Владимир Путин подписа договора за присъединяването на Крим
Източник: ЕПА/БГНЕС
699

Р уският президент Владимир Путин подписа с новите проруски лидери на Крим 

междудържавния договор за присъединяването на полуострова към Руската федерация.

Република Крим се смята за приета в Руската федерация от днешния ден - от датата на подписването на договора.

"От деня на приемането в Руската федерация на Република Крим, в състава на Руската федерация се образуват нови субекти - Република Крим и град с федерално значение Севастопол", се казва в документа. Държавни езици в Република Крим са руски, украински и кримскотатарски.

Договорът дава период от един месец на онези жители на Крим, които могат да заявят желанието си да запазят притежаваното от тях украинско или друго гражданство. В противен случай те автоматически ще получат руско гражданство. (Вижте какво още гласи текстът на договора)

В Държавната дума разчитат, че процедурата за ратифициране на договорите с Крим и Севастопол ще започне през следващите дни, заяви първият заместник-председател на долната камара Александър Жуков ("Единая Россия"). 

"Това ще стане до няколко дни", прогнозира той пред телевизия "Россия 24". 

Ратификацията е чиста формалност и трябва да стане до края на седмицата, посочи председателката на горната парламентарна камара Валентина Матвиенко.

Законовата процедура, която предстои сега, е следната.

След подписването на договора президентът се обръща към Конституционния съд на Руската федерация с молба да даде оценка дали договорът съответства на конституцията. При положителна оценка договорът и проектът за федерален конституционен закон, в който се определя названието на новия субект на федерацията, статутът и границите му, се изпращат в Държавната дума. 

В случай че двата документа се приемат и от двете камари на Парламента и се подпишат от президента, в член 65 от руската конституция, който определя списъка на субектите на федерацията, се внася поправка – допълнителни названия на новите субекти на РФ. 

В момента в състава на Руската федерация влизат 83 субекта. 

Преди подписването Путин говори в Кремъл пред двете камари на Парламента, губернаторите и членовете на кабинета. 

"В сърцето на руснаците Крим беше и остава неразделна част от Русия. 

Това убеждение, основано на истината и справедливостта, беше непоклатимо, предава се от поколение на поколение и както времето, така и обстоятелствата бяха безпомощни пред него", заяви Путин два дни след като на референдум в неделя жителите на полуострова гласуваха за присъединяване към Руската федерация

Той отчете пред членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията, че референдумът в Крим е протекъл при пълно съответствие с демократичните процедури.

Отношенията с Украйна за Русия винаги ще бъдат изключително важни, ключови, без всякакво преувеличение, каза още той.

Путин посочи, че през 1991 г.,

когато настъпи разпадането на Съветския съюз, Русия се е примирила, понеже се намирала в тежко положение. 

Крим, руска територия от XVIII в. беше отстъпен на Украйна от съветския лидер Никита Хрушчов. По това време този факт няма голямо значение, защото всичко оставаше в рамките на СССР. След разпада на Съветския съюз обаче нещата се променят.

Според Путин решението на Хрушчов е било взето "в нарушение с конституционните норми". 

"Когато Крим изведнъж се оказа в друга държава, Русия разбра, че той е бил не просто откраднат, а плячкосан.

Жителите на Крим и на Севастопол се обърнаха към Русия, за да поискат тя да гарантира правата и свободите на местните жители, да не приема нещата, които се случиха и продължават да се случват в Киев, Донецк, Харков", каза още Путин.

(Тогава - б.ред.) "...беше необходимо да се съобразяваме със съществуващите реалии и да градим отношения със суверенна Украйна. Но украинският народ винаги е бил за Русия братски народ", заяви Путин. 

"След разпада на СССР руският народ стана един от най-многочислените разделени народи... Руснаците са уморени от перманентната криза, която люлее Украйна над 20 години", добави руският държавен глава. 

"Не можем да оставим Крим и неговите жители в тяхното нещастие.

Ако го направим, това би било просто предателство", каза още той.

За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия, каза Путин. 

По думите му в този регион е бил древният град Херсон, където е приел православието светият княз Владимир, там са гробовете на руските войници, с чието мъжество през 1783 г. е бил превзет полуостровът, а Севастопол е град герой и база на руския Черноморски флот. 

Руският президент изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като

"символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия". 

Путин отбеляза същевременно, че полуостровът представлява "уникална сплав от култури и традиции на различни народи" – руси, украинци, кримски татари и други – които са се трудили рамо до рамо, "запазвайки своята самобитност, традиции, език и религия". 

Легитимни власти в Украйна няма и досега и много държавни органи са узурпирани от самозванци, заяви руският президент. 

"Самозванци, които нищо не контролират в страната, а освен това те самите се намират под контрола на радикали", посочи Путин. 

"Дори срещата с някои от министрите от настоящото правителство става единствено с разрешението на бойците от "Майдана". Това не е шега. Това е реалността на живота днес", добави руският президент. 

Той подчерта, че Крим е стратегическа територия, която

трябва да се намира "под силен, устойчив суверенитет, който днес фактически може да бъде единствено руски". 

Извършителите на преврата в Украйна са националисти, русофоби, екстремисти, които определят сега живота в страната, заяви руският държавен глава. 

"Изборите са за това – да се смени властта, която не устройва хората. Но онези, които стоят зад последните събития в Украйна, преследваха други цели. Те готвеха държавен преврат. Поредният преврат. Те планираха да завземат властта, като не се спират пред нищо. В действие бяха вкарани и терор, и убийства, и погроми. Главните изпълнители на преврата бяха националисти, неонацисти, русофоби и ансемитисти, каза Путин. 

"Първата работа на новите т. нар. "власти" 

беше да внесат скандален законопроект за преразглеждане на езиковата политика, който нарушаваше правата на националните малцинства", подчерта Путин. 

Той добави, че задграничните спонсори и опекуни на днешните украински власти веднага са се отдръпнали от инициаторите на това нововъведение, защото "трябва да се признае, че те са умни хора и разбират до какво ще доведат опитите за изграждане на етнически чиста украинска държава". 

Въоръжените сили на Руската федерация не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хил. души на постоянно базираните там войски, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

"Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на Парламента право да използва въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това право. 

Въоръжените сили на Русия не са влизали в Крим. Те и без това се намираха там в съответствие с международен договор. 

Ние подсилихме нашата групировка, но при това даже не превишихме пределната щатна численост на нашите въоръжени сили в Крим. Тя е предвидена в размер от 25 хил. души. Просто нямаше необходимост от това", подчерта Путин. 

Путин също така увери, че Русия не желае разделението на Украйна, като по този начин отговори на опасенията за сепаратизъм в други райони с рускоезично мнозинство.

"Не вярвайте на онези, които ви плашат и които крещят, че след Крим ще последват и други райони", каза Путин, обръщайки се към украинците.

"Ние не искаме разцеплението на Украйна, ние нямаме нужда от това", добави президентът.

"Западните страни прекрачиха червената линия и се държаха по безотговорен начин в украинската криза", заяви също Путин.

После той продължи с критиките по адрес на западните страни, които обвини в "цинизъм" и в действия според "правото на по-силния" и "в пренебрегване на международното право".

Владимир Путин обвини Запада, че си присвоява правото да определя бъдещето на света

В речта си Владимир Путин обвини днес САЩ и съюзниците им, че си присвояват правото да решават съдбата на света и създават коалиции от типа "който не е с нас, е против нас", като пренебрегват решенията на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският президент каза, че след разпадането на двуполюсния свят Западът смята, че само той е прав в определянето на бъдещето на света, при което използва сила срещу суверенни държави.

Путин припомни бомбардировките над Белград без съответната резолюция на Съвета за сигурност, както и над Ирак, Афганистан и Либия.

"Цветните революции завършиха с хаос и изблици на насилие, а Арабската пролет се превърна в Арабска зима", заключи руският лидер.

Той призова решенията на ООН и САЩ по прецедента с Косово да бъдат приложени в ситуацията с кримския референдум.

"Действията на кримските жители отчетливо се вписват в тази инструкция", каза Путин и обясни, че кримските власти са изхождали именно от косовския прецедент.

По думите на руския президент случаят с Косово е бил създаден от Запада "със собствените му ръце" - в ситуация, която е "абсолютно идентична с кримската", западните
страни са признали за легитимно отделянето на Косово от Сърбия.

По този начин, продължи Путин, те са доказали на всички, че "не е необходимо никакво разрешение от централните власти за едностранното обявяване на независимост".

В речта си Путин цитира два документа, които според него изтъкват правото на Косово на самостоятелно съществуване. Първият е решението на Международния съд на ООН, че от практиката на Съвета за сигурност не произтича "никаква обща забрана за едностранно провъзгласяване на независимост". Вторият е меморандумът на САЩ, представен в Международния съд по делото за Косово, според който "декларациите за независимост могат да нарушават вътрешното законодателство, но това не означава, че настъпва нарушение на международното право".

"Сами го написаха, разтръбиха го по целия свят, притиснаха всички, а сега се възмущават", заключи по адрес на Запада руският президент Владимир Путин.

По-късно руското външво министерство излезе с изявление, в което разкритикува остро Европейския съюз за наложените санкции срещу руски официални лица и депутати, предаде Ройтерс.

"Опитите да се говори на Русия с езика на силата и да се заплашват руски граждани със санкции няма да доведе доникъде", пише в изявлението.

"Приемането на рестриктивни мерки - това не е наш избор, но е ясно, че налагането на санкции срещу нас няма да остане без адекватен отговор от руска страна".

Санкциите на ЕС и на САЩ срещу Русия будят "ирония" в Кремъл, заяви сътрудник на руския президент, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

"Писна ни от тези санкции, те будят чувство на ирония, дори на сарказъм",

каза в отговор на въпрос на агенцията Юрий Ушаков, помощник на руския държавен глава. Той обаче остави без отговор въпроса дали Русия ще наложи ответни санкции, посочва ИТАР-ТАСС. 

Мисия на ОССЕ трябва да наблюдава цялата територия на Украйна, а не само югоизточните региони, заяви Ушаков пред журналисти. "ОССЕ обсъжда идеята да изпрати мониторингова мисия. Имаме положително отношение към тази идея – но мисията да работи не само в Югоизточна Украйна, а и в другите части на страната", подчерта представителят на Кремъл.

Коментари 699
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

699 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 27 минути

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Любопитно Преди 32 минути

Актьорът обяви намерение да реализира поредица от четири части

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Любопитно Преди 1 час

Дрехите ще бъдат продадени за повече от 12 000 паунда на търг на аукционна къща Kerry Taylor Auctions в Бермондси

Протест: Редица университети не отвориха врати

Протест: Редица университети не отвориха врати

България Преди 1 час

Размерът на заплатите е сред причините, които взривиха натрупаното напрежение

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Парламентарните избори и изборите за представители в Европейския парламент ще се проведат на 9 юни

Апелативният прокурор на София подаде оставка

Апелативният прокурор на София подаде оставка

България Преди 1 час

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Любопитно Преди 1 час

Отсъствието на Кейт Мидълтън заради лечението ѝ от рак вероятно ще я изключи от ключови кралски моменти

Рамзан Кадиров

"Игра на тронове" в Чечения: Кой ще наследи Рамзан Кадиров

Свят Преди 1 час

Борбата за наследник на чеченския лидер Рамзан Кадиров се разраства

<p>Кой е Мохамад Мохбер, който временно ще бъде държавен глава на Иран</p>

Кой е Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, който временно ще бъде държавен глава

Свят Преди 2 часа

68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация

Руската армия превзе ключово село в Луганска област

Руската армия превзе ключово село в Луганска област

Свят Преди 2 часа

Това е едно от малкото населени места в източната част на областта което все още е под контрола на Киев

Снимката е илюстративна

Жена е погребана жива, наказание за съпруга ѝ

Свят Преди 2 часа

Доказателствата показват, че тя се е борила за живота си, докато е била в гроба, и може би е била в съзнание до пет минути

<p>Разкриха кой е истинският &quot;злодей&quot; в живота на Ейми Уайнхаус</p>

Джак О'Конъл разкри кой е истинският "злодей" в живота на Ейми Уайнхаус

Любопитно Преди 2 часа

Британският актьор се превъплъщава в образа на Фийлдър, известен като Блейк Фийлдър-Сивил, в биографичния филм "Back to Black"

Петата болест: Симптоми, диагностика и лечение на парвовируса

Петата болест: Симптоми, диагностика и лечение на парвовируса

Свят Преди 2 часа

Парвовирусът е наречен още обрив на "ударената буза"

Снимката е илюстративна

Забраненият остров, където се допускат само бразилски военни и учени

Любопитно Преди 2 часа

Забраненият остров, където живеят змиите с най-бързо действащата отрова

Зов за помощ: 15-годишната Никол, прегазена от тийнейджърка в Сопот, се нуждае от средства за лечение

Зов за помощ: 15-годишната Никол, прегазена от тийнейджърка в Сопот, се нуждае от средства за лечение

България Преди 2 часа

Тя пострада тежко, след като 18-годишна шофьорка, с книжка от около месец, прегази нея и приятелката ѝ на път за училище