2

Д нес е Хелоуин и без значение, че празникът няма общо с нашите традиции, той лесно се превръща в любим за малчуганите.

Най-вече заради многото лакомства, които вървят ръка за ръка със страшните костюми.

В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ КАК ДА ДЕКОРИРАТЕ СЛАДКИТЕ В ДУХА НА ХЕЛОУИН

Източник: ThinkStock/Guliver

Сладки (духчета) на клечка

400 г бял шоколад
200 г пандишпанов блат
(или останал кекс, козунак и др.)
200 г ягоди
разноцветни захарни бонбони  

Начин на приготвяне:

Пандишпановият блат се натрошава. Ягодите се режат на кубчета.

Около 100 г от шоколада се разтопява на водна баня. Трохите се разбъркват добре с ягодите и разтопения шоколад, сместа се прибира в хладилник за 30 минути.

След това от нея се оформят елипси, в които се забиват сламки. Оставят се във фризер да се замразят. Замразените сладки се потапят в разтопен бял шоколад и се подреждат прави върху стиропор, докато шоколадът се стегне. С кафяв шоколад се рисуват лица на духчетата.

Вкусни на ореховките

Източник: ThinkStock/Guliver

Мъфини с тиква

400 г тиква (сорт „Цигулка“)
500 г брашно
400 г захар
250 г крем сирене
50 г орехи
10 г бурбонска ванилова захар
50 мл олио
3 яйца
3 с. л. краве масло
2 ч. л. бакпулвер
2 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, нарязва се на кубчета и се сварява. Оставя се да се охлади.

Крем сиренето се разбърква добре с 40 г захар и 1 яйце. Орехите се накълцват и се смесват с 60 г захар, 2 с. л. брашно, 1/2 ч. л. канела и маслото. Разбърква се.

Останалото брашното се смесва с бакпулвера, останалата захар, ваниловата захар и останалата канела. Двете яйца се разбиват с олиото и пюрираната тиква. Течната смес се разбърква внимателно със сухата.

В дупките на форма за мъфини се слагат хартиени формички за печене и се изсипва сместа, така че да се напълнят до средата. Отгоре се разпределя крем сиренето и се покрива с останалото тесто. Поръсва се с орехите.

Мъфините се пекат 20–25 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

Маслени бисквити с дъх на кафе

Бадемови сладки с шоколад

220 г бланширани бадеми
80 г шоколад без мляко (вегански или черен)
70 г кокосово масло
70 г кокосова захар
50 г орехи
60 мл кленов сироп
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. сол
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Бадемите се смилат в блендер или в мелачка за кафе, докато станат на брашно. Орехите се накълцват наситно.

Кокосовото масло се разтопява и се разбърква с кленовия сироп и кокосовата захар. Шоколадът се накълцва.

В купа се слагат бадемите, орехите, шоколадът, канелата, солта и ванилията. Върху тях се изсипват течните съставки. Разбърква се добре.

От сместа се оформят бисквити – сплескани и кръгли. Подреждат се в тава с незалепващо покритие. Оставят се за 30 минути в хладилник, да стегнат.

Пекат се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 12 минути.

Ако се разлеят по време на печенето, след като се извадят, докато са още топли, се изрязват с ринг, за да са с по-правилна форма. Охлаждат се и се поднасят.

Празнични тиквени хлебчета

Източник: ThinkStock/Guliver

Кекс с кокос

230 г краве масло (на стайна температура)
200 г пудра захар
140 г брашно
4 яйца
210 г фино царевично брашно
380 мл кокосово мляко
80 г кокосови стърготини
10 г бакпулвер
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Жълтъците се отделят от белтъците. Кокосовите стърготини се разбъркват с кокосовото мляко и се оставят да престоят за кратко, за да се напоят.

Маслото и пудрата захар се разбиват много добре. Прибавят се жълтъците и отново се разбива.

Сипват се брашното, бакпулверът, ванилията и кокосовите стърготини с млякото и се разбива. Прибавя се царевичното брашно и отново се разбива.

Добавят се разбитите на сняг белтъци и се разбърква внимателно.

Тестото се изсипва във форма за кекс с дупка в средата (с диаметър от 20 см) и се пече около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Готовият кекс се оставя да се охлади и по желание се поръсва с кондензирано мляко и запечени на сух тиган кокосови стърготини.

Бонбони, които стават и за постите

Източник: ThinkStock/Guliver

Шоколадови бонбони

150 г орехи
100 г течен шоколад
130 г черен шоколад (кувертюр)
8 фурми

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат в блендер.

Около 50 г от тях се заделят за овалване на готовите бонбони, а останалите се смесват с фурмите и течния шоколад и отново се смила.

Сместа се прибира в хладилник за 10–15 минути, за да стегне. Оформят се бонбони.

Около 100 г от шоколадовия кувертюр се разтопява на водна баня. Дърпа се от огъня, добавя се останалият кувертюр и се разбърква, за да се разтопи.

Бонбоните се потапят в разтопения кувертюр и се овалват в заделените орехи. Оформете бонбоните като паяци. Вижте как в галерията.

Източник: Pinterest

Млечно желе с цитруси и шоколад

1 л прясно мляко
200 г бял шоколад
150 г захар
1 лимон
1 портокал
1 лайм
1 ванилия
1 1/2 пакетче желатин за соса:
300 г ягоди
120 г захар
30 мл портокалов ликьор  

Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва в 50 мл от млякото, оставя се да набъбне и се загрява в микровълновата, докато се разтвори.

Останалото мляко се загрява със захарта, ароматизира се с ванилията, дърпа се от котлона и на тънка струйка се сипва желатинът. Прибавя се начупеният шоколад и се бърка, докато се разтвори.

Добавят се и настърганите кори от лайма, портокала и лимона.

Сместа се разпределя в сламки, като се пълнят до горе и се оставят поне 4 часа в хладилник.

След това се потапят в гореща вода за 5 секунди и се изваждат от сламките. Сосът се приготвя като почистените ягоди се смилат заедно със захарта и ликьора.

Прецеждат се. Десертът се сервира с ягодовия сос.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Компанията има опит с проекти като Ninebot GoKart Pro Lamborghini Edition

Xiaomi очаква да прави 300 000 електромобила годишно

Технологии Преди 4 минути

Компанията има големи амбиции за новия си бизнес

СЗО предупреди за „крайно висок“ риск от Омикрон

СЗО предупреди за „крайно висок“ риск от Омикрон

Теми в развитие Преди 34 минути

СЗО: Омикрон има безпрецедентен брой пикови мутации

Десетки населени места без ток заради силния вятър

Десетки населени места без ток заради силния вятър

България Преди 1 час

Техници работят по отстраняване на авариите, но все още не е ясно кога захранването ще бъде възстановено

<p>Гришо на острова на Брансън: Плаж и необичайна публика</p>

Григор Димитров на острова на Ричард Брансън: Плаж и необичайна публика

Любопитно Преди 1 час

Григор Димитров сподели снимки и видео от почивката си на остров Некер

Проф. Витанов: Очаква ни пета вълна на COVID-19

Проф. Витанов: Очаква ни пета вълна на COVID-19

Теми в развитие Преди 2 часа

Витанов: Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон

Утре сняг в София, опасно време над цяла България

Утре сняг в София, опасно време над цяла България

България Преди 2 часа

След обяд в северозападната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух

Suzuki S-Cross

Suzuki показа силно променения S-Cross

Технологии Преди 4 часа

Напълно нов дизайн, мека хибридна технология и 4х4 задвижване са сред акцентите, с които S-Cross ще привлича клиенти.

Николай и Виктор от фондация „Активна историческа карта”

Николай и Виктор, участници в ПРОМЯНАТА: Следваща голяма цел е земното кълбо

България Преди 4 часа

Мисията на Николай и Виктор от фондация „Активна историческа карта” е да осъвременят образованието по история и география на българските деца и младежи, за да развият любопитството и интереса им към историческото и географското познание

Енергийна криза в Казахстан заради криптовалутите

Енергийна криза в Казахстан заради криптовалутите

Технологии Преди 5 часа

Копаенето на виртуални пари претовари мрежата на страната

„Забраненото шоу на Рачков“ припомни хитови телевизионни предавания

„Забраненото шоу на Рачков“ припомни хитови телевизионни предавания

Любопитно Преди 11 часа

„Като лъвовете“, „Риск печели, риск губи“, „Супершоу Невада“, „Dancing Stars” и „Господари на ефира“ изгряха на сцената на шоуто

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен за "Омикрон": Надявайте се на най-доброто, подгответе се за най-лошото

Теми в развитие Преди 13 часа

Учени ще имат нужда от няколко седмици, за да получат пълна представа за силата на варианта

<p>Президентът свиква на 3 декември 47-ото НС&nbsp;</p>

Президентът свиква на 3 декември 47-ото Народно събрание

България Преди 14 часа

Тогава ще се проведе първото заседание на новоизбрания парламент

Кола се вряза във витрина на магазин във Варна

Кола се вряза във витрина на магазин във Варна

България Преди 15 часа

Няма пострадали хора, но има сериозни материални щети

<p>Швейцарците казаха &quot;да&quot; на закона за сертификатите&nbsp;</p>

Швейцарците казаха "да" в референдум за здравните сертификати

Теми в развитие Преди 16 часа

63% от гласувалите са подкрепили изискването да се представя доказателство за ваксинация, преболедуване или негативен тест за COVID-19

<p>Героите от &bdquo;София Ден и Нощ&ldquo;: Отново заедно</p>

Героите от „София Ден и Нощ“: Отново заедно

Любопитно Преди 18 часа

Оказва се, че Димитър (Дани) и Кристиан (Митака) са единствените, които са избрани още на първия каст, а е имало още пет тура след това