Бронетранспортьори с руски знамена влязоха в Краматорск и Славянск
Източник: ЕПА/БГНЕС
461

Б ронетранспортьори с военни и с руски знамена влязоха в източните украински градове Краматорск и Славянск, където проруски активисти окупираха държавни обекти и срещу които украинските власти започнаха вчера „антитерористична операция“, съобщиха АФП и Ройтерс.

Според различните данни или става въпрос за украински войници, изпратени от Киев, но преминали на страната на проруското народно опълчение, или машините са били превзети от проруските активисти.

АП цитира лидера на фракцията на „Баткившчина“ във Върховната Рада – Серхий Соболев, според когото украинските войници не са дезертирали, за да преминат на страната на проруските сепаратисти, а

провеждат операция под фалшив флаг.

„Това са наши военни единици, които използваха партизанския метод за проникване в местата, които днес са контролирани от руските военни сили и финансираните от тях сепаратисти“, заяви депутатът.

По-късно обаче украинското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и Интерфакс, обяви, че проруски сепаратисти са заловили в Източна Украйна шест бронетранспортьора на украинските въоръжени сили с помощта на руски агенти. „Днес, 16 април, в Краматорск, Донецка област, влязоха шест единици бронирана техника на въоръжените сили на Украйна, които действаха по плана на антитерористичната операция. В центъра на града движението на колоната бе блокирано от местни жители, сред които са били забелязани представители на руски диверсионно-терористични групи. В резултат на блокирането екстремистите заловиха техниката и колоната се отправи към град Славянск“, се казва в изявление на министерството.

Ведомството добавя, че БТР-ите сега са в намиращия се на 20 км от Краматорск град Славянск, където са охранявани от „униформени лица, които не са свързани с въоръжените сили на Украйна“.

Военните, които пристигнаха в Славянск с БТР-ите, са доброволци от Крим и дезертьори от украинската армия, заяви един от тях, цитиран от АФП. „Аз съм член на отрядите за самоотбрана на Крим. Има десетина от нас. Другите са украински войници, около 150 души, които минаха на наша страна“, заяви представилият се като „Балу“, на около 50-годишна възраст. Той каза, че шестте бронетранспортьора, които по-рано днес пристигнаха в центъра на Славянск, са били част от украинска парашутно-десантна част, които са били спрени в Краматорск. „Поехме контрола над бронетранспортьорите, които бяха предназначени да смажат бунта в Славянск, и войниците минаха на наша страна“, заяви „Балу“. Той отрича в Славянск и околностите да има бойци от руските специални части (Спецназ), както твърдят Киев и западните страни.

Краматорск
Краматорск Източник: ЕПА/БГНЕС

По-рано днес Ройтерс, позовавайки се на очевидци, съобщи за пет или шест бронетранспортьора, които са влезли в Славянск. Първият от тях е бил с руско знаме. На всеки от бронетранспортьорите имало по петнайсетина мъже във военни униформи, които махали на местните жители.

Според репортер на АП мъжете носели зелени камуфлажни униформи и били въоръжени с автомати и гранатомети. Поне един от тях имал лентата на свети Георги, която се превърна в символ на проруското сепаратистко движение в Източна Украйна. Според друг от въоръжените мъже, представил се като Андрей, бронетранспортьорите са от подразделение в състава на 25-а въздушнодесантна бригада на украинските въоръжени сили, което е преминало на страната на проруските активисти, посочва АП.

Три леки бронетранспортьора и камион, превозващ въоръжени мъже без отличителни знаци и носещи руско знаме, влязоха в Краматорск, предаде АФП, като се позова на свой фотограф на място. След това колоната се насочи към Славянск, на няколко километра на север.

За друг проблем с украински военни съобщиха АФП и агенция УНИАН –

двама украински военнослужещи, единият офицер, са били взети за заложници

от въоръжени терористи в източната Луганска област. Според министерството на отбраната в Киев военните спрели край пътя, за да отстранят повреда в колата си, но били отвлечени от екстремисти, които ги откарали в неизвестна посока. Съвместно с други силови ведомства, ангажирани в антитерористичната операция в Източна Украйна, министерството взема мерки за освобождаване на двамата заложници.

Междувременно

най-малко 20 проруски сепаратисти превзеха градския съвет на Донецк,

предаде Ройтерс, като се позова на говорителката на съвета. Окупаторите са въоръжени. Те не пречат на служителите да влизат и излизат от сградата, предаде АФП, като цитира своя кореспондентка на място.

Според нея окупаторите имат само едно искане: да бъде организиран референдум за федерализация на Украйна.

Проруски сепаратисти са окупирали от 6 април сградата на областната администрация на Донецка област. Те обявиха създаването на Донецка народна република.

Според Украинската служба за сигурност (УСС)

на проруските въоръжени отряди в Източна Украйна е заповядано „да стрелят на месо“ по украинските военни.

Подслушани разговори между руските саботьори сочат, че саботажът в Източна Украйна се върши под ръководството на руски офицери от военното разузнаване, които дават цинични заповеди „да се стреля на месо“ по украинските военни“, твърди в комюнике пресотделът на УСС., цитиран от АФП.

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини Русия, че изнася тероризъм към Украйна,

като използва сили под прикритие, за да организира въоръжените сепаратисти, които според него са нападнали украински въоръжени сили и са окупирали държавни сгради, предаде Ройтерс. „Руското правителство трябва незабавно да изтегли своите разузнавателно-диверсионни групи, да порицае терористите и да поиска те да освободят сградите“, заяви Яценюк на правителствена среща.

„Това, което се случва в момента, представлява заплаха за Европа и Европейския съюз. Ясно е, че нашите руски съседи са решили да издигнат нова Берлинска стена и искат връщане на Студената война“, допълни премиерът, цитиран от АФП.

Вчера Киев започна антитерористична операция в Източна Украйна. АП я определи като

първата украинска военна акция срещу проруското въстание региона.

Славянск
Славянск Източник: ЕПА/БГНЕС

Ройтерс предаде, че украински въздушнодесантни части са се приземили в Краматорск, но се са се изтеглили в авиобаза, след като били посрещнати враждебно от местните жители.

Военните пристигнали с два хеликоптера след, както изглежда, неуспешен опит на военен самолет да се приземи на летището, чийто вход бил барикадиран от сепаратисти и техни симпатизанти. Кореспондент чул няколко изстрела в авиобазата, докогато тълпа симпатизанти на сепаратистите се приближавала към входа на базата, но изстрелите вероятно били предупредителни. Групата от няколкостотин поддръжници на проруските демонстранти изглежда се състояла само от цивилни, тъй като оръжие не се виждало. До сблъсъци не се е стигнало.

Украинските власти не съобщиха за жертви и пострадали за разлика от руски медии,

които, без да цитират източници, твърдят, че са убити поне четирима души.

По-рано украинската армия съобщи, че си е върнала контрола върху военното летище в Краматорск. Новината беше добре дошла за украинските лидери след поредица неуспехи, докато сепаратистки превземаха административни сгради. На място обаче, генерал Крутов, командващ т.нар. антитерористична операция, каза, че се е сблъскал с враждебно отношение, докато се опитвал да разговаря с множеството. Тълпата викала: „Долу ръцете от Донбас“, напрежението нараснало и хората започнали да блъскат генерала, при което той и подчинените му се изтеглили в базата.

Проруски активисти строят барикади на входа на военната база в Краматорск
Проруски активисти строят барикади на входа на военната база в Краматорск Източник: ЕПА/БГНЕС

Привърженици на федерализацията на Украйна се готвят в град Славянск за евентуално настъпление на командвани от Киев военни части, съобщи и.д. ръководител на градската администрация на Славянск Вячеслав Пономарьов, командир на батальона за самоотбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС. Близо до Луганск местни жители са спрели движението на колона с бронетехника на украинските въоръжени сили, съобщи местната телевизия „Интер“.

Коментари 461
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

461 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 2 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 2 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 4 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 4 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 5 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче