Страх и бедност, пандемията удря Турция
Източник: iStock Photos/Getty Images
20

Х юсеин Гьоксой, шивач, толкова притеснен, че ще гладува през най-тежкия етап от пандемията от Ковид-19, че за кратко бил прикован на легло с херния, е все по-обезпокоен за бъдещето в момент, когато Турция се опитва да пресече бедността. Той не е сам, пише Ройтерс.

Въпреки че продължилата два месеца изолация приключи през юни, около 4 милиона турци все още разчитат на държавна помощ, за да преживяват, а дори още повече нерегистрирани работници пропуснаха възможността да се възползват от по-голямата част от финансовата подкрепа. Проучвания и научни изследвания обрисуват мрачна картина преди деня, в който правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган се очаква да вдигне временната забрана за освобождаването на работници, може би още през ноември.

Маските в Турция стават задължителни на обществени места

Гьоксой, 48-годишен, шие маски, за да си помогне да покрие загубите от по-ранните месеци на годината, когато той не е успял да се възползва от кредит за малък бизнес, тъй като не е имал гарант в своя консервативен квартал на Истанбул.

"Хората не си купуват дрехи, когато не работят, така че аз извършвах само поправки и изкарвах 5-10 лири (1 долар) дневно, ако изобщо изкарвах нещо", каза той. "Все още не мога да дам пари на децата си, когато ми искат".

Данните и проучванията показват, че подобни страхове и обезвереност нямат аналог на трудовия пазар досега. Най-тежко засегнати бяха същите онези турци, които се възползваха от продължилите години наред политики на Ердоган за насърчаване на благоденствието, съдействали за рязкото намаляване на диспропорциите в доходите.

Турция: Въвеждат се строги ограничения

Изследване на турските икономисти Айше Айлин Баяр, Йонер Гюнчавдъ и Халюк Левент прогнозира, че броят на обеднелите турци може да нарасне до близо 20 милиона през тази година и да остави назад две десетилетия на напредък в справянето с неравенството. Това може практически да изтрие успехите на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и да постави на изпитание най-заклетите му избиратели на следващите избори през 2023 г.

Гьоксой, чиято работилница е близо до къщата на президента от неговото детство, казва, че още подкрепя ПСР, макар че това ще се промени, ако прецени, че партията не е искрена.

Турция: Невиждан икономически срив

Ердоган заяви миналата седмица, че икономиката ще излезе по-силна от пандемията, макар че последствията от нея продължават, като добави, че програмата на стойност 100 млрд. турски лири /13 млрд. долара/ на правителството е помогнала на домакинствата с ниски доходи. Представители на президентството и финансовото министерство, които управляват помощта, не отговориха своевременно на въпросите за задълбочаващата се бедност. Схемата за подпомагане покрива частично заплатите на регистрирани работници и финансира около два милиона домакинства в нужда. Големи градове, ръководени от главната опозиционна сила, се включиха с други финансови средства и доставки на храни.

Но турската смес от неквалифициран труд, при който една трета от работещите заработват дневни надници, без да са регистрирани, частен сектор, доминиран от малкия бизнес, и държавни финанси, изпаднали в затруднение още от рецесията през 2018 и 2019 г., оставят страната изключително уязвима.
Резервите на централната банка, които бяха буфер за голяма част от стъпките в отговор на пандемията, рязко са намалели и ускориха рекордния спад в стойността на турската лира до исторически минимум. Това на свой ред покачва цените на основни вносни стоки.

По закон Ердоган може да удължи мораториума върху съкращенията до средата на 2021 г., за да защити работниците, но на определена фискална цена.
"Това не са устойчиви политики", каза Гюнчавдъ, икономист от Истанбулския икономически университет, съавтор на проучването, предричащо скок на бедността.

"Когато те бъдат вдигнати, има потенциал за катаклизъм с масови съкращения, задълбочаване на бедността, поставяне на изпитание на семействата и евентуално демонизиране на малцинствата и бежанците", казва той.

Приетите от Турция 3,6 милиона бежанци от Сирия се сблъскаха с враждебност при предишни икономически спадове, а онези от тях, които останаха без работа тази година, нe разполагат със съществена социална сигурност.

Пенсионираният цветар Кемал Ердоган, 76-годишен, заяви преди дни, че подкрепя ПСР, но добави, че в момент, когато бедните все повече обедняват, е ясно, че Турция е приела твърде много чужденци, които "живеят по-добре от мен и теб"„

Правителствени данни показаха безпрецедентен спад в заетостта през юни и юли след премахването на изолацията. Рекорден брой от 1,4 милиона души в Турция са прекалено обезверени да търсят работа, което е близо три пъти повече от преди година. От онези, които са имали работа миналия месец, близо половината са "много уплашени" да не я загубят до зимата, сочи проучване на Истанбулския център за икономически изследвания.

Джан Селчуки, генерален директор на консултантския център, казва, че това по всяка вероятност отразява подозренията на служителите, че ще бъдат уволнени още в същия миг, в който забраната бъде вдигната. Той добави, че подкрепата за управляващия алианс на Ердоган е спаднала до 44 процента в проучване този месец, от 46 процента през август след съживяването през лятото.

Подобно на няколко други държави Турция забрани съкращенията през април, когато също така затвори много търговски обекти и границите, преустанови междуградските пътувания и нареди частична задължителна изолация.

Големите събирания бяха ограничени, което остави Мехмет Джошкун, който свири на тъпан по сватби и няма социална осигуровка, с едва една трета от обичайните си ангажименти. "Не знам какво да правя, когато се наложи да извършвам плащанията по заема си," казва той. "Може би бих могъл да продавам вода или да чистя сгради".

Подобна загуба на работното място в услугите, туризма и строителството засяга в най-голяма степен най-бедните домакинства в Турция, според Световната банка. Банката прогнозира обаче, че равнището на бедност ще се задълбочи в по-малка степен от това, което турското проучване предвижда, до около 12 процента, възпирано отчасти от държавната помощ.

Увеличението в последно време на случаите на коронавирусни инфекции до нивата от началото на май само засилва безпокойствата.

Мерйем Йълдъръм, която преди два месеца е отворила магазин за облекло в Истанбул, казва, че завръщането към рестрикциите е най-лошият й кошмар.
"Всички малки бизнеси мислят по този начин сега", казва тази майка на две деца, добавяйки, че е взела заем, за да изплаща наема и да покрива друг кредит за магазина.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 52 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 1 час

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 1 час

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар