Западът се готви за въздушни удари по Сирия
Сирийският президент Башар Асад   
Източник: ЕПА/БГНЕС
255

З ападните страни обмислят в близко бъдеще да нанесат въздушни удари по военни цели в Сирия. Тази стъпка има за цел да предупреди режима да не използва химическо оръжие, пише "Файненшъл таймс". 

В неделя Дамаск разреши достъп на инспекторите на ООН до районите в околностите на столицата, където през миналата седмица бе извършено предполагаемото нападение с химическо оръжие. 

От Вашингтон обаче заявиха, че решението е "прекалено закъсняло". 

Това е още един знак, че

вероятността за военни действия срещу Сирия става все по-голяма 

Според Белия дом освен това "почти няма съмнения", че сирийският режим е използвал химическо оръжие при нападението в източната част на Дамаск, при което над 300 души загинаха и още хиляди пострадаха. 

Високопоставен западен представител заяви, че САЩ, Великобритания и Франция са силно убедени в необходимостта от военен отговор на атаката, за да се възпре режимът на Асад от използването на химически оръжия. 

Правителствата на трите държави обмислят нанасянето на серия от единични удари по военни обекти на сирийския режим, за да демонстрира ясно, че международната общност няма да толерира използването на химическо оръжие при воденето на военни действия в съвременния свят, коментира изданието. 

Великобритания планира да се присъедини към САЩ и да предприеме военни действия срещу Сирия в рамките на броени дни в отговор на атаката с химическо оръжие, която се предполага, че силите на президента Башар Асад са извършили срещу своя собствен народ. 

Корабите на британския кралски флот се подготвят да участват съвместно със САЩ в

евентуална серия от бомбардировки с крилати ракети,

като военното командване вече завършва изготвянето на списъка с потенциалните цели, пише и в. "Дейли Телеграф". 

Правителствени източници съобщиха, че преговорите между британския премиер и международните лидери, включително Барак Обама, ще продължат, но всяко военно действие, което бъде съгласувано, може да бъде предприето още през следващата седмица. 

На фона на започналата подготовка британският външен министър Уилям Хейг предупреди, че светът няма да стои безучастно и няма да позволи на режима на Башар Асад да използва "безнаказано" химическо оръжие срещу сирийския народ. 

Великобритания, САЩ и техните съюзници трябва да покажат на Асад, че извършването на подобно зверство "означава да се премине границата, и че светът ще реагира при пресичането на тази граница", подчерта той. 

Британските сили най-вероятно ще се окажат въвлечени в интервенция в сирийската криза, след дългите месеци на обсъждания и международни разногласия относно ответните действия на кървавата двугодишна гражданска война, коментира изданието. 

В. "Гардиън" пише, че Дейвид Камерън лобира за военни действия, а според британски правителствени източници Лондон и съюзниците му обмислят определен кръг възможности, включително въздушни удари, налагане на забранена за полети зона и въоръжаване на бунтовниците в Сирия. 

Въздушни удари се смятат за най-вероятната реакция,

отбелязва "Гардиън". 

Задават се въздушни удари срещу Сирия, а САЩ и Великобритания обещават да използват сила до две седмици, пише и "Индипендънт". 

Водещи конгресмени заявиха, че е назряло времето за военен отговор от страна на САЩ - една от опциите, разглеждани от Белия дом, който е поставен под нов натиск да подкрепи с действия обявеното от президента Обама, че всякаква употреба на химически оръжия ще е "червена линия за САЩ", пише "Вашингтон пост". 

Уверени, че Сирия е използвала химически оръжия, САЩ обмислят действия, пише "Ню Йорк таймс". 

Служители от администрацията заявиха, че

Обама не е решил дали да предприеме действия,

но подчертаха, че той е решен да не допусне да бъде въвлечен в дълги обсъждания относно предоставянето на достъп на инспекторите на ООН поради съмнения дали те ще могат да направят надеждни констатации, пише вестникът. 

Изданието добавя, че в Белия дом има списък с евентуални мишени за удари в Сирия, включващи както обекти с химически оръжия, така и правителствени обекти, като изборът ще зависи от президента на САЩ. 

Ако бъдат нанесени удари, мишените вероятно ще бъдат ударени с крилати ракети, изстреляни от бойни кораби.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е възможно да се реагира на употребата на химически оръжия в Сирия

и без единодушна подкрепа от Съвета за сигурност на ООН,

предадоха световните агенции. 

"Възможно ли е да се реагира на химическите оръжия без пълно единство в Съвета за сигурност на ООН? Бих казал, че да, иначе би било невъзможно да се даде отговор на подобни възмутителни деяния, на подобни престъпления и не смятам, че това е приемлива ситуация", заяви Хейг пред радио Би Би Си. 

Съветът за сигурност на ООН не е единен за Сирия, не е поел отговорността си за Сирия, иначе щеше да има по-добър шанс отдавна да се сложи край на този конфликт, посочи британският външен министър. 

Съветът е блокиран за всякакви твърди действия от противопоставянето на имащите право на вето членки Русия и Китай, припомня Ройтерс. "Каквото и да направим, ще е в съответствие с международното право и ще се опира на юридически съвети, дадени на Съвета за национална сигурност и кабинета", подчерта Уилям Хейг. 

Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле

предупреди, че ще има последствия, ако твърденията, че сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия, се окажат верни, предаде ДПА. 

Дипломатът заяви, че употреба на оръжия за масово поразяване би била престъпление срещу човечеството. 

"Ако подобна употреба се докаже, международната общност трябва да действа. Германия ще е сред тези, които смятат за необходимо да има последствия", каза Вестервеле. 

Според дипломат номер едно на Берлин все още може да има политически подход за решаване на конфликта. 

Говорителя на германската канцлерка Ангела Меркел - Щефен Зайберт, каза, че ако инспекторите на ООН потвърдят използването на химическо оръжие, то това деяние трябва да бъде наказано. Той допълни, че правителството му има много ясно доказателство, че миналата сряда е било извършено нападение с химическо оръжие. Зайберт отказа да поясни каква трябва да е реакцията, ако се потвърди, че атаката е била химическа, и не изключи възможността за употреба на сила.

Същевременно в телефонен разговор с френския президент Франсоа Оланд и с британския премиер Дейвид Камерън германската канцлерка призова за ясен и единен международен отговор, ако се докаже, че режимът е извършил атака с отровен газ, предаде ДПА. Оланд от своя страна предупреди, че САЩ и техните съюзници ще решат до дни каква да бъде реакцията им, предаде ДПА, като цитира интервю на Оланд за френския в. "Паризиен".

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че

до този момент не е взимано решение

дали да се предприеме военна акция в отговор на атаката с отровен газ в Сирия, но предупреди, че всички възможности са на масата, предаде Ройтерс. 

"Решение не е взето. Трябва да има пропорционална реакция, но това ще бъде решено в следващите дни. Разглеждат се всички варианти. Единственият, който не е на масата, е да не се прави нищо", заяви той. 

Москва възприема с дълбока тревога официалните изявления на Вашингтон

от последните дни, че въоръжените сили на САЩ са готови за намеса в сирийския конфликт, заяви руският външен министър Сергей Лавров в разговор по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Впечатлението е, че някои среди, включително онези, които все по-активно призовават за военна интервенция, заобикаляща ООН, открито се опитват да зачеркнат съвместните руско-американски усилия от последните месеци да бъде свикана международна конференция за мирно уреждане на кризата, подчерта Лавров. 

Особено недоумение буди според него това, че някои представители на администрацията в САЩ се позовават на "уж доказана замесеност" на сирийското правителство в инцидента от миналата седмица в Източна Гута с предполагаема употреба на химическо оръжие. 

В тази връзка руската страна отправи призив

да не се упражнява силов натиск върху Дамаск,

да се пренебрегват провокациите, да се полагат усилия за създаване на нормални условия за химическите инспектори на ООН, за да извършат "подробни, обективни и безпристрастни разследвания на място", посочи руският министър. 

Това добива особена актуалност в светлината на все повечето доказателства, според които инцидентът в Източна Гута е бил резултат от инсценировка на непримиримата опозиция с цел във всичко да бъде обвинен официален Дамаск, заяви Лавров. 

Китай подкрепя независимо и обективно разследване от експерти на ООН

на твърденията за употреба на химически оръжия в Сирия, заяви китайският външен министър, който същевременно призова за предпазлив отговор и политическо решение на кризата, предаде Ройтерс. 

"Китай внимателно следи съобщенията за употреба на химически оръжия в Сирия и категорично се противопоставя на употребата на химически оръжия от когото и да било", се казва в изявление на външния министър Ван И на сайта на министерството. 

Ван не спомена пряко заплахите за чуждестранни военни действия, но прикани към предпазливо поведение по въпроса. 

"Единственият изход от сирийския проблем е политическото решение. Всички страни трябва да подходят предпазливо към проблема със сирийските химически оръжия, за да се избегне намеса в усилията за решаване на сирийската криза по политически път", заяви китайският външен министър.

Същевременно сирийският президент

Башар Асад отрече неговият режим да е извършил нападението с химическо оръжие,

предаде ИТАР-ТАСС. 

Такъв род обвинения са изключително политически, а причина за тях станаха поредицата победи на правителствените сили над терористите, казва Асад в интервю за руския ежедневник "Известия". 

Сирийският президент определя твърденията на САЩ и други западни страни, че неговият режим е използвал химическо оръжие, като

посегателство над здравия разум

и пренебрежение към мнението на собствените им народи. 

"Това е безсмислица: първо да се предявяват обвинения, а едва след това да се събират доказателства. И с това се занимава най-силната страна (в света) - САЩ", подчертава Асад пред руския вестник. 

Сирийският президент обръща внимание, че в района на предполагаемото химическо нападение няма ясно очертана фронтова линия между правителствените сили и бунтовниците. 

"И нима държавата може да използва химическо или друго оръжие за масово унищожение на място, където е концентрирана нейната армия? Това противоречи на елементарната логика", изтъква той. 

"Очакваме, че Русия няма да позволи резултатите от работата на международната комисия да бъдат изтълкувани в интерес на политиката на САЩ и изобщо на Запада", отбелязва Асад. 

Сирийският президент предупреждава, че "терористите" в страната, както режимът нарича бунтовниците,  

поставят под заплаха стабилността в целия Близък изток 

"Главната причина за продължаването на военните действия - това е огромното количество терористи, които постоянно идват в Сирия от чужбина", отбелязва той. 

Асад предупреждава Запада, че ако се реши на военна интервенция в страната, тя ще завърши с провал. "Ако някой мечтае да превърне в Сирия в марионетка на Запада, това няма да стане", казва той. 

Коментари 255
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

255 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 19 минути

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 20 минути

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 36 минути

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 43 минути

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 57 минути

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 1 час

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 1 час

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 1 час

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 1 час

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

България Преди 1 час

Хиляди доброволци опитаха да помогнат, но следа от момичето така и не се откри

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Любопитно Преди 2 часа

На 28 март църквата почита паметта на свети Боян-Енравота и на преподобните Иларион и Стефан Изповедник

<p>Лют пипер и вериги: Майка изтезава двете си деца в &quot;паник стая&quot;&nbsp;</p>

Лют пипер, метални вериги и белезници: Психотерапевт и майка изтезавали две деца в "паник стая"

Свят Преди 2 часа

Месеци наред Руби и Хилдебранд принуждавали най-малките деца да работят на знойна горещина

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

България Преди 2 часа

Миналата седмица Окръжният съд наложи на обвиняемия мярка „задържане под стража“

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Свят Преди 2 часа

Четирима работници все още са в неизвестност, като 18 часа след инцидента бе обявено, че се предполага, че смъртта им вече е настъпила