Владимир Путин: Глупости, наши военни не участват в събитията в Украйна
Владимир Путин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
240

Руски военнослужещи не участват в събитията в Източна Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пряк телевизионен диалог с гражданите на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Глупости са това. Никакви руски подразделения няма в Източна Украйна“, заяви държавният глава. По думите на Путин в Източна Украйна няма „нито специални служби, нито инструктори“. „Всички са местни граждани“, подчерта руският лидер.

Той каза, че разчита световната общност да разбере колко

сериозно престъпление са извършили киевските власти, използвайки сила срещу мирното население

в Източна и Югоизточна Украйна, обобщава неговите изявления ИТАР-ТАСС. „Хвърлили танкове и авиация срещу гражданското население“, киевските власти „вървят към пропаст и влачат след себе си страната“, изтъкна Путин.

Той каза, че силно се надява да не му се наложи да се възползва от правото да изпраща войски в Украйна, дадено му от Съвета на федерацията, предаде АП.

В Киев бе извършен антидържавен преврат „в пълния, класическия смисъл на думата“,

веднага щом бившият президент Виктор Янукович „отпътува от Киев и изтегли от столицата подразделенията на МВР“. „Защо бе направено това, защо трябваше да се действа толкова непрофесионално, толкова глупаво и страната да бъде запратена в сегашното ѝ състояние – не разбирам. И никой няма отговор“, подчерта Путин.

Същевременно руският президент

за пръв път призна, че в Крим е имало руски военни по време на мартенския референдум,

който даде възможност украинският полуостров да бъде присъединен към с Русия, съобщи АФП. „В разговори със свои чуждестранни колеги аз не криех, че нашата задача се състоеше в това да осигурим условия за свободно волеизявление на кримчани. Затова бяхме длъжни да предприемем необходимите мерки събитията там да не се развият така, както се развиват днес в Югоизточна Украйна, за да няма танкове, бойни отряди на националисти и хора с крайни възгледи, добре въоръжени с автоматично оръжие“, каза държавният глава.

Решенията, които Русия взе по отношение на Крим, са отчасти свързани със заплахата от влизане на Украйна в НАТО,

заяви Путин. Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние трябва да предприемем ответни мерки", поясни той. Имаше и съображения от такъв характер: ако ние не предприемем нищо, те ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат: „Вас това не ви засяга“, и натовските кораби ще се окажат в града на руската военна слава (Севастопол)“, заяви Путин.

Президентът отбеляза, че в съвременния свят с оглед на съвременните оръжия от гледна точка на военните действия близостта до границите няма такова значение, както преди. „Но ако там (в Крим) влязат войски на НАТО, те ще разположат ударни средства и тогава Русия ще се окаже изтласкана от Черноморския регион. Това е реално изтласкване на Русия от този много важен регион на света, за който през вековете са оставени много руски кости“, добави той.

Трябва трезво да оценяваме ситуацията, каза Путин и напомни, че страните от НАТО неведнъж са заявявали, че няма да разширяват блока, но после са се отмятали от обещанията си. Факторът сила винаги ще има значение в международните работи, но държавите трябва да възприемат такива правила на поведение, които да позволяват търсене на компромиси без използване на сила, изхождайки от здравия разум и като се балансират интересите, обясни руският президент. Той даде за пример събитията в Ирак, Афганистан, Либия и други части на света.

Русия никога не е планирала военни действия в Крим.

Готова бе да гради отношения въз основа на геополитическите реалности, но бе принудена да действа поради „конкретните и осезаеми заплахи“ за рускоезичното население. „Винаги сме смятали и сме се надявали нашите хора, рускоезичните, да живеят в комфортни за тях условия, в комфортна обстановка, без изобщо да са притеснени, нито заплашвани по какъвто и да било начин“, каза Путин. По думите му, едва след „заплахите и притесненията, когато народът на Крим започна да говори, че се стреми към самоопределение, тогава се замислихме какво да правим“. „И точно тогава, а не преди 5, 10 или 20 години, бе взето решение да подкрепим кримчани“, увери Путин.

Той призна, че до последния момент е чакал резултата от референдума в Крим. Без позицията на самите кримчани присъединяването на полуострова би било невъзможно, заяви руският лидер. „Щом се разбра, че активността е 83 на сто, че над 96% се изказват за присъединяване към Руската федерация, стана ясно, че това е абсолютно, просто пълно мнозинство, да не кажа цял Крим. При това положение нямаше как да постъпим иначе“, подчерта Путин.

Много кораби от руския Черноморски флот, базирани сега в Новоросийск, ще бъдат предислоцирани в Севастопол, където Москва бе взела под аренда от Украйна друга база за военните си моряци, съобщи лидерът на федерацията, върховен главнокомандващ въоръжените ѝ сили. Путин изтъкна значението на високия потенциал на Крим в корабостроенето и кораборемонтната дейност. Той обеща големи поръчки за местните корабостроителници и добави, че едната вече е получила от министерството на отбраната договор на стойност 5 млрд. рубли. „Ще увеличаваме този потенциал на Крим“, добави руският президент.

Изключително важно е възможно по-скоро да започне диалог между днешните власти в Украйна и отделните региони от страната, каза той. Необходим е „не показен диалог със самите себе си, а реално търсене на компромис“, заяви руският президент, според когото киевските власти посещават провинцията, но не разговарят там с народа, а със собствените си привърженици.

„Много важно е да започнат преговорите в Женева

за Украйна; „много важно е заедно да помислим за изход от ситуацията“, добави Путин.

Путин освен това изрази увереност, че в рамките на междудържавните отношения Русия ще успее да постигне разбирателство с Украйна. Щом руснаците и украинците се обичат и уважават взаимно, „трябва да намерят начин и да се разбират“, посочи той. „Щом се отнасяме с уважение един към друг, трябва всеки да признае на другия правото да прави собствен избор. Хората, които живеят в Украйна, трябва да проявят уважение към избора на онези, които живеят в Крим“, подчерта руският президент.

Русия винаги ще стои близо до Украйна, увери той и напомни, че дългогодишната руска помощ за съседната страна, „изчислено в парична форма, достига стотици милиарди долари“. Огромен брой общи интереси също свързва двете страни „и ако искаме успехи, естествено трябва да си сътрудничим и да бъдем заедно. Със сигурност ще го разберем, независимо от всички емоционални трудности на днешния ден“, изтъкна Путин.

Президентските избори в Украйна, които трябва да бъдат произведени на 25 май, ще са нелегитимни,

тъй като има действащ президент, а в такъв случай трябва да се промени конституцията, заяви още руският президент.

Путин разговаря днес 3 часа и 56 минути с руснаците в пряк ефир в рамките на телевизионната програма „Открита линия“. Така той не успя да бие рекорда от 4 часа и 48 минути, поставен при предишната му подобна поява на живо миналата година. Той обаче подобри рекорда за интензивност на отговорите, като успя да отговори на 85 въпроса и обръщения към него. Приемането на въпроси започна още в началото на седмицата. Към Путин бяха отправени над 2,5 млн. въпроса - над 1,8 млн. по телефона и 350 хил. чрез есемеси. Запитвания постъпваха и по интернет и чрез видеосъобщения.

Коментари 240
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

240 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 1 минута

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 9 минути

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 58 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"