Опозицията в Либия превзе град Бенгази
Тази снимка, за която се твърди, че е направена в Бенгази снощи, се разпространява в "ЮТюб" и "Фейсбук"   
Източник: vesti.bg
96

Протестиращите в град Бенгази ликуват по улиците и обявиха, че са поели пълен контрол над града, съобщи Асошиейтед прес.

Командващият военните обекти, включително казармата и служебните сгради, "явно е преминал на страната на антиправителствените сили".

Така верните на диктатора Муамар Кадафи военни подразделения в Бенгази, командвани от неговия син Саади, са лишени от много важен стратегически пункт.

Тъкмо от тази база през последните две денонощия се водеше интензивният обстрел срещу жилищните квартали, там се намира и щабът на войските, включително елитните подразделения.

Според Би Би Си вече почти цялата източна част на страната не е под контрола на правителството.

Няколко града са в ръцете на антиправителствените демонстранти, след като военните са дезертирали, съобщи днес Международната федерация на лигите за човешки права, цитирана от Франс прес. Под контрола на опозицията са градове в източната част на страната и по крайбрежието й.

По данни на федерацията

от началото на размириците в Либия са били убити между 300 и 400 души.

Друга правозащитна организация - "Хюман райтс уоч", съобщи за най-малко 233 жертви.

Протестите обхванаха и столицата Триполи, където избухнаха сблъсъци с полицията на един от централните площади.

Руската агенция ИТАР-ТАСС цитира египетски медии, според които и международното летище на Триполи е било овладяно от противници на режима.

Телевизия "Ал Арабия" съобщи снощи, позовавайки се на представители на опозицията, че

Муамар Кадафи е избягал във Венецуела или Бразилия.

Британският външен министър Уилям Хейг също заяви, че е видял информации, според които либийският президент Муамар Кадафи е напуснал страната и бил на път за Венецуела.

Синът на диктатора и негов вероятен наследник Сейф ал Ислам обаче обяви по телевизията, че баща му и силите за сигурност "ще се бият до последния куршум".

Високопоставен източник на венецуелското правителство също отрече информациите, че Кадафи е на път за богатата на петрол южноамериканска страна, ръководена от съюзника му Уго Чавес.

Сблъсъците избухнали късно снощи на Зеления площад в Триполи и продължили до изгрев слънце. По покривите на зданията около площада били разположени снайперисти, които открили огън по тълпата, посочва АП.

Протестиращите били атакувани и от привърженици на режима, които нахлули с автомобили на площада и се врязали в хората.

Рано тази сутрин антиправителствени демонстранти завзели сградите на две от държавните телевизии. Над районите, в които се намират полицейски участък и база на силите за сигурност се издига дим, съобщил очевидец на АП.

Днес всички училища, държавни служби и повечето търговски обектив Триполи останаха затворени. Властите в Либия реагираха на протестите много по-жестоко от всички останали режими в Близкия изток и Северна Африка, посочват информацинните агенции.

Досега по неофициални данни

при потушаване на безредиците са загинали близо 300 души, от които 60 вчера в Бенгази.

Обстановката се усложнява допълнително заради слухове, че протестиращи младежи и привърженици на режима откраднали оръжие от бази на силите за сигурност.

Очевидци твърдят, че съществува реална опасност от избухване на въоръжени престрелки и провокации и съобщават за размирици и в редица други населени места в Либия.

Шестдесет и един души са загинали днес в Триполи при сблъсъци между противници на режима в Либия и силите за сигурност, контролирани от Кадафи, съобщи катарската сателитна телевизия "Ал Джазира", която се позова на медицински източници.

По-рано бе съобщено, че силовите структури на практика са изтеглени днес от либийската столица и жителите й организират доброволчески отряди, които да поддържат сигурността, но не е ясно колко е вярно това.

По същото време в Триполи гореше правителствена сграда и пожарникари се опитваха да потушат пожара.

Според Ройтерс това е сградата, в която заседава Генералният народен конгрес (парламентът), когато се събира в столицата.

Либийският министър на правосъдието Мустафа Мохамед Абдел Джалил подаде оставка

в знак на протест срещу прекомерната употреба на сила срещу антиправителствените демонстранти.

