2

Д нес е Хелоуин и без значение, че празникът няма общо с нашите традиции, той лесно се превръща в любим за малчуганите.

Най-вече заради многото лакомства, които вървят ръка за ръка със страшните костюми.

В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ КАК ДА ДЕКОРИРАТЕ СЛАДКИТЕ В ДУХА НА ХЕЛОУИН

Източник: ThinkStock/Guliver

Сладки (духчета) на клечка

400 г бял шоколад
200 г пандишпанов блат
(или останал кекс, козунак и др.)
200 г ягоди
разноцветни захарни бонбони  

Начин на приготвяне:

Пандишпановият блат се натрошава. Ягодите се режат на кубчета.

Около 100 г от шоколада се разтопява на водна баня. Трохите се разбъркват добре с ягодите и разтопения шоколад, сместа се прибира в хладилник за 30 минути.

След това от нея се оформят елипси, в които се забиват сламки. Оставят се във фризер да се замразят. Замразените сладки се потапят в разтопен бял шоколад и се подреждат прави върху стиропор, докато шоколадът се стегне. С кафяв шоколад се рисуват лица на духчетата.

Вкусни на ореховките

Източник: ThinkStock/Guliver

Мъфини с тиква

400 г тиква (сорт „Цигулка“)
500 г брашно
400 г захар
250 г крем сирене
50 г орехи
10 г бурбонска ванилова захар
50 мл олио
3 яйца
3 с. л. краве масло
2 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, нарязва се на кубчета и се сварява. Оставя се да се охлади.

Крем сиренето се разбърква добре с 40 г захар и 1 яйце. Орехите се накълцват и се смесват с 60 г захар, 2 с. л. брашно, 1/2 ч. л. канела и маслото. Разбърква се.

Останалото брашното се смесва с бакпулвера, останалата захар, ваниловата захар и останалата канела. Двете яйца се разбиват с олиото и пюрираната тиква. Течната смес се разбърква внимателно със сухата.

В дупките на форма за мъфини се слагат хартиени формички за печене и се изсипва сместа, така че да се напълнят до средата. Отгоре се разпределя крем сиренето и се покрива с останалото тесто. Поръсва се с орехите.

Мъфините се пекат 20–25 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

Маслени бисквити с дъх на кафе

Бадемови сладки с шоколад

220 г бланширани бадеми
80 г шоколад без мляко (вегански или черен)
70 г кокосово масло
70 г кокосова захар
50 г орехи
60 мл кленов сироп
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. сол
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Бадемите се смилат в блендер или в мелачка за кафе, докато станат на брашно. Орехите се накълцват наситно.

Кокосовото масло се разтопява и се разбърква с кленовия сироп и кокосовата захар. Шоколадът се накълцва.

В купа се слагат бадемите, орехите, шоколадът, канелата, солта и ванилията. Върху тях се изсипват течните съставки. Разбърква се добре.

От сместа се оформят бисквити – сплескани и кръгли. Подреждат се в тава с незалепващо покритие. Оставят се за 30 минути в хладилник, да стегнат.

Пекат се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 12 минути.

Ако се разлеят по време на печенето, след като се извадят, докато са още топли, се изрязват с ринг, за да са с по-правилна форма. Охлаждат се и се поднасят.

Празнични тиквени хлебчета

Източник: ThinkStock/Guliver

Кекс с кокос

230 г краве масло (на стайна температура)
200 г пудра захар
140 г брашно
4 яйца
210 г фино царевично брашно
380 мл кокосово мляко
80 г кокосови стърготини
10 г бакпулвер
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Жълтъците се отделят от белтъците. Кокосовите стърготини се разбъркват с кокосовото мляко и се оставят да престоят за кратко, за да се напоят.

Маслото и пудрата захар се разбиват много добре. Прибавят се жълтъците и отново се разбива.

Сипват се брашното, бакпулверът, ванилията и кокосовите стърготини с млякото и се разбива. Прибавя се царевичното брашно и отново се разбива.

Добавят се разбитите на сняг белтъци и се разбърква внимателно.

Тестото се изсипва във форма за кекс с дупка в средата (с диаметър от 20 см) и се пече около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Готовият кекс се оставя да се охлади и по желание се поръсва с кондензирано мляко и запечени на сух тиган кокосови стърготини.

Бонбони, които стават и за постите

Източник: ThinkStock/Guliver

Шоколадови бонбони

150 г орехи
100 г течен шоколад
130 г черен шоколад (кувертюр)
8 фурми

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат в блендер.

Около 50 г от тях се заделят за овалване на готовите бонбони, а останалите се смесват с фурмите и течния шоколад и отново се смила.

