Отново висок брой заразени с COVID-19, трима починали за последното денонощие
Източник: iStock/Guliver Images
90

О тново висок брой заразени с COVID-19 у нас. Вчера регистрираните нови случаи на коронавирус в България бяха 132, което беше рекорд от началото на епидемията.

Рекорден брой новозаразени с коронавируса в България

Днес данните от Националната информационна система показват, че 81 от изследваните през последното денонощие 2371 проби са с положителен резултат.

СЗО: Светът е в нов и опасен етап от пандемията

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 5; Видин – 5; Враца – 1; Кюстендил - 6; Перник - 2; Пловдив - 2; Сливен - 7; Смолян - 8; София област - 12; София град - 28; Стара Загора - 1; Шумен - 3; Ямбол – 1.

Каква опасност крие новата мутация на коронавируса

Към момента у нас са потвърдени общо 3755 случая на новия коронавирус, като от тях 1554 са активни. 2008 са излекуваните лица, от които 67 са регистрирани през последните 24 часа.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 314. 17 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

СЗО: Бъдете подготвени, дневно отчитаме над 100 000 нови случая на коронавирус в света

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 341 медицински служители. Осем са новите случаи, установени през изминалото денонощие, съответно при двама лекари, четири медицински сестри, един санитар и един при друг медицински персонал.

Държавите с най-много активни случаи на COVID-19

193 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. През последните 24 часа са регистрирани три нови случая. Починали са мъж на 61 г. с пневмония, мъж на 80 г. с пневмония и мъж на 87 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване.

Затварят до сряда Община Благоевград като огнище на COVID-19

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

Ето и каква е ситуацията по света: 

Над 456 000 души по света са починали от новия коронавирус. С вируса са се заразили общо повече от 8,5 милиона човека, близо 4 милиона от които вече са оздравели, съобщи агенция "Франс прес", като се позова на компилирани от нея официални данни към 22 ч.

Заболяването COVID-19, причинявано от коронавируса, е причинило смъртта на най-малко 456 630 души. Поне 8 555 330 човека в 196 държави и територии са се заразили с вируса. 3 952 400 от тях вече са оздравели.
Реалният брой на заразените е по-висок, тъй като някои страни тестват само тежко болни хора, а други нямат капацитет за достатъчно тестове, отбелязва Франс прес.

Световните лидери прибират милиарди от коронавируса

През последното денонощие по света са били регистрирани общо 140 554 нови заразени с коронавируса и още 6082 починали от COVID-19.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията страна, като са на първо място по заразени и починали (съответно 2 205 307 и 118 758). По брой смъртни случаи следват Бразилия (978 142 и 47 748), Великобритания (301 815 и 42 461), Италия (238 011 и 34 561) и Франция (195 953 и 29 617).
Най-много смъртни случаи от COVID-19 на глава от населението има в Белгия (84 на 100 000 жители), следвана от Великобритания (63), Испания (61), Италия (57) и Швеция (50).

Броят на потвърдените заразени с новия коронавирус в Бразилия надхвърли 1 милион, а починалите в страната от причиняваното от него заболяване COVID-19 доближават 50 000, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на здравните власти.

През последните 24 часа в Бразилия са били регистрирани рекордните за едно денонощие 54 771 нови случая. С това общият брой на заразените в страната достигна 1 032 913.

Бразилия е на второ място в света след Съединените щати по брой заразени и починали. При това през последните дни страната регистрира най-много смъртни случаи за едно денонощие. 

След Тръмп: И Болсонаро заплаши да изтегли Бразилия от СЗО

Освен това експерти твърдят, че официалните данни за броя на заразените са подценени, според някои - от пет до десет пъти, тъй като липсва масово тестване на населението, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че коронавирусът продължава да се разпространява безмилостно в най-голямата страна в Латинска Америка, подкопавайки подкрепата за десния президент Жаир Болсонаро, който омаловажава заплахата от заразата, и предизвиквайки опасения от икономически срив след години на анемичен растеж

Броят на починалите от новия коронавирус в Мексико надхвърли 20 000, съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Страната е на седмо място в света по брой смъртни случаи от COVID-19 след Съединените щати, Бразилия, Великобритания, Италия, Франция и Испания.

Държави, обвинени в криене на данни за коронавируса

През последното денонощие от причиняваното от новия коронавирус заболяване в Мексико са починали 647 души. С това общият брой на смъртните случаи достигна 20 394. За последните 24 часа в Мексико са били потвърдени 5030 нови заразени с коронавируса. Случаите в страната вече са 170 485.

