10

С тилът, естетиката и хармонията са нещо, което всеки човек притежава в една или друга степен.

Те са лично усещане, което често се влияе от интересите, културата, образованието, а до известна степен и от семейната среда.

В днешния материал ви представяме едно кътче в София, в което всичко това е съчетано с много вкус и внимание към всеки дребен детайл, което го прави още по-специално и вълнуващо.

За пореден път с помощта на колегите от Dibla.com, ви срещаме с креативния екип на интериорно студио ATG DESIGN.

С тях разговаряме не само за красивия партерен апартамент в София, по който са имали възможност да работят и да създадат нещо модерно, практично и изискано, но и за други теми, като на мода ли са тапетите, кои са най-важните неща за един уютен дом и още.

1. Разкажете ни повече за вдъхновението, което стои зад този дизайн?

- На този въпрос сме категорични в отговора и той е връзката с природата. Създавайки дизайн за жилище на партера с пряк излаз към двор с малка градина, бяхме сигурни, че ще акцентираме върху взаимовръзката на пространството с природата и то се усеща чрез силното присъствие на естествените материали – камък, дърво, вълна. Определено това ни вдъхновяваше в създаването на всяко едно кътче.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ НА КРАСИВИЯ СОФИЙСКИ АПАРТАМЕНТ

Софийският апартамент, в който човек може да се влюби

2. Имаше ли някакви предизвикателства при създаването на проекта?

- Откровено – за екипа ни беше истинско удоволствие да работи по проекта. Разбира се, всяка една задача има собствен творчески процес, който отнема време – както при изпипване на концептуално нивo, така и при проследяване на етапите на изпълнение на проекта. Като добри професионалисти винаги държим на качественото представяне и именно за това изпипваме всеки детайл – което е нормална част от нашата работа и ни носи истинско удовлетворение.

В общи линии не бихме изтъкнали трудните моменти като предизвикателство, при нас това е форма на отдаденост, която присъства във всеки етап на целия процес и ние искрено им се наслаждаваме, защото те провокират оригинални и различни решения!

3. С просто око се забелязва, че в този дом има много камък и дърво. Трябва ли да знаем нещо по-специфично, когато искаме да съчетаем двата материала?

Източник: ATG design

- Водещо при избора на дърво беше то да е топло и наситено, освен че е абсолютен тренд в момента – от една страна това беше търсенето на собственика, и от друга – контрастира на усещането за студенина, което гранитогреса създава. Колкото до мрамора – важно за нас бе да изградим по-интересна интерпретация в имплементацията му, тъй като вече масово се среща в интериора. Именно затова желанието бе жилките да са силно контрастни и отчетливи, това допринесе за приятното съчетание с растера на дървената обшивка. А възможността да го „изкачим“ и по стената, позволи както да съпоставим двата материала, така и да ги допълним – визуално и сетивно.

4. Харесва ми съчетанието между силно изразените тъмни и светли цветове тук. Колко важно е всъщност да изберем правилната цветовата палитра, когато търсим в какви тонове да е къщата ни?

- Разбира се, че е важно – цветовете влияят на настроенията и предразполагат за създаването на обстановката. Смятаме, че за да бъде домът хармоничен, то неговото цялостно усещане следва да е в синхрон с обитателите и да ги предразполага към отпускане. Винаги се стараем чрез интериора да създаваме приятна атмосфера и се вслушваме в клиента и неговите търсения. В този случай собствениците са изключително земни хора и присъствието на естествени цветове се вписваше много добре. Като цяло за частни интериори сме много обрани в избора си на гама и залагаме повече на неутрални и близки до природата нюанси. Като пример за абсолютния контраст са публичните интериори, където можеш да си позволиш наличието на по-крещящи цветови акценти.

Източник: ATG design

5. Дневна, трапезария и кухня в едно общо пространство. Това ли е бъдещето в разпределението на помещенията в един модерен дом?

- Категорично не бихме желали да говорим за това като обща тенденция, всичко зависи от заданието на клиента. Концепцията на този интериор бе по-скоро повлияна от приложение на жилището – неговата изначална идея е да се ползва за семейни и приятелски събирания. Това породи идеята да има едно общо пространство, което да обединява в едно кухня, трапезария и дневна. Освен това тази голяма стая е отворена към антрето от една страна и към двора от друга. По този начин се акцентира на връзката между хората и тяхното общо прекарване – независимо кой приготвя храната в кухнята, кой е навън на верандата, кой си отдъхва на дивана – всички са заедно!

Ако обаче следва да отличим елемент, който искаме да виждаме по-често като тенденция, то това са високите тавани и сливането на вътрешни и външни пространства. В България климатът е достатъчно благоприятен, за да можем да си позволим да имаме директна връзка с външно разположение като част от жилището.

6. Интересно ми е да разбера какво е мнението ви за тапетите в съвременния интериорен дизайн? Сякаш по-рядко хората залагат на тях вече или бъркам?

Ако сверим часовника със световните тенденции – стилът Арт Деко е много актуален, различните щампи и релефи на стените са също търсени. Това създава добавена стойност за преживяването в един интериор. Точно в този ред на мисли ние смятаме тапетите за модерни, естествено в техния по-луксозен и стилен прочит.

Работим често с тапети, които в своята основа са естествени материали, каширани върху хартия.Това позволява вмъкването на различни видове текстил и натурални материи да присъстват на стените, придавайки усещане за мекота и топлина. В този проект това бе желан ефект, който да позволи туширането на студенината от камъка и същевременно пасна визуално чрез имитацията на мазилка, но с много по-топло присъствие. Освен че допълниха приятно разнообразието от стенни облицовки, представени в конкретния интериор, тапетите допринесоха и за добрата акустика в иначе голямото пространство.

Източник: ATG design

7. Какъв съвет ще дадете на онези от нас, които сме се захванали да ремонтираме и обзавеждаме сами жилището си?

- Като ценители на естетиката, препоръчваме работа с професионалисти, така се получава качествен продукт на оптимална цена. Ако все пак държите сами да оформите дизайна на жилището си, то може поне да се обърнете към професионалист за съвет и насоки, които да ви спестят бъдещи тревоги.

8. Повечето хора живеят в малки апартаменти. Споделете няколко трика, с които може да направим жилището си по-приветливо?

- В духа на предишния въпрос – обърнали сме специално внимание на тази тема в блога ни, точно защото знаем, че често животът в града налага избора на малко жилище.

Категорични сме обаче, че има нужда от професионална намеса за постигането на синхрон между стил и функционалност в миниатюрно пространство.


Интериорното студио печели първо място в категория „Малкото жилище“ на наградите на сп. „Идеален дом“ за 2019г.

Източник: ATG design

Ето какво споделят за проекта, с който печелят:

- С него показахме някои приложени на практика трикове за визуално разширение на мястото, като: използването на светли тонове и цветни акценти на избрани места, разделение чрез мебел, без да прегражда във височина и оставя пространството отворено.


Последният въпрос ни е нещо като традиция:

9. Три от най-важните неща за един красив дом са:

Екипът на ATG DESIGN
Екипът на ATG DESIGN Източник: ATG design

1. Качествено осветление – имплементирането на правилно подбрано осветление в интериора може качествено да промени цялостната обстановка и комфорта на обитаване.

2. Красива баня – вярваме, че в един красив дом е важно да има красива и функционална баня. Често това е помещение, което се пренебрегва. Нашият опит говори, че то може да се разгърне като пространство, дори само с избор на стилни настилки и правилно съчетание на материалите.

3. Прецизен детайл – вече подчертахме, че сме фенове на качествено и прецизно изпълнение и точно затова няма как да пропуснем, като важен елемент, вниманието към детайла. Това е аспект, приложим на всяко ниво от изпълнението и неслучайно е в нашия топ 3!

За още любопитна информация, съвети и практики четете в блога на ATG DESIGN.

В сайта на Dibla.com пък може да откриете още вдъхновения и идеи от талантливи български дизайнери.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко