Владимир Путин подписа договора за присъединяването на Крим
Източник: ЕПА/БГНЕС
699

Р уският президент Владимир Путин подписа с новите проруски лидери на Крим 

междудържавния договор за присъединяването на полуострова към Руската федерация.

Република Крим се смята за приета в Руската федерация от днешния ден - от датата на подписването на договора.

"От деня на приемането в Руската федерация на Република Крим, в състава на Руската федерация се образуват нови субекти - Република Крим и град с федерално значение Севастопол", се казва в документа. Държавни езици в Република Крим са руски, украински и кримскотатарски.

Договорът дава период от един месец на онези жители на Крим, които могат да заявят желанието си да запазят притежаваното от тях украинско или друго гражданство. В противен случай те автоматически ще получат руско гражданство. (Вижте какво още гласи текстът на договора)

В Държавната дума разчитат, че процедурата за ратифициране на договорите с Крим и Севастопол ще започне през следващите дни, заяви първият заместник-председател на долната камара Александър Жуков ("Единая Россия"). 

"Това ще стане до няколко дни", прогнозира той пред телевизия "Россия 24". 

Ратификацията е чиста формалност и трябва да стане до края на седмицата, посочи председателката на горната парламентарна камара Валентина Матвиенко.

Законовата процедура, която предстои сега, е следната.

След подписването на договора президентът се обръща към Конституционния съд на Руската федерация с молба да даде оценка дали договорът съответства на конституцията. При положителна оценка договорът и проектът за федерален конституционен закон, в който се определя названието на новия субект на федерацията, статутът и границите му, се изпращат в Държавната дума. 

В случай че двата документа се приемат и от двете камари на Парламента и се подпишат от президента, в член 65 от руската конституция, който определя списъка на субектите на федерацията, се внася поправка – допълнителни названия на новите субекти на РФ. 

В момента в състава на Руската федерация влизат 83 субекта. 

Преди подписването Путин говори в Кремъл пред двете камари на Парламента, губернаторите и членовете на кабинета. 

"В сърцето на руснаците Крим беше и остава неразделна част от Русия. 

Това убеждение, основано на истината и справедливостта, беше непоклатимо, предава се от поколение на поколение и както времето, така и обстоятелствата бяха безпомощни пред него", заяви Путин два дни след като на референдум в неделя жителите на полуострова гласуваха за присъединяване към Руската федерация

Той отчете пред членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията, че референдумът в Крим е протекъл при пълно съответствие с демократичните процедури.

Отношенията с Украйна за Русия винаги ще бъдат изключително важни, ключови, без всякакво преувеличение, каза още той.

Путин посочи, че през 1991 г.,

когато настъпи разпадането на Съветския съюз, Русия се е примирила, понеже се намирала в тежко положение. 

Крим, руска територия от XVIII в. беше отстъпен на Украйна от съветския лидер Никита Хрушчов. По това време този факт няма голямо значение, защото всичко оставаше в рамките на СССР. След разпада на Съветския съюз обаче нещата се променят.

Според Путин решението на Хрушчов е било взето "в нарушение с конституционните норми". 

"Когато Крим изведнъж се оказа в друга държава, Русия разбра, че той е бил не просто откраднат, а плячкосан.

Жителите на Крим и на Севастопол се обърнаха към Русия, за да поискат тя да гарантира правата и свободите на местните жители, да не приема нещата, които се случиха и продължават да се случват в Киев, Донецк, Харков", каза още Путин.

(Тогава - б.ред.) "...беше необходимо да се съобразяваме със съществуващите реалии и да градим отношения със суверенна Украйна. Но украинският народ винаги е бил за Русия братски народ", заяви Путин. 

"След разпада на СССР руският народ стана един от най-многочислените разделени народи... Руснаците са уморени от перманентната криза, която люлее Украйна над 20 години", добави руският държавен глава. 

"Не можем да оставим Крим и неговите жители в тяхното нещастие.

Ако го направим, това би било просто предателство", каза още той.

За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия, каза Путин. 

По думите му в този регион е бил древният град Херсон, където е приел православието светият княз Владимир, там са гробовете на руските войници, с чието мъжество през 1783 г. е бил превзет полуостровът, а Севастопол е град герой и база на руския Черноморски флот. 

Руският президент изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като

"символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия". 

Путин отбеляза същевременно, че полуостровът представлява "уникална сплав от култури и традиции на различни народи" – руси, украинци, кримски татари и други – които са се трудили рамо до рамо, "запазвайки своята самобитност, традиции, език и религия". 

Легитимни власти в Украйна няма и досега и много държавни органи са узурпирани от самозванци, заяви руският президент. 

"Самозванци, които нищо не контролират в страната, а освен това те самите се намират под контрола на радикали", посочи Путин. 

"Дори срещата с някои от министрите от настоящото правителство става единствено с разрешението на бойците от "Майдана". Това не е шега. Това е реалността на живота днес", добави руският президент. 

Той подчерта, че Крим е стратегическа територия, която

трябва да се намира "под силен, устойчив суверенитет, който днес фактически може да бъде единствено руски". 

Извършителите на преврата в Украйна са националисти, русофоби, екстремисти, които определят сега живота в страната, заяви руският държавен глава. 

"Изборите са за това – да се смени властта, която не устройва хората. Но онези, които стоят зад последните събития в Украйна, преследваха други цели. Те готвеха държавен преврат. Поредният преврат. Те планираха да завземат властта, като не се спират пред нищо. В действие бяха вкарани и терор, и убийства, и погроми. Главните изпълнители на преврата бяха националисти, неонацисти, русофоби и ансемитисти, каза Путин. 

"Първата работа на новите т. нар. "власти" 

беше да внесат скандален законопроект за преразглеждане на езиковата политика, който нарушаваше правата на националните малцинства", подчерта Путин. 

Той добави, че задграничните спонсори и опекуни на днешните украински власти веднага са се отдръпнали от инициаторите на това нововъведение, защото "трябва да се признае, че те са умни хора и разбират до какво ще доведат опитите за изграждане на етнически чиста украинска държава". 

Въоръжените сили на Руската федерация не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хил. души на постоянно базираните там войски, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

"Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на Парламента право да използва въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това право. 

Въоръжените сили на Русия не са влизали в Крим. Те и без това се намираха там в съответствие с международен договор. 

Ние подсилихме нашата групировка, но при това даже не превишихме пределната щатна численост на нашите въоръжени сили в Крим. Тя е предвидена в размер от 25 хил. души. Просто нямаше необходимост от това", подчерта Путин. 

Путин също така увери, че Русия не желае разделението на Украйна, като по този начин отговори на опасенията за сепаратизъм в други райони с рускоезично мнозинство.

"Не вярвайте на онези, които ви плашат и които крещят, че след Крим ще последват и други райони", каза Путин, обръщайки се към украинците.

"Ние не искаме разцеплението на Украйна, ние нямаме нужда от това", добави президентът.

"Западните страни прекрачиха червената линия и се държаха по безотговорен начин в украинската криза", заяви също Путин.

После той продължи с критиките по адрес на западните страни, които обвини в "цинизъм" и в действия според "правото на по-силния" и "в пренебрегване на международното право".

Владимир Путин обвини Запада, че си присвоява правото да определя бъдещето на света

В речта си Владимир Путин обвини днес САЩ и съюзниците им, че си присвояват правото да решават съдбата на света и създават коалиции от типа "който не е с нас, е против нас", като пренебрегват решенията на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският президент каза, че след разпадането на двуполюсния свят Западът смята, че само той е прав в определянето на бъдещето на света, при което използва сила срещу суверенни държави.

Путин припомни бомбардировките над Белград без съответната резолюция на Съвета за сигурност, както и над Ирак, Афганистан и Либия.

"Цветните революции завършиха с хаос и изблици на насилие, а Арабската пролет се превърна в Арабска зима", заключи руският лидер.

Той призова решенията на ООН и САЩ по прецедента с Косово да бъдат приложени в ситуацията с кримския референдум.

"Действията на кримските жители отчетливо се вписват в тази инструкция", каза Путин и обясни, че кримските власти са изхождали именно от косовския прецедент.

По думите на руския президент случаят с Косово е бил създаден от Запада "със собствените му ръце" - в ситуация, която е "абсолютно идентична с кримската", западните
страни са признали за легитимно отделянето на Косово от Сърбия.

По този начин, продължи Путин, те са доказали на всички, че "не е необходимо никакво разрешение от централните власти за едностранното обявяване на независимост".

В речта си Путин цитира два документа, които според него изтъкват правото на Косово на самостоятелно съществуване. Първият е решението на Международния съд на ООН, че от практиката на Съвета за сигурност не произтича "никаква обща забрана за едностранно провъзгласяване на независимост". Вторият е меморандумът на САЩ, представен в Международния съд по делото за Косово, според който "декларациите за независимост могат да нарушават вътрешното законодателство, но това не означава, че настъпва нарушение на международното право".

"Сами го написаха, разтръбиха го по целия свят, притиснаха всички, а сега се възмущават", заключи по адрес на Запада руският президент Владимир Путин.

По-късно руското външво министерство излезе с изявление, в което разкритикува остро Европейския съюз за наложените санкции срещу руски официални лица и депутати, предаде Ройтерс.

"Опитите да се говори на Русия с езика на силата и да се заплашват руски граждани със санкции няма да доведе доникъде", пише в изявлението.

"Приемането на рестриктивни мерки - това не е наш избор, но е ясно, че налагането на санкции срещу нас няма да остане без адекватен отговор от руска страна".

Санкциите на ЕС и на САЩ срещу Русия будят "ирония" в Кремъл, заяви сътрудник на руския президент, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

"Писна ни от тези санкции, те будят чувство на ирония, дори на сарказъм",

каза в отговор на въпрос на агенцията Юрий Ушаков, помощник на руския държавен глава. Той обаче остави без отговор въпроса дали Русия ще наложи ответни санкции, посочва ИТАР-ТАСС. 

Мисия на ОССЕ трябва да наблюдава цялата територия на Украйна, а не само югоизточните региони, заяви Ушаков пред журналисти. "ОССЕ обсъжда идеята да изпрати мониторингова мисия. Имаме положително отношение към тази идея – но мисията да работи не само в Югоизточна Украйна, а и в другите части на страната", подчерта представителят на Кремъл.

Коментари 699
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

699 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

България Преди 1 час

Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София около 24°

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Свят Преди 1 час

Това заяви в "Телеграм" Михайло Подоляк, съветник на украинския президент

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

България Преди 2 часа

Вече имаме ясни заключения къде са най-големите проблеми и ще положим много усилия да ги променим, каза той

11 признака, че си имате работа с психопат

11 признака, че си имате работа с психопат

Любопитно Преди 2 часа

Вижте признаците, по които можем да разберем дали някой е психопат

<p>Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG</p>

Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG

Технологии Преди 3 часа

Той ще излезе като сериен модел през 2025 г. Вероятно с пробег от около 1000 км

Зеленчуците на едро поевтиняват, олиото поскъпва

Зеленчуците на едро поевтиняват, олиото поскъпва

България Преди 3 часа

Пилешкото месо и краве сиренето също поскъпват

солариум

Солариумът: Предимства и недостатъци

Любопитно Преди 3 часа

Посещението на солариум има своите предимства и недостатъци, ето какви са те

Караджов: Очаквам АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

Караджов: Очаквам АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

България Преди 3 часа

Министър Караджов бе категоричен, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства

Навици, които увреждат батерията на смартфона

Навици, които увреждат батерията на смартфона

Технологии Преди 4 часа

Животът на устройството може да бъде по-кратък заради тях

Ще поскъпнат ли двойно българските картофи?

Ще поскъпнат ли двойно българските картофи?

България Преди 4 часа

"Цената на картофите, ако я определяме ние, би трябвало да бъде поне двойна", заяви Теодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите

Неправилно изпреварване е причина за катастрофата с четири жертви край Баня

Неправилно изпреварване е причина за катастрофата с четири жертви край Баня

България Преди 4 часа

Според първоначалните данни на полицията причината за тежкия инцидент е неправилно изпреварване

Facebook дава по $397 на над 1,5 млн. американци

Facebook дава по $397 на над 1,5 млн. американци

Технологии Преди 5 часа

Това част от съдебно споразумение по дело в Илинойс

Русия: Може да разменим бойците от "Азов" срещу Медведчук

Русия: Може да разменим бойците от "Азов" срещу Медведчук

Свят Преди 6 часа

Това заяви руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев