Путин: Удар в Сирия може да предизвика нова вълна от тероризъм
Владимир Путин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
61

Н анасянето на военен удар от САЩ по Сирия ще доведе до гибелта на много невинни жертви и до разпространение на конфликта извън границите на Сирия.

Това заявява руският президент Владимир Путин в статия, озаглавена "Апел за предпазливост от Русия", поместена във в. "Ню Йорк таймс" (Вж. статията)

"Възможният удар на САЩ по Сирия, въпреки силното противопоставяне (на тези планове) от страна на много държави и видни политически и религиозни лидери, включително папата, ще доведе до гибелта на много невинни жертви, до ескалация на насилието и разпространяването на конфликта далеч извън пределите на Сирия.

Военният удар може също да предизвика нова вълна от тероризъм",

пише руският лидер.

Путин подчертава също, че военната намеса на САЩ в сирийския конфликт "може да подкопае всички многостранни усилия за уреждане на иранския ядрен проблем, израелско-палестинския конфликт и да дестабилизира още повече Близкия изток и Северна Африка. Той може да разстрои цялата система на международно право и ред".

Сирия не преживява битка за демокрация, а въоръжен конфликт между правителството и опозицията, водещ се в една мултирелигиозна страна - пише Путин - В Сирия застъпниците на демокрацията са малко. Но там има повече, отколкото е необходимо, бойци на "Ал Кайда" и всякакъв род екстремисти, които се сражават срещу правителството. Държавният департамент на САЩ обяви за терористични организации "Фронта ан Нусра" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта", сражаващи се на страната на опозицията. Този вътрешен конфликт, подхранван с чуждите оръжия, доставяни на опозицията, е един от най-кървавите в света. Там се сражават наемници от арабските страни, а стотици хиляди бойци от западни страни и дори от Русия са повод за нашето дълбоко безпокойство. Дали те няма да се върнат в нашите страни с опита, натрупан в Сирия? В края на краищата, след като се сражаваха в Либия, екстремистите се преместиха в Мали. Това заплашва всички нас.

От началото Русия се обяви за мирен диалог, който ще позволи на сирийците да разработят компромисен план за собственото си бъдеще.

Ние не защитаваме сирийското правителство, а международните закони.

Ние трябва да използваме Съвета за сигурност на ООН и вярваме, че опазването на законите и реда в днешния сложен и размирен свят е един от малкото начини да се попречи на международните отношения да се плъзнат по наклонената плоскост на хаоса. Законът си остава закон и ние трябва да го спазваме, независимо дали ни се иска или не. Според настоящите международни закони силата е разрешена единствено при самоотбрана или с решение на Съвета за сигурност. Всичко друго е неприемливо съгласно Устава на ООН и ще бъде акт на агресия.

В статията си руският президент изтъква, че има сериозни основания да се смята, че химическо оръжие в Сирия са използвали не правителствените сили, а бунтовниците. "Никой не се съмнява, че в Сирия е бил използван отровен газ. Но има всички основания да се смята, че той е бил

използван не от сирийската армия, а от силите на опозицията,

за да предизвикат намесата на техните мощни чуждестранни покровители, които биха застанали на страната на фундаменталистите", се отбелязва в статията.

Информациите, че бунтовниците подготвят ново нападение - този път срещу Израел - не могат да бъдат игнорирани. Обезпокояващо е, че военната интервенция във вътрешните конфликти на чужди страни се превърна в обичайно явление за САЩ. Но това обслужва ли дълготрайните интереси на Америка? Съмнявам се. Милиони по света ще започнат да гледат все повече на Америка не като на модел на демокрацията, а като на страна, разчитаща само на грубата сила, като на страна, съшиваща коалиции с лозунга "Или сте с нас или сте против нас".

Но силата се показа неефективна и безполезна. Афганистан се олюлява и никой не може да каже какво ще се случи, след като международните сили се изтеглят. Либия е разделена на племена и на кланове. В Ирак гражданската война продължава, десетки хора са избивани всеки ден. В САЩ мнозина правят аналогия между Ирак и Сирия и питат защо тяхното правителство иска да повтаря неотдавнашните грешки. Няма значение колко целенасочени са ударите и колко прецизни са оръжията, жертвите сред цивилното население са неизбежни, в това число и сред възрастните и децата, които ударите би трябвало да защитят. Светът реагира с въпроса: Ако не можете да разчитате на международните закони, тогава трябва да намерите друг начин да гарантирате сигурността си. Ето защо все повече страни се опитват да се сдобият с оръжия за масово поразяване. Това е логично. Ако имате бомба, никой няма да ви пипне.

Трябва да спрем да използваме езика на силата и да се върнем към пътя на цивилизованото дипломатическо и политическо уреждане. Нова възможност да избегнем военните действия се появи в последните дни. САЩ, Русия и всички членове на международната общност трябва да се възползват от готовността на сирийското правителство да постави химическия си арсенал под международен контрол с идеята за последващо унищожаване. Съдейки по изявленията на президента Обама, САЩ гледат на това като на алтернатива на военните действия.

Руският президент приветства решението на американския си колега да продължи диалога за решаването на сирийския въпрос.

Ако можем да избегнем използването на сила срещу Сирия, това ще подобри атмосферата в международните отношения

и ще укрепи взаимното доверие. Това ще бъде наш общ успех, който ще отвори вратата за сътрудничество по други сложни въпроси, посочва още Владимир Путин в статията си в "Ню Йорк таймс".

Моите работни и лични отношения с президента Обама са белязани от нарастващо доверие. Оценявам това. Внимателно проучих неговото обръщение към народа във вторник. И по-скоро не съм съгласен със значението, което той придава на американската изключителност, казвайки, че политиката на САЩ прави Америка различна и че това правело американците различни. Изключително опасно е да се насърчава един народ да си мисли, че е изключителен, каквито и да са мотивите за това. Има големи страни и малки страни, богати и бедни, страни с дългогодишни демократични традиции и страни, които все още търсят пътя си към демокрацията. Техните политики се различават също. Ние всички сме различни, но когато молим за Божията благословия, не трябва да забравяме, че Бог ни е създал равни, завършва Путин.

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 43 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 1 час

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 1 час

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 2 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 2 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 2 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 3 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 3 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 4 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"