0
Сз зационният френски бестселър - романът "Елегантността на таралежа" (L'Elégance du hérisson) от Мюриел Барбери вече е издаден и на български от "Факел експрес" ( fakelexpress.com).

Авторката (muriel.barbery.net), скромна преподавателка по философия, предизвика истински фурор със 700 хил. продадени екземпляра във Франция, а през 2008 г. зае пето място в класацията на най-продаваните писатели в света.

Книгата разказва за една 54-годишна незабележима, но високо образована портиерка на луксозна жилищна сграда в Париж и за изпреварила възрастта си дъщеря на богати родители. Двете симпатични нестандартни героини увлекателно и с оригинално чувство за хумор разказват за живота си, за съседите, за музика, за Бога и за света.

Фината сатира е своеобразен интелигентен пътеводител из изкуството и философията, поднесен в забавна и вълнуваща форма.

Мюриел Барбери е родена през 1969 г. в Казабланка, Мароко. Завършила е елитното висше училище École normale supérieure в Париж, след което става преподавател. През 2000 г. под натиска на съпруга си Стефан, който е психолог, изпраща ръкописа на първия си роман на възможно най-престижното издателство „Галимар" (Gallimard).

Съвсем скоро книгата Une Gourmandise, която разказва за виртуозен гастрономичен критик, е преведена на 14 езика.

Вторият роман - "Елегантността на таралежа" - пуснат от същото издателство, е най-купуваната книга във Франция през 2007 г., преведен е на над 30 езика, има вече 50 издания в милионни тиражи. И двете книги са отличавани с многобройни награди.

Финансовият успех дава възможност на писателката да се пресели в Япония, където от година живее в град Киото.

Преводът на български език е на Галина Меламед, а книгата е публикувана с подкрепата на две френски министерства - на външните работи и европейските въпроси и на културата и комуникациите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@