2

Д нес е Хелоуин и без значение, че празникът няма общо с нашите традиции, той лесно се превръща в любим за малчуганите.

Най-вече заради многото лакомства, които вървят ръка за ръка със страшните костюми.

В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ КАК ДА ДЕКОРИРАТЕ СЛАДКИТЕ В ДУХА НА ХЕЛОУИН

Източник: ThinkStock/Guliver

Сладки (духчета) на клечка

400 г бял шоколад
200 г пандишпанов блат
(или останал кекс, козунак и др.)
200 г ягоди
разноцветни захарни бонбони  

Начин на приготвяне:

Пандишпановият блат се натрошава. Ягодите се режат на кубчета.

Около 100 г от шоколада се разтопява на водна баня. Трохите се разбъркват добре с ягодите и разтопения шоколад, сместа се прибира в хладилник за 30 минути.

След това от нея се оформят елипси, в които се забиват сламки. Оставят се във фризер да се замразят. Замразените сладки се потапят в разтопен бял шоколад и се подреждат прави върху стиропор, докато шоколадът се стегне. С кафяв шоколад се рисуват лица на духчетата.

Вкусни на ореховките

Източник: ThinkStock/Guliver

Мъфини с тиква

400 г тиква (сорт „Цигулка“)
500 г брашно
400 г захар
250 г крем сирене
50 г орехи
10 г бурбонска ванилова захар
50 мл олио
3 яйца
3 с. л. краве масло
2 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, нарязва се на кубчета и се сварява. Оставя се да се охлади.

Крем сиренето се разбърква добре с 40 г захар и 1 яйце. Орехите се накълцват и се смесват с 60 г захар, 2 с. л. брашно, 1/2 ч. л. канела и маслото. Разбърква се.

Останалото брашното се смесва с бакпулвера, останалата захар, ваниловата захар и останалата канела. Двете яйца се разбиват с олиото и пюрираната тиква. Течната смес се разбърква внимателно със сухата.

В дупките на форма за мъфини се слагат хартиени формички за печене и се изсипва сместа, така че да се напълнят до средата. Отгоре се разпределя крем сиренето и се покрива с останалото тесто. Поръсва се с орехите.

Мъфините се пекат 20–25 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

Маслени бисквити с дъх на кафе

Бадемови сладки с шоколад

220 г бланширани бадеми
80 г шоколад без мляко (вегански или черен)
70 г кокосово масло
70 г кокосова захар
50 г орехи
60 мл кленов сироп
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. сол
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Бадемите се смилат в блендер или в мелачка за кафе, докато станат на брашно. Орехите се накълцват наситно.

Кокосовото масло се разтопява и се разбърква с кленовия сироп и кокосовата захар. Шоколадът се накълцва.

В купа се слагат бадемите, орехите, шоколадът, канелата, солта и ванилията. Върху тях се изсипват течните съставки. Разбърква се добре.

От сместа се оформят бисквити – сплескани и кръгли. Подреждат се в тава с незалепващо покритие. Оставят се за 30 минути в хладилник, да стегнат.

Пекат се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 12 минути.

Ако се разлеят по време на печенето, след като се извадят, докато са още топли, се изрязват с ринг, за да са с по-правилна форма. Охлаждат се и се поднасят.

Празнични тиквени хлебчета

Източник: ThinkStock/Guliver

Кекс с кокос

230 г краве масло (на стайна температура)
200 г пудра захар
140 г брашно
4 яйца
210 г фино царевично брашно
380 мл кокосово мляко
80 г кокосови стърготини
10 г бакпулвер
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Жълтъците се отделят от белтъците. Кокосовите стърготини се разбъркват с кокосовото мляко и се оставят да престоят за кратко, за да се напоят.

Маслото и пудрата захар се разбиват много добре. Прибавят се жълтъците и отново се разбива.

Сипват се брашното, бакпулверът, ванилията и кокосовите стърготини с млякото и се разбива. Прибавя се царевичното брашно и отново се разбива.

Добавят се разбитите на сняг белтъци и се разбърква внимателно.

Тестото се изсипва във форма за кекс с дупка в средата (с диаметър от 20 см) и се пече около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Готовият кекс се оставя да се охлади и по желание се поръсва с кондензирано мляко и запечени на сух тиган кокосови стърготини.

Бонбони, които стават и за постите

Източник: ThinkStock/Guliver

Шоколадови бонбони

150 г орехи
100 г течен шоколад
130 г черен шоколад (кувертюр)
8 фурми

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат в блендер.

Около 50 г от тях се заделят за овалване на готовите бонбони, а останалите се смесват с фурмите и течния шоколад и отново се смила.

Сместа се прибира в хладилник за 10–15 минути, за да стегне. Оформят се бонбони.

Около 100 г от шоколадовия кувертюр се разтопява на водна баня. Дърпа се от огъня, добавя се останалият кувертюр и се разбърква, за да се разтопи.

Бонбоните се потапят в разтопения кувертюр и се овалват в заделените орехи. Оформете бонбоните като паяци. Вижте как в галерията.

Източник: Pinterest

Млечно желе с цитруси и шоколад

1 л прясно мляко
200 г бял шоколад
150 г захар
1 лимон
1 портокал
1 лайм
1 ванилия
1 1/2 пакетче желатин за соса:
300 г ягоди
120 г захар
30 мл портокалов ликьор  

Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва в 50 мл от млякото, оставя се да набъбне и се загрява в микровълновата, докато се разтвори.

Останалото мляко се загрява със захарта, ароматизира се с ванилията, дърпа се от котлона и на тънка струйка се сипва желатинът. Прибавя се начупеният шоколад и се бърка, докато се разтвори.

Добавят се и настърганите кори от лайма, портокала и лимона.

Сместа се разпределя в сламки, като се пълнят до горе и се оставят поне 4 часа в хладилник.

След това се потапят в гореща вода за 5 секунди и се изваждат от сламките. Сосът се приготвя като почистените ягоди се смилат заедно със захарта и ликьора.

Прецеждат се. Десертът се сервира с ягодовия сос.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински военни пострадаха при катастрофа в Латвия

Украински военни пострадаха при катастрофа в Латвия

Свят Преди 29 минути

Те са пътували в автобус, нает от естонската армия

<p>Русия забранява достъп до Запорожката АЕЦ на украински служители</p>

Русия забранява достъп до Запорожката АЕЦ на украинските служители, които отказват договор с "Росатом"

Свят Преди 1 час

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа се поддържа от украински технически лица от началото на войната

Край на примирието: Талибаните в Пакистан призовават към нападения

Край на примирието: Талибаните в Пакистан призовават към нападения

Свят Преди 3 часа

Като причина те посочват, че военните операции срещу муджахидините в различни райони не спират

<p>Оставиха в ареста адвокатката, обвинена в измама</p>

Оставиха в ареста адвокатката, обвинена в измама за хиляди евро

България Преди 4 часа

Решението на съда може да се обжалва

<p>Гешев: Това е&nbsp;национална трагедия</p>

Гешев: Закриването на спецпрокуратурата е национална трагедия

България Преди 4 часа

Това ни върна 12 години назад, смята главният прокурор

<p>Янев: Българите очакват&nbsp;да предоставим хляб, а не зрелище</p>

Янев след консултациите: Българите очакват от нас да предоставим хляб, а не зрелище

България Преди 4 часа

Той заяви, че за „Български възход“ разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи

Оставиха в ареста обвинените за трафик на мигранти украинци

Оставиха в ареста обвинените за трафик на мигранти украинци

България Преди 4 часа

Марян Ризак и Руслан Вовчук бяха заловени на 25 ноември в старозагорското село Ракитница

БАБХ тръгва на проверки преди Никулден

БАБХ тръгва на проверки преди Никулден

България Преди 4 часа

Как да разпознаем прясната риба в магазина

Снимката е илюстративна

Премахнати езици, заменени със златни: Невероятна находка в Египет

Свят Преди 4 часа

Мумиите със златни езици са в лошо състояние

Петгодишно момче оцеля след нападение на питон в Австралия

Петгодишно момче оцеля след нападение на питон в Австралия

Свят Преди 5 часа

76-годишният дядо на детето дошъл на помощ, скачайки във водата, за да извади момчето

<p>2 лева за билет&nbsp;от шофьора в столичния градски транспорт</p>

ЦГМ напомня: Билетът, продаван от шофьора в София, ще струва 2 лева

България Преди 5 часа

Препоръчва се пътуването с годишна абонаментна карта

Български столетник разкрива тайната на дълголетието си

Български столетник разкрива тайната на дълголетието си

България Преди 5 часа

Силната вяра и любовта към хората допринасят за дълголетието на 101-годишния Ибрям Салиев от търговищкото село Макариополско

Голямата дропла е най-тежката летяща птица в света

Голямата дропла се лекува с билки? Учени с невероятно откритие

Любопитно Преди 5 часа

Най-тежката летяща птица в света изглежда се лекува сама с билки, смятат учени

Докъде стигна разследването за незаконно подслушване чрез софтуера „Пегас“

Докъде стигна разследването за незаконно подслушване чрез софтуера „Пегас“

България Преди 5 часа

Проверката на прокуратурата започна на 11 февруари

Vivacom дарява 60 000 лева за най-добрите образователни и екологични проекти

Vivacom дарява 60 000 лева за най-добрите образователни и екологични проекти

Технологии Преди 5 часа

Започва осмото издание на Vivacom Регионален грант