На фона на ускоряването на разпространението на заразата, властите в столицата Мексико отложиха с една седмица рестартирането на местната икономика, което беше планирано за понеделник, отбелязва "Франс прес".

В съседна Гватемала президентът Алехандро Яматеи смени министъра на здравеопазването на фона на масовите критики срещу него заради увеличаването на броя на заразените с коронавируса, съобщи ДПА.
Уго Монрой бе наследен на поста от Мария Амелия Флорес. Гватемалският президент смени и други високопоставени представители на здравните власти.

Как пандемията в Бразилия се отрази на политиката

До момента в Гватемала са потвърдени 11 868 заразени с коронавируса, 449 от които са починали.

Правителството на друга централноамериканска държава, Коста Рика, ще спре рестартирането на националната икономика зарази увеличаването на броя на новите заразени с коронавируса през последните дни, предаде Ройтерс.

За изминалите 24 часа в страната са били потвърдени рекордните за едно денонощие 119 случая. Общият брой на регистрираните в Коста Рика заразени е 2058. 12 от тези хора са починали.

Италия, Германия, Франция и Нидерландия са подписали договор за ваксина срещу коронавируса

Над 600 нови заразени с коронавируса и още 11 починали са били регистрирани в Германия през последното денонощие, съобщи институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

С потвърдените 601 случая на зараза общият им брой в страната вече е 189 135. 8883 от тези хора са починали.

27 нови заразени с коронавируса са били регистрирани в Китай през последното денонощие, предадоха ТАСС и ДПА, като се позоваха на здравните власти.

21 от случаите са потвърдени в Пекин, който от една седмица се опитва да овладее ново огнище на заразата, пламнало на най-големия селскостопански пазар в града. Над 200 нови заразени бяха регистрирани в китайската столица от откриването на този клъстър, отбелязва ДПА.

Ново огнище на COVID-19 в Китай: Стотици селища са под блокада

Вчера всички междуградски автобуси от и до Пекин бяха спрени, стотици полети - анулирани, а пътуванията без неотложна необходимост - забранени. Хората, на които все пак им се налага да излязат от града, трябва да представят валиден отрицателен тест за коронавирус от последните седем дни.

Училищата и университетите в китайската столица са затворени, а на районните власти бе наредено да следят и контролират придвижването на местните жители, отбелязва ДПА.

Общият брой на потвърдените заразени в Китай вече е 83 352, посочва ТАСС. 78 410 от тези хора вече са оздравели. Броят на починалите остава непроменен - 4634. 

Южна Корея съобщи днес за най-голям ръст на новите заразени с коронавируса за едно денонощие от около три седмици, предаде Асошиейтед прес, като се позова на здравните власти.

С потвърдените 67 случая общият им брой в страната достигна 12 373. 10 856 от тези хора са оздравели, а 1273 остават на лечение.
Броят на смъртните случаи в Южна Корея от причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19 остава непроменен - 280.

Втори пик на коронавируса в Южна Корея, пак затварят заведения

Малко под половината от новите случаи - 31, са били внесени от чужбина. 
През последното денонощие е бил регистриран най-големият ръст на заразените в Южна Корея от 28 май, когато бяха потвърдени 79 случая, отбелязва АП.

Броят на новите случаи в страната отново тръгна нагоре в началото на миналия месец, когато мерките за социално дистанциране бяха разхлабени. Повечето от заразени са установявани в гъстонаселената столица Сеул. 

Двама нови заразени с коронавируса бяха установени в Нова Зеландия - двойка, върнала се от Индия, предаде ДПА, като се позова на здравните власти.

Мъжът и жената, които са на по 20 и няколко години, нямат симптоми на COVID-19 - причиняваното от новия коронавирус заболяване. Двойката има бебе, което не е било тествано заради възрастта си.

Властите очакват нови случаи на зараза със завръщането на още новозеландци от чужбина.

Ардърн: Коронавирусът в Нова Зеландия е елиминиран

Нова Зеландия затвори почти напълно границите си за посетители. Нейните граждани и хората с постоянно местожителство имат право да се върнат у дома. Те обаче са поставяни под карантина за две седмици и са тествани за коронавируса на третия и на дванайсетия ден.

Мъжът и жената, дали положителна проба за коронавируса, са се прибрали в Нова Зеландия на 5 юни с полет за връщане на новозеландци от Индия.
Общият брой на потвърдените заразени в страната е 1509. 22 от тези хора са починали.

Коментари 90
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

90 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет