47

О т днес достъпът до болниците ще става задължително с пръстов отпечатък.

Пациентите, които влизат в лечебните заведения в страната, трябва да се регистрират с така наречения пръстов идентификатор.

Здравноосигурените лица, които са се регистрирали в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, които са отказали да се чекират с пръстов отпечатък пък са едва 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция.

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация.

Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти.

Системата трябваше да заработи още преди месец, но беше отложена за началото на ноември.

В началото на юли пръстовите отпечатъци бяха въведени пилотно в 20 болници.

Шарков за пръстовия отпечатък: Въпрос на организация е

БЛС е против пръстовия отпечатък в болниците

Всяко устройство четец струва по около 200 лв., а болниците ще преценяват по колко им трябват и ще ги купуват със свои средства:

Никакъв пръстов отпечатък не остава никъде.

Това, което се задейства, е скенер, който генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса. Не е необходимо да се ходи в определена институция. Взима се от първото място, където постъпвате, било то аптека, болница или личният ви лекар”, обясни по-рано в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Бенков.

Опасенията на хората бяха именно такива - че ще им бъдат сваляни отпечатъци, с които след това може да се злоупотреби.

Не липсват и такива, които твърдят, че този начин на регистрация в лечебните заведения е прекалено драстичен.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@