Сместа се прибира в хладилник за 10–15 минути, за да стегне. Оформят се бонбони.

Около 100 г от шоколадовия кувертюр се разтопява на водна баня. Дърпа се от огъня, добавя се останалият кувертюр и се разбърква, за да се разтопи.

Бонбоните се потапят в разтопения кувертюр и се овалват в заделените орехи. Оформете бонбоните като паяци. Вижте как в галерията.

Източник: Pinterest

Млечно желе с цитруси и шоколад

1 л прясно мляко
200 г бял шоколад
150 г захар
1 лимон
1 портокал
1 лайм
1 ванилия
1 1/2 пакетче желатин за соса:
300 г ягоди
120 г захар
30 мл портокалов ликьор  

Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва в 50 мл от млякото, оставя се да набъбне и се загрява в микровълновата, докато се разтвори.

Останалото мляко се загрява със захарта, ароматизира се с ванилията, дърпа се от котлона и на тънка струйка се сипва желатинът. Прибавя се начупеният шоколад и се бърка, докато се разтвори.

Добавят се и настърганите кори от лайма, портокала и лимона.

Сместа се разпределя в сламки, като се пълнят до горе и се оставят поне 4 часа в хладилник.

След това се потапят в гореща вода за 5 секунди и се изваждат от сламките. Сосът се приготвя като почистените ягоди се смилат заедно със захарта и ликьора.

Прецеждат се. Десертът се сервира с ягодовия сос.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Задължителна изолация при заразни болести, включително COVID-19&nbsp;&nbsp;</p>

На второ четене: Задължителна изолация и карантина при заразни болести, включително COVID-19

Преди 37 минути

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето

<p>Полицай загина при инцидент край Нова Загора</p>

Полицай загина при инцидент край Нова Загора

България Преди 1 час

Какво точно се е случило

<p>Бизнесът с писмо до премиера&nbsp;</p>

Бизнесът с писмо до премиера за процедурата за преброяване на работодателските организации

България Преди 1 час

От АИКБ, БСК, КРИБ и ССИ смятат, че БРАИТ няма задължителните документи, за да получи представителност

<p>Борисов: Имаме напредък по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса</p>

Борисов: Имаме напредък по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса

Теми в развитие Преди 1 час

Премиерът проведе работно съвещание с членове на правителството

Зорница Русинова е новият председател на Икономическия и социален съвет

Зорница Русинова стана председател на Икономическия и социален съвет

България Преди 2 часа

Икономическият и социален съвет е свързващата институция между гражданите и властта

Снимка от марсохода Curiosity

На Марс може да е имало условия за живот на микроби

Технологии Преди 2 часа

Според ново проучване, това е било възможно при достатъчна дълбочина на почвата

Тя е на 102 г., преживяла е испанския грип и е победила COVID-19 - два пъти

Тя е на 102 г., преживяла е испанския грип и е победила COVID-19 - два пъти

Теми в развитие Преди 2 часа

"Тя не е най-възрастният човек, който е оцелял от COVID-19, но може би е най-възрастният, оцелял два пъти", казва дъщерята на Анджелина Фридман

<p>НС преодоля ветото на президента върху Закона за ДДС</p>

НС преодоля ветото на президента върху Закона за ДДС

България Преди 2 часа

За втори пореден ден мнозинството в парламента отказа да извика на изслушване премиера Бойко Борисов

Турция забрани гостуването по домовете

Турция забрани гостуването по домовете

Теми в развитие Преди 3 часа

Какви мерки въведоха турските власти за борбата срещу коронавируса

Семейство не купува хляб, пести за онлайн обучение

Семейство не купува хляб, пести за онлайн обучение

България Преди 4 часа

Вижте историята на едно врачанско семейство

В САЩ се роди бебе, което е на 27 години

В САЩ се роди бебе, което е на 27 години

Любопитно Преди 4 часа

Момиченцето постави рекорд за най-дълго чакане да се роди

Готвач под карантина стана хит, готви с ютия и кафемашина

Готвач под карантина стана хит, готви с ютия и кафемашина

Любопитно Преди 4 часа

Вижте как един млад готвач превръща хотелската си стая в "кухня в изолация"

Доналд Тръмп

Тръмп се оплака от „дирижирана кампания за миропомазване на победител”

Свят Преди 4 часа

Американският президент планира митинг в южния щат Джорджия

Доклад: Насилие и зверства в българските психиатрични болници

Доклад: Насилие и зверства в българските психиатрични болници

България Преди 5 часа

Какво коментира за констатациите директор на държавна психиатрична болница