Евакуират българите в Либия от Триполи
Диктаторът Кадафи може би вече е избягал от Либия   
Източник: ЕПА/БГНЕС
24

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на "Авиоотряд 28" да започне подготовка на правителствения самолет "Еърбъс" за полет до Либия и евакуация на българите, живеещи там.

Това е съобщил за агенция "Фокус" директорът на превозвача Пенчо Пенчев. Информацията бе потвърдена и от правителствената пресслужба.

Координацията по събирането на българите от Либия осъществява Министерство на външните работи (МВнР).

От Министерство на транспорта (МТ) е получена информация, че летището в Триполи засега може да приеме самолета.

Надявам се всичко да стане по най-бързия начин и да излетим колкото се може по-скоро, е казал кап. Пенчо Пенчев.

Той не се е ангажирал със срок, в който може да бъде изпълнен полетът, тъй като за това е необходимо да са готови и българите, които искат да се евакуират от Либия в България.

Според Пенчев наведнъж могат да бъдат евакуирани до 90 души. Колкото полета са необходими, толкова ще направим, е казал той.

Организацията ще е подобна на тази при евакуирането на българите от Египет.

По решение на българското правителство ще бъде извършена евакуация на българските граждани от района на Триполи, съобщи МВнР.

Въздушното пространство над либийската столица Триполи обаче вече е затворено до второ нареждане, съобщи тази вечер на агенция АФП говорител на австрийските военновъздушни сили. Австрийските военни възнамеряваха да евакуират европейски граждани към Малта със самолет на австрийските ВВС.

Освен това по разпореждане на министър-председателя държавната

фирма "Техноекспортстрой" е осигурила самолет с капацитет от 180 места,

който се очаква да пристигне в Триполи утре около 12,00 ч. местно време, съобщи МВнР.

Във връзка с това и поради нарушените вътрешни комуникации на територията на Либия, МВнР се обръща към българските граждани в района на Триполи с указания онези от тях, които имат в себе си задгранични паспорти и преценят, че няма рискове за личната им сигурност, да се явят на летището в Триполи към 12,00 ч. местно време.

Всички да носят със себе си българските си паспорти, независимо дали в тях имат либийски изходни визи. Препоръчително е желаещите да се евакуират да носят със себе си вода и лека храна.

МВнР препоръчва на българските граждани от района на Бенгази и градовете от източната част на Либия по възможност да не напускат домовете си. Към момента летището в Бенгази остава затворено за полети, поради което се търсят други възможности за евакуация.

Българските граждани в Либия, които нямат в себе си български паспорти, следва задължително да се свържат с посолството за уточняване на възможностите за получаване на временни паспорти, без които не могат да напуснат страната.

По-рано днес Министерството на външните работи предупреди, че обстановката в Либия е изключително рискова за всички български граждани и

категорично препоръчва пътувания за там да се избягват.

"Има информация, че в районите на Бенгази, Ал Байда, Дерна, Тобрук и Ал Марж контролът е поет от местни племена, които се противопоставят на режима.

Съобщава се за десетки жертви", се казва в съобщението на МВнР.

И още: "Пътуването към столицата Триполи по суша е опасно и не се препоръчва без мерки за сигурност.

Не препоръчваме пътувания също така в районите около границата на Либия с Чад, Судан, Нигер и Алжир.

В Триполи напрежението бързо нараства. Съществува обща опасност oт терористични атаки, включително на места, обитавани или посещавани от чужденци.

Тъй като е вероятно либийските власти да установят ограничения на придвижването, препоръчваме на

всички, на които това е възможно, да напуснат страната с граждански полети за Европа.

Препоръчваме също всички, които вземат подобно решение, да информират МВнР или посолството на България в Триполи за къде пътуват или къде са пристигнали, за да организираме помощ на място.

Препоръчваме на постоянно или временно пребиваващите в Либия български граждани да не посещават обществени места и да избягват контакт с протестиращи.

Българските граждани следва да потърсят контакт с българското посолство в Триполи и да предоставят свои координати за връзка. За всяка възможност за евакуация ще съобщаваме по всички възможни канали, включително по българските сателитни телевизии", обяви българското външно министерство.

В същото време министърът на външните работи Николай Младенов съобщи пред журналисти в Брюксел, че е готов

план за евакуация на българските граждани от Либия.

"Не препоръчваме на българите от източните части на Либия да се опитват да достигнат Триполи, а всички са призовани да напуснат Джамахирията при първа възможност. В Либия има около 500 българи. Около 60 от тях са в района на Бенгази", уточни министърът.

На този етап посолството в Триполи е готово да осигури подслон на пожелалите. МВнР е в контакт с фирма "Техноекспортстрой", която има лагер за работници и също може да подслони българи при нужда.

Министър Младенов уточни, че се подготвя полет за евакуация, но проблемът е с получаването на разрешение за кацане, особено за Бенгази.

Допълнителен проблем е, че

за напускане на Джамахирията са необходими изходни визи.

Снощи министърът на външните работи на Либия е съобщил на посланиците от ЕС, че страната ще гарантира бързото полагане на такива визи за европейски граждани.

В Байда новата власт е предоставила закрила на около 10 българи, които са били подслонени в местната джамия. Посолството в Триполи е осигурило връзка с всички, с които е възможно.

Президентът Георги Първанов свиква

заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

на 22 февруари 2011 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на заседанието ще бъде: "Актуални въпроси на сигурността на Република България в контекста на вътрешната сигурност на Европейския съюз". Доклад по темата ще изнесе министър-председателят Бойко Борисов.

Ще бъде обсъдено и членството на България в Шенген, противодействието срещу контрабандата, използване на специални разузнавателни средства.

Призоваваме правителството на Либия да направи всичко възможно, за да спре насилието, да има национален диалог, който да реши исканията на хората в рамките на териториалната цялост на Либия, заяви министър Младенов, който днес участва в заседанието на Съвета по външните работи на ЕС.

Европейският съюз предвижда да евакуира своите граждани от Либия

и по-конкретно от Бенгази, който се намира на около 1000 км източно от Триполи, заяви днес испанската министърка на външните работи Тринидад Хименес.

САЩ наредиха на дипломатите, чието присъствие не е наложително, и на семействата на всички служители от посолството им да напуснат Либия, съобщи Ройтерс.

Вчера Австрия съобщи, че изпраща военен самолет в Малта за евентуална евакуация на нейни граждани и други европейци от Либия и други арабски страни, обхванати от бунтове.

Франция затвори френските училища в Либия и прикани своите граждани и семействата им да се приберат в родината, заяви министърът по европейските въпроси Лоран Вокие.

Около 30 френски граждани са били изведени от град Бенгази и откарани в Триполи, съобщи той. Около 750 французи живеят пръснати в Либия, добави министърът, като подчерта, че за момента няма пряка заплаха за тях.

Самолет, изпратен от турското външно министерство в Либия, за да евакуира от там турски граждани, получи тази сутрин

отказ за приземяване в Бенгази

и трябваше да се върне празен в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

Турското правителство предприе стъпки за евакуацията на хиляди от близо 25-те хиляди турски граждани, които живеят в Либия. Министерството на външните работи обяви днес, че изпраща четири самолета и два кораба в Либия, за да помогне за евакуацията на турците.

Двата кораба ще могат да транспортират 3000 души. Друг план за евакуация предвижда превозването на турски граждани от либийския град Тобрук в Египет, откъдето да заминат за Турция със самолет.

В Москва руското министерство на външните работи заяви, като се позова на своето посолството в Триполи, че руските граждани в Либия не са застрашени и не се планира евакуация.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 28 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 38 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков