38

"Най-важното за мен е да спра кокаина, защото знам какво съм си причинила на главата. Мен трябва да ме оперират, защото главата ми е пълна с гной. Затова постоянно ми тече носът“.

Това шокиращо признание направи Жана Бергендорф по време на откровен разговор с поп фолк певицата Емануела в Къщата на VIP Brother.

Попитана от Емануела колко пъти е употребявала кокаин, Жана каза:

„Няма значение колко съм шмъркала. Достатъчно е, че да съжалявам за всичко, което съм си причинила сама“, сподели тя, обяснявайки и защо се храни повече – тъй като апетитът ѝ е засилен заради абстиненция. Според Жана и проблемите ѝ с бъбреците са отново заради употребата на наркотици.

Вижте метаморфозите на Жана в нашата галерия - снимки от участието ѝ в X Factor, от клипове, фотосесии, къщата на VIP Brother и др.

 Тя разказа, че е влязла в шоуто най-вече за да си почине, за да спре и да отправи предизвикателство към самата себе си, че може и без тях.

„И съм много по-усмихната“, споделя Жана за борбата си.

Името на Жана Бергендорф не веднъж е спрягано с наркотици. В края на април т.г. тя бе задържана за употреба на кокаин, след като предизвика лека катастрофа на 19 април към 22:30 ч. в София. Часове след задържането й, Жана Бергендорф беше освободена срещу мярка "подписка", а по-късно ѝ бе наложена глоба.

Преди това пък – през юли 2015 г. Жана попадна в полизрението на медиите заради битов скандал, при който беше открита и „тревна маса“ в дома ѝ, но тогава стана ясно, че тя не е била нейна.

Изповедта на Жана Бергендорф в риалити формата обаче повдига един друг, много по-глобален проблем, и той е, че тя признава за своите слабости и търси решение на проблема си, но

има и още много други хора в България, които употребяват забранени субстанции, част от тях дори не подозират за зависимостта си, а други го правят и се лекуват.

Според Европейския доклад за наркотиците за 2016 г. (Вижте пълния доклад ТУК) една четвърт от европейците са опитвали незаконни наркотици.

Според оценките повече от 88 млн. възрастни или малко повече от една четвърт от населението на Европейския съюз на възраст между 15 и 64 години са опитвали незаконни наркотици някога през живота си. Най-често употребяваният наркотик е канабисът (от 51,5 млн. мъже и 32,4 млн. жени), а специално за кокаина – употребата на кокаин е значително по-малка – поне веднъж в живота си употребилит кокаин са 11,9 млн. мъже и 5,3 млн. жени.

Вижте как се променя лицето след дълготрайна употреба на кокаин

Налице са значителни различия по отношение на равнищата на употреба на наркотици някога през живота в отделните държави, които варират от около четири от всеки десет възрастни в Дания и Италия до по-малко от една десета в България, Малта, Румъния, Унгария и Турция.

Европейският доклад за наркотиците от 2016 г. също сочи, че проучването за употребата на кокаин в България е проведено последно през 2012 г., а ето и колко процента от хората са признали, че са употребявали кокаин, колко са били зависими и колко са се лекували:

Източник: Европейски доклад за наркотиците

А колко са потърсили специалисти за консултация?

Според Националния фокусен център за наркотици и наркомании по последни данни от Годишния доклад по проблемите, свързани с наркотиците и наркоманиите в България 2015 г. (Вижте доклада ТУК) потърсилите консултация във връзка с употребата наркотици в центрове за превенция и консултативни кабинети са 9360 деца и родители, което е нарастване спрямо 2013 г., когато са били консултирани 8583 лица.

А ето и всички центрове за лечение на наркомании в страната ни на интерактивната карта на Националния център по наркомании.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@