Джалил лично е потвърдил, че се оттегля, в телефонен разговор с журналист от частното издание "Курина", което е тясно свързано със сина на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам.

Вече няколко представители на либийските власти и дипломати в чужбина подадоха оставка в знак на протест срещу бруталното потушаване на протестите, при което бяха убити стотици хора,

Сейф ал Ислам предупреди, че

страната е на прага на гражданска война, която може да унищожи петролните й богатства.

Той призна, че либийската армия е допуснала грешки по време на протестните акции на опозицията, защото не е била подготвена да се бори срещу демонстранти.

Синът на Кадафи обяви за преувеличени твърденията за стотици загинали по време на протестите, като увери, че от началото на безредиците в Бенгази са убити 84 души, а в Байда - 14.

Медиите съобщават неверни данни, каза Сейф ал Ислам.

По същото време, когато синът на Кадафи говореше по телевизията, правозащитната организация "Хюман райтс уоч" (HRW.org) оповести най-новите данни за броя на жертвите през последните четири дни - най-малко 233 загинали, съобщи Ройтерс.

Според сина на Кадафи има "заговор срещу страната", която се основава на племенните връзки и рискува да бъде разделена на няколко малки държави и да бъде върната десетилетия назад в развитието си.

Сейф ал Ислам каза още, че днес ще се проведе среща с народа, за да се обсъди "ясен" план за реформи.

Ако не се разберем днес за реформите, няма да оплакваме 84 загинали, а хиляди, предупреди обаче той.

В обръщението си синът на Кадафи обеща въвеждане на демократични реформи, увеличаване на заплатите и промяна на редица закони, включително за медиите.

По думите му зад събитията в град Байда стоят ислямистки групировки, които "вече са обявили за създаването там на ислямско емирство".

Синът на Кадафи обяви, че насилието в страната било предизвикано от "наети от бизнесмени арабски и африкански наемници".

Сейф ал Ислам увери, че баща му се намира в Либия,

армията го подкрепя като "лидер на битката в Триполи" и ще възстанови реда в страната "на всяка цена".

Ще се бием до последната минута, до последния куршум, подчерта той.

Сейф ал Ислам призна, че в ръцете на опозицията са попаднали много армейски оръжия, включително танкове и оръдия, а няколко военни бази са превзети от демонстрантите.

39-годишният Ал Ислам окачестви като "дезинформация" съобщенията в медиите, че режимът всеки момент ще рухне.

Либия не е Египет или Тунис, тук положението е различно, подчерта той.

Но бивш либийски високопоставен правителствен служител, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че либийските лидери трябва да започнат диалог с опонентите си и да обсъдят изработване на конституция.

В изявление, което показва

несъгласията в либийския управляващ елит,

Мохамед Баю, който допреди месец беше главен говорител на либийското правителство, изтъкна, че либийските ръководители грешат, като заплашват опонентите си с насилие.

Баю призова Сейф ал Ислам Кадафи да започне преговори с опозицията. "Надявам се, че той ще промени начина си на говорене, за да признае съществуването на широка вътрешна опозиция, да установи диалог с нея за цялостни промени в либийската система", заяви Баю.

Постоянният представител на Либия в Арабската лига Абдел Монеим ал Хони обяви пред журналисти, че

подава оставка от поста си, за да се присъедини към "революцията",

и в знак на протест срещу насилието срещу демонстрантите в страната му.

В момента Либия е ротационен председател на Арабската лига.

Подадох оставка, за да протестирам срещу репресиите и насилието срещу демонстрантите и се вливам в редиците на революцията, заяви Хони, който заема поста от десет години.

Арабската лига обаче заяви, че не е била информирана за оставката на либийският постоянен представител.

Либийският посланик в Индия също е подал оставка в знак на протест срещу бруталните действия на неговото правителство срещу демонстрантите, искащи свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи.

Според информация на Би Би Си Али Ал Есауи е обвинил правителството, че разполага чуждестранни наемници срещу протестиращите.

Високопоставен либийски дипломат в Китай също подаде оставка и призова армията да се намеси в кървавото въстание срещу Кадафи.

Хюсеин Садик ал Мусрати, втори секретар на либийското посолство в Пекин, говори пред телевизия "Ал Джазира", като е призовал "целият дипломатически състав да подаде оставка".

Коментари 96
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

96 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК