4

К акво е общото между танците и политическите науки? Отговорът е:  доцент Емилия Занкина.

Как от българските народни танци се стига до една от най-отговорните позиции във водещ световен университет – за Вдъхновените и Vesti.bg разказва доцент Емилия Занкина, декан на филиала на университета „Темпъл“ в Рим.

Тя завършва Хореографското училище в София със специалност народни танци. „След като завърших гимназията заминах за Питсбърг, Пенсилвания на стипендия в ансамбъл „Тамбурица“ към Дюкейнския университет“, разказва доцент Занкина и допълва:  „Учех комуникации и риторика, но гастролирах с ансамбъла из цялата страна и имах невероятната възможност да видя всички лица на Америка – от пулсиращия и претъпкан Ню Йорк, до пустите полета на Айова.“

Доцент Емилия Занкина
Доцент Емилия Занкина Източник: Мирослава Митева, личен архив

Неочаквано вдъхновение

Тя винаги е смятала, че ще се реализира с танците, но съдбата й е подготвила малка изненада, която й поднася незабележимо, на съвсем малки порции.

 „Никога не бях си мечтала да стана учен. Оказах се с тази професия постепенно – тя ме придърпваше и привличаше стъпка по стъпка“, спомня си доцент Занкина и разказва:  „Исках да уча и да завърша бакалавър. След като се дипломирах дори не знаех дали ми се учи повече. Една година само танцувах и преподавах танци.

Оказа се обаче, че танците не ми стигаха и ми липсваше науката и интелектуалните предизвикателства (не че в изкуството те липсват). И така реших да запиша докторат“. Началото обаче не е много бляскаво.

Първият семестър ми беше много труден. Чувствах се не на мястото си и имах чувството, че всичките ми колеги са в пъти по-умни от мен и аз им преча и ги спъвам като съм заедно с тях в лекции. За моя огромна изненада завърших първия семестър с отличие и тогава наистина се вдъхнових.

Вдъхновявах се най-вече от теорията и хилядите начини, по които можем да изследваме и да се опитваме да разберем заобикалящият ни свят. Днес не мога да си представя живота ми без науката. За мен тя ни помага да осмислим света, ближните си и себе си. Тя ни дава щрихите, с помощта на които можем да намерим смисъл“, казва доцент Занкина.

Пътят към успеха: сърце и труд

Доцент Занкина
Доцент Занкина Източник: Мирослава Митева, личен архив

Именно политическите науки ще се окажат голямата страст, с която я среща един курс, който доцент Занкина записва в края на бакалавърската си степен. Тя започва да изучава при професор Линден революциите от 1989 година.

Така, в началото на 2000 година, доцент Занкина започва да се изучава популизма.

„За съжаление политическите процеси днес по цял свят направиха тази тема една от най-изследваните и преекспонираните. Политическите науки развиват силно аналитично мислене и много ясно разбиране за властовите отношения (които са навсякъде около нас – в политиката, в работата, в семейството) и за сблъсъците на интереси.“, разказва доцент Занкина и допълва с както тази наука може да ни помогне, особено в ежедневието ни:  „Такова разбиране и мислене ми помага да търся диалог и консенсус и да се справям със всякакви проблеми. Горещо препоръчвам на всеки млад човек да вземе една лекция по политически науки – обещавам, че ще е много полезна“.

Как обаче една жена от Източна Европа успява да пробие в академичната система на Щатите? Отговорът е категоричен. С много работа. „С много труд и много сърце. Аз дължа успеха си днес на хората, с които съм работила и които са ме научили на всичко което мога и знам. Човек не израства сам и не постига успехите сам – това става само с добър екип, с добри приятели, и със семейство което те подкрепя. Затова е нужно сърце, за да оцениш хората до себе си, да им дадеш възможност да се развиват, и искрено да ги обичаш. Мисля, че това е най-невидимата част на успеха.“

Една българка, готова за академичните успехи

Дали въпреки този успех академичният свят е отворил широко вратите си за жените? „Жените дълго е трябвало да се борят за да имат право на образование, камо ли на правото да учат в университет и научните среди и до днес са доминира от мъже“, разказва доцент Занкина и допълва: „Но не трябва да забравяме, че първата жена която завършва докторат, Лаура Баси, го прави в далечната 1732 г. в Университета в Болоня.

С други думи, пътеката отдавна е отъпкана. Това което е най-важното за успеха в науката е нестихващата страст. Ако имате тази страст, доверете и се и я преследвайте.

Науката е като изкуството, човек трябва да е истински отдаден и вдъхновен. Научната работа е трудна и изтощаваща, често основана на проби и грешки и дори на провали. Ако имате страстта към науката, тя ще поддържа пламъка във вас и няма да се откажете.“

Науката е сцена

Един от изворите на мотивация за доцент Занкина са студентите й. „Няма по-хубаво нещо от това да си в лекция и да си изправен пред група млади хора, които са жадни за знание, любопитни, критични, заредени с енергия и ентусиазъм и всеки толкова индивидуален и различен.

Няма значение колко стресиращ ден съм имала и с какви проблеми е трябвало да се боря, като влезна в час забравям всичко. Няма как да не си отдаден изцяло на студентите и да не даваш най-доброто от себе си.

Като танцьор винаги съм казвала, че най-добрите ми представления са в часовете ми по политически науки. Преподаването наистина е изкуство и няма значение дали преподаваш танци или политика – трябва да си много добър, много честен и открит, и много отдаден. Трябва да намериш най-удачния път към умовете и сърцата на учениците си и да ги вдъхновиш.

 Ако успееш да ги вдъхновиш, те ще научат много повече и ще продължат да учат дълго след като са приключили с курса ти. Много съм благодарна на студентите си през годините – те са ми дали изключително много.“

Днес, след толкова години, споделени между танците и преподаването, доцент Занкина не спира да се вдъхновява от въпросите за вселената, които невинаги имат точен отговор, от откритията на астрофизиката, от света около нея.

И ако срещне едно 10-годишно момиче, което се казва Емилия, би й казала: „Мечтай и не се страхувай! Смелите и добрите движат света напред.“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 7 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 9 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 10 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд