Путин получи съгласие руски войски да отидат в Украйна
Мъже във военни униформи без опознавателни знаци патрулират край летището в Симферопол   
Източник: ЕПА/БГНЕС
1104

С ъветът на Федерацията даде съгласие на президента на РФ за използване на Въоръжените сили на РФ на територията на Украйна до нормализация на обстановката там.

Руският президент Владимир Путин внесе по-рано в Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) искане за изпращане на руски въоръжени сили на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Путин аргументира стъпката с необходимостта да се защитят руските граждани и персонала в руската военна база в украинския стратегически район Крим.

Съгласието на Съвета на федерацията за използване на Въоръжените сили на Руската федерация в Украйна не означава в буквален смисъл, че ще бъде реализирано мигновено, заяви представител на Кремъл.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание

при закрити врата за Украйна в  14 ч. нюйоркско време (21 ч. бълг. време) по предложение на Великобритания.

По-рано председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко не изключи възможността Русия да изпрати ограничен военен контингент в Крим. Матвиенко подчерта, че в настоящата ситуация това може да е необходимо, за да се защити базата на руския Черноморски флот в Крим и руските граждани, живеещи в автономната украинска република. Тя освен това изрази мнение, че

ситуацията в Украйна създава рискове за ядрените обекти на територията на страната.

През журналисти Матвиенко съобщи, че Съветът на федерацията е отправил към Путин искане да приеме всички мерки в обхвата на правомощията си, за да гарантира сигурността на руските граждани, живеещи на територията на Украйна. По-рано днес призив към президента в същия смисъл отправи и Държавната дума (долната камара на руския парламент). Решението за изпращане на руски контингент в Крим може да бъде взето по молба на кримските власти с предложение на руския президент и след гласуване в Съвета на федерацията, уточнява ИТАР-ТАСС.

Русия е изпратила в последно време 6000 войници в Украйна,

а украинската армия в Крим е в най-висока степен на готовност, съобщи министърът на отбраната Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс. Той не коментира нищо повече пред медиите в Киев.

Украинското правителство обвини Москва, че е изпратила войски в Крим, където има база на руския Черноморски флот. Русия обаче твърди, че не е нарушила споразумението с Украйна за действията на своя контингент там.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви днес, че страната му няма да бъде въвлечена във военен конфликт от руските "провокации" в Крим и призова Москва да спре военните маневри там.

Неприемливо е руски бронетранспортьори да са разположени в центъра на украински градове, каза Яценюк на правителствено заседание в Киев.

Ние отново призоваваме Русия да изтегли войските си и да изпълни двустранните споразумения, заяви украинският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

Русия няма да пренебрегне искането на помощ, отправено към президента Владимир Путин от новия премиер на Автономна република Крим Сергей Аксьонов,

се казва в изявление на Кремъл, цитирано от Франс прес. Малко по-рано днес Аксьонов взе контрола над силовите структури в Крим и се обърна към Путин за помощ.

Русия е извънредно обезпокоена от развитието на събитията в Крим, където през нощта неизвестни въоръжени лица са опитали да превземат сградата на вътрешното министерство, се казва в съобщение на уебсайта на руското външно министерство. Според съобщението, въоръжените лица са били изпратени от украинската столица Киев.

Руското дипломатическо ведомство съобщава за пострадали при нападението и определя инцидента като провокация. "Призоваваме тези, които дават подобни заповеди в Киев, към сдържаност. Считаме за крайно безотговорно по-нататъшното нагнетяване на и без това напрегнатата обстановка в Крим", се казва в съобщението.

Централните улици в столицата на Автономна република Крим Симферопол около сградата на Върховната рада на републиката са затворени, предаде ИТАР-ТАСС. По обед там ще се състои митинг на жители на града.

Десетки въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци партулират в центъра на Симферопол

и са заели позиции около местния парламент, съобщи Франс прес. Две картечници са инсталирани край сградата на парламента. ИТАР-ТАСС информира, че пред министерството на вътрешните работи има жива верига от доброволци и армейски ветерани с прикрепени към дрехите им лентички от руски военни отличия и лентички с руския флаг.

Властите в Крим не са разпуснали специалното подразделение на украинската милиция "Беркут" на територията на автономната република, допълва ИТАР-ТАСС, цитирайки депутат от кримския парламент. Според депутата специалната милиция е вече на подчинение на кримското правителство.

Международното летище на Симферопол, което от петък е под контрола на въоръжени лица без опознавателни знаци, остава затворено, макар че според транспортния министър на Русия Валерий Окулов няма официални уведомления за затваряне на въздушното пространство на полуострова.

Намиращите се в Крим чужденци масово се изнасят с автомобили към Одеса, където летището работи.

Властите в автономната украинска република Крим са сключили споразумение с руския Черноморски флот за съвместна охрана на обекти,

съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на флота. Агенцията цитира и съобщение на кримския премиер Сергей Аксьонов, според когото е установено и сътрудничество с Флота за охраната на някои от най-важните сгради в Крим.

Кораби на украинската брегова охрана в Крим са в състояние на бойна готовност, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция "Интерфакс". 

Руски военни са установили контрол над военно летище до град Кировское, в източната част на Крим, предаде Ройтерс, позовавайки се на украински военен източник, цитиран от Интерфакс. Около 20 руски войници освен това са навлезли на територията на противоракетна база в западната част на Кримския полуостров и са опитали да установят контрол. Няма информация за сблъсъци и пострадали.

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов издаде декрет, с който обяви, че Киев не признава легитимността на новия премиер на автономната република Крим

Сергей Аксьонов, предаде Франс прес. В декрета се посочва, че назначаването на Аксьонов вчера е "резултат от нарушаването на украинските закони".

Аксьонов, който беше избран в четвъртък от парламента на Крим, докато той беше под контрола на проруски настроени въоръжени лица, поиска Русия да помогне за възстановяването на реда и сигурността в автономната република.

Газпром заплаши да отмени намалението в тарифите за природен газ за Украйна,

ако страната не погаси дълговете си. Това съобщи днес РИА Новости, като се позовава на зам.-ръководителя на пресслужбата на компанията Сергей Куприянов. При това заплащане на газта и изпълнение на задълженията си Украйна може да не запази действащата сега отстъпка в цената на природния газ, посочи Куприянов. Той напомни, че договореността за отстъпката предвижда своевременно заплащане на доставките. От Газпром уточняват, че задълженията на Киев възлизат на 1,54 млрд. долара, включително незаплатените текущи доставки.

Коментари 1104
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1104 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 18 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 21 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност