоатират събитията. Според САНА доказателства, с които разполага Кери, са изфабрикувани.

Междувременно правителствени източници, настояли за анонимност, съобщиха, че администрацията на Обама разполага със собствена разузнавателна информация, потвърждаваща употребата на химическо оръжие. Американската оценка се базирала отчасти и на съобщения брой на жертвите, на симптомите на ранените и убитите и свидетелства на очевидци. Според САЩ обаче, макар инспекторите на ООН да са вече на място, забавянето на Сирия да ги допусне е направило тяхното разследване безсмислено.

ООН не се съгласи с тази позицията на държавния секретар на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС. Сирийското правителство е "дало съгласието си", разрешавайки на експертите на организацията да проучат мястото на атаката, посочи говорителят Фархан Хак. "Както знаете, екипът инспектори вече извърши някои дейности в Сирия, които се планира да продължат. Разбира се, предстои да видим дали страните ще спазят договореностите (за сътрудничество), които засега са достатъчни за разследването на екипа", каза Хак.

Обама още не е решил как да реагира,

допълва АП, позовавайки се на правителствените източници. Те заявили, че днес се очаква САЩ да направят по-официално съобщение за употребата на химическо оръжие и вероятно съобщението за реакцията на Обама ще последва скоро след това.

Не е ясно дали Обама ще търси мандат от ООН или Конгреса, преди да използва сила, посочва АП. Президентът често е казвал, че предпочита да предприема военни действия само с международна подкрепа, но вероятно Русия и Китай биха блокирали американските усилия за оторизиране на военна акция чрез Съвета за сигурност.

Химическата атака в околностите на Дамаск миналата седмица е предизвикателство срещу авторитета на Обама, отбелязва агенцията. Той не предприе особени действия, след като Асад използва химическо оръжие в ограничен мащаб по-рано тази година, и рискува да изпрати сигнал до страни като Иран, че администрацията му не изпълнява заканите си.

Британският премиер Дейвид Камерън също заяви, че атаките с химически оръжия в Сирия са "абсолютно отвратителни"

и се налага международната общност да предприеме действия, като Великобритания обмисля пропорционален отговор, предаде Ройтерс.

Говорител на Камерън заяви, че премиерът е наясно с нуждата от добро обосноваване, ако вземе решение за употреба на сила, и добави, че британските въоръжени сили се поставят в готовност да реагират с военни средства, ако това се поиска от тях. "Разумно е да се допусне, че нашите въоръжени сили изготвят планове за различни варианти", каза говорителят. Той подчерта, че до момента не е взето решение за използване на сила и че всякакво подобно решение ще се опира на доказателства от разнообразни източници.

Междувременно американските ВМС придвижиха миналата седмица още един боен кораб в Източно Средиземно море, с което те станаха четири, всеки от които може да изстрелва балистични ракети. Според военни експерти, цитирани от агенцията, мишените на евентуална атака с крилати ракети биха били свързани със способността на режима да нанася химически атаки.

Възможни цели са оръжейни арсенали, командни и контролни центрове, радарни и комуникационни съоръжения и други военни щабове.

По-малко вероятен е удар по обект с химически оръжия поради риска от освобождаване на отровни газове.

Президентът вече изключи изпращането на сухопътни американски войници в Сирия, а американски представители заявиха, че не се обсъжда вариант с налагане на забранена въздушна зона.

Малко вероятно е САЩ да нанесат удар срещу Сирия, докато екипът на ООН е още в страната,

коментира още АП. Администрацията също така може би ще съобрази избора на момента с графика на Обама, който има планирани срещи в Швеция и Русия следващата седмица, за да избегне ситуацията главнокомандващият да е в чужбина, когато САЩ предприемат военна акция, допълва АП.

Франс прес цитира Вивиан Пертюсо, директор на Института за международни отношения в Брюксел, според която "ситуацията е проста: никоя западна страна няма желание да се намесва, но употребата на химическо оръжие, ако се потвърди, ще ги задължи да действат". В този контекст западните столици може да се споразумеят за

ограничена операция,

"чиято цел би била чисто наказателна - нито да сменя режима в Дамаск, нито да променя баланса на терена в полза на бунтовническите сили", смята Джонатан Парис, експерт от мозъчния тръст "Атлантически съвет". Нанасянето на удари с ракети, изстрелвани от морето, срещу складове за муниции или стратегически инфраструктури изглежда единственият реалистичен вариант в момента, смята Маркус Каим от германския Институт за международна политика (SWE). Подобна операция би била много кратка - един-два дни.

"По-логично би било да се предприеме бърза акция с ограничена коалиция, вместо по-късна акция с по-голяма коалиция", смята Брюно Тертре от Фондацията за стратегически проучвания в Париж.

"За момента единствените, които се мобилизират публично, са американците, но може да ги последват и французите, които разполагат с необходимите средства, като самолети "Рафал" в базите си в Абу Даби и Джибути, както и британците, макар че британският парламент трябва да даде разрешение за всяка интервенция, отбелязва Пертюсо.

Според експертите

е малко вероятно евентуална ограничена операция да ангажира НАТО или да се води от името на ЕС,

поради сложността на бързото намиране на политически консенсус между страните членки или двете институции. Операцията би могла да се осъществи от няколко страни, обединени в коалиция на желаещите, и би могла да включва страни от региона, като Турция, готови да заобиколят съвета за сигурност заради опозицията на Русия и Китай. В такъв случай се споменава често един прецедент - въздушните удари на Запада през 1999 г. срещу сръбските сили в Косово.

Коментари 80
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

80 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"