93

В сряда граждани се събраха на протест пред парламента с искане за отмяна на зеления сертификат. Протестът беше организиран в социалната мрежа Фейсбук. В него участваха активисти на партия "Възраждане" и на други политически и обществени организации, които са срещу противоепидемичните мерки. По време на протеста се стигна до ескалация на напрежението, имаше и арести.

Напрежение на протеста срещу зеления сертификат в София

Ето как представители на различни политически сили коментираха протеста:

В декларация "Продължаваме Промяната" определи като "безразсъдна хулиганска проява" вчерашния протест, предаде БТА.

"Във вчерашния ден 77 души са загубили живота си в битката с COVID-19. Това е малко по-малко от половината от тази зала. Организирането на хора да пътуват, особено насърчавайки ги да не използват лични предпазни средства и ваксини в деня с най-много заразени от началото на COVID кризата, е нищо повече от безразсъдна хулиганска проява", заяви в декларация от парламентарната трибуна от името на ПГ "Продължаваме Промяната" народният представител Николай Ангов във връзка с вчерашния протест с искане за отпадане на зеления сертификат.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Ангов посочи, че е поставен на риск животът на протестиращите,

защото депутатите, част от тях от "Възраждане", които са подстрекателствали този протест, първо, са ваксинирани и второ, ако имат нужда от лекарска помощ, те "ще развеят депутатската си карта" и ще бъдат приети в болница, а това, по думите му, е лукс, който техните избиратели нямат. Ангов благодари на служителите на МВР, които вчера, без да използват допълнителни средства, с мисъл за протестиращите и техния живот, са се погрижили за няма пострадали от страна протестиращите, въпреки ескалацията.

В декларацията се изтъква, че две години се събуждаме всяка сутрин с числа за заболеваевостта и за починалите през изминалото денонощие. В текста се посочва, че една шепа хора, гледайки цифрите, виждат възможност за политически дивидент, докато излагат на риск своите избиратели.

"Уважаеми колеги, не е време да се поддаваме на фалшиви новини и провокации,

не е време да извършваме пропаганда, която отрича науката. Нека се обединим и да направим всичко по силите си, за да спасим най-много човешки животи", апелира Ангов. Призовавам тези, които наричат ваксината "експериментална течност", да последват примера на част от своите лидери и депутати от "Възраждане" - да се ваксинират, настоя депутатът.
В декларацията се посочва, че отхлабване на мерки е тема, която ще бъде обсъдена, след преминаване на текущата вълна.

"По никакъв начин не може да се каже, че протестът срещу зелените сертификати е предизвикал размирици и много тежки проблеми". Това заяви зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев в студиото на "Здравей, България".

"Полицията никога не може да е мила, тя все пак е силова организация.

Истината е, че вчера полицията беше изключително коректна, изключително добронамерена, в голяма част от времето, включително и любезна. В качеството си на зам.-председател на "Възраждане" благодаря на Бойко Рашков, на главния секретар на МВР, който беше на място. Мисля, че на фона на цялото напрежение в обществото и на протеста, полицията направи възможното то да не ескалирa", добави той.

Източник: БГНЕС

Ганев посочи, че от парламентарната трибуна "Възраждане" преди две седмици са призовали да се направи работна комисия на паритетен принцип в парламента. Отделно пък здравният министър да направи работна група. Ако това е било изпълнено, е нямало да се стига до процесите от вчера.

"Ние призовахме правителството да направи така, че да започне да се слуша и другата страна.

Никой не може да отрече, че в нашето общество има хора, аз съм от тях, които не вярват в силата и ефективността на прилаганите мерки", добави зам.-председателят на "Възраждане".

Той засегна информацията за ваксинирани депутати от партията му.

Припомни свикана от „Възраждане” пресконференция три дни, след като станали депутати. „В нея обявихме и казахме, че не сме против хората, които искат да се ваксинират. Но това не значи права и задължения на другите. Тогава дори допълнихме, че в нашата група има ваксинирани. Не е новина, че имаме имунизирани”, уточни Ганев.

"На прага на пета COVID вълна и на опасността от задълбочаваща се здравна криза, отмяната на зеления сертификат не е на дневен ред. Това заяви Татяна Султанова от "Продължаваме Промяната" в студиото на "Здравей, България".

"Протестът е фундамент на демокрацията и ние подкрепяме мирните протести", каза Султанова. 

По думите ѝ вчерашния протест е протекъл мирно, а полицията е влязла в ролята на "деескалатор на напрежението". "Това е още един знак на настъпилата промяна", заяви Султанова.

"Никой не иска ограничителни мерки и зелени сертификати,

но ситуацията ги налага". Това коментира в предаването "Здравей, България" депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. По думите му в страната ни са наложени най-леките мерки в Европа.

По време на протеста в сряда, при който недоволни от ограниченията, се опитаха да нахлуят в парламента, Мирчев е бил вътре. Запитан дали от "Демократична България" биха направили компромиси в името на оцеляването на управляващата коалиция, депутатът каза, че в случая на става дума за това.  

"Тук става дума за държавническо мислене. Има огромен проблем, с който заедно трябва да се справим. На последно място в Европа сме по ваксиниране. Не говоря за задължително ваксиниране. Но трябва да убедим хората, че техните права започват там, където свършват нашите и обратното", коментира Мирчев.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Хората на протеста бяха поне четири пъти, ако не и пет, по-малко от заразените само вчера,

така че нека всеки, като член на обществото, да поеме своята отговорност". Това коментира в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин, цитиран от БТА.

По думите му временният дискомфорт си струва, защото спасяваме човешки животи. Нормално е хората да протестират, добави той.

Вигенин подчерта, че на този етап не е измислено по-добро решение от сертификатите. Когато специалистите кажат, че нещо друго работи по-добре, с две ръце ще подкрепя това, каза той. И подчерта, че в сегашния момент в своята съвкупност мерките целят да се намали скоростта на разпространение на инфекцията, която видимо не може да бъде спряна, защото здравната ни система "е съсипана поради ред причини, които не са в резултат от действията на сегашните управляващи".

"Трябва да се опитаме да намалим натиска върху болниците, върху лекарите", призова Вигенин, защото, смята той, ако тенденцията продължава, скоро ще видим сцени, в които хората няма да има как да бъдат настанени в болниците. Не става въпрос да създаваме паника, но са нужни устойчиви мерки, които да дадат резултати, подчерта зам.-председателят на НС.

Коментари 93
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

93 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 6 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона