2

П рез изминалите седем дни на фона на намаляването на случаите на заразени с коронавируса в Европа и напредването на ваксинационната кампания в много страни продължи облекчаването на противоепидемичните мерки, най-вече с отмяна на изискванията за носене на маски.

Трета вълна на коронавируса в Русия, властите са безсилни

Засега предимно за навън, но с тенденция това да стане и на закрито. Британците обаче, които с нетърпения очакваха разхлабването на мерките, бяха разочаровани, защото заради по-вирулентния вариант Делта на вируса, открит в Индия, отмяната на ограниченията се отложи за един месец.

В началото на лятото и под натиска на бизнеса много държави улесняват пътуванията. ЕС одобри ваксинационния сертификат, на който се възлагат надежди да съживи туризма.

Какво трябва да знаем за индийския вариант на коронавируса

В училищата в Австрия вече носенето на маска е задължително само в общите помещения, допуска се и използването на маски от плат, а не само от типа FFP2, които са с по-висок клас на защита. При лошо време часовете по физическо вече може да се провеждат в зала. От 1 юли в страната се разхлабват още противоепидемични мерки - отварят нощните заведения, тъй като се премахва вечерният час. Ваксинираните, хората с отрицателни тестове, с документ за прекаран ковид ще имат достъп до спортни, културни събития, до заведения и масови частни събирания.

Германия смята да отмени от 1 юли предупрежденията

за пътуване до държави, смятани за високорискови по отношение на ковид. От следващия месец пътниците ще могат да летят до 217 европейски дестинации в 38 държави, почти както през 2019 г. преди появата на пандемията. Предупрежденията, придружени от ограничения, обаче остават в сила за страни с все още високи нива на инфекции или широко разпространение на нови варианти на вируса, като Великобритания или Индия. Обмисля се възможността за облекчаване на правилата за носене на маски - първо на открито, а после постепенно и на закрито и то за районите с нисък темп на разпространение на инфекцията и високи показатели на ваксинирани срещу ковид.

Лек ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас

В Италия повечето области от понеделник стават зони с много нисък епидемичен риск. Там вечерен час няма да има и рестрикциите ще са сведени до минимум. Маски обаче продължават да се носят.

Дания отмени правилата за задължително носене на маски на почти всички обществени места, но не и за градския транспорт. До септември остават затворени нощните клубове.

И Франция се сбогува със задължителното носене на маски на открито. Подготвя се и отмяна от неделя на вечерния час. Отвори врати парижкият Дисниленд. 30 милиона французи вече са с първа доза ваксина.

Не навсякъде обаче се радват на дългоочакваното връщане към нормалното.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отложи планираната отмяна на ограничителните мерки с един месец - за 19 юли, аргументирайки се с опасността, свързана с варианта Делта на вируса. Предвиждаше се повечето ограничения да паднат на 21 юни и изцяло да подновят работа ресторантите, нощните клубове и други заведения. Сега обаче отварянето се отлