76

Г одината е 1894 г. В новата столица София се ражда бъдещият престолонаследник на цар Фердинанд Сакскобургготски и княгиня Мария Луиза. Негов кръстник става папа Лъв ХІІІ, който му дава титлата княз Борис Търновски.  Две години по-късно младият княз се сдобива с нов кръстник – руския император Николай ІІ. 

Борис III се обучава във Военната академия, участва в Балканските войни, както и в Първата световна война, като офицер за свръзки. След края на войната страната изпада в криза, а цар Фердинанд абдикира. Тогава на Борис му се налага да поеме тежката задача с управлението на една изтощена от войни държава.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bulgaria in World War I (@bulgariawwi) on

В периода между двете световни войни цар Борис е изправен пред няколко големи държавни сътресения. Той успява да се справи с преврата от 9 юни 1923 година. Новият цар управлява без много шум, опитва да бъде близък до народа и да изгражда своя мрежа от приближени лица. Борис III стабилизира отношенията на България с останалия свят, но строго наказва и преследва комунистите, както се посочва в статията на "Българска история". 

След преврата от 1934 г. царят използва кризата в страната, за да започне своето авторитарно управление. Оценките за неговото царуване са различни, но никой не може да отрече решителността, с която управлява страната в най-размирните времена на 20 в.

Няколко са ключовите моменти за българското население от царското време.

Тогава за първи път е разрешено на жените да гласуват на избори. И въпреки участието на България във Втората световна война, на страната на Третия райх, българските евреи от територията на страната не са депортирани. Тази тема е особено чувствителна, защото евреите от Македония и Беломорието са депортирани в концентрационни лагери.

Голямата заслуга на цар Борис си остава връщането на Южна Добруджа. След края на Първата световна война България губи голяма част от територията си. Стремежът към възвръщането им е причина за включването на страната към Тристранния пакт.

Част от тези територии се връщат с Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. Тя е сключена между царство България и кралство Румъния. С подкрепата на Германия, СССР и Италия, Южна Добруджа е върната на българите. Така България е единствената държава, която губи Втората световна война, но се разширява териториално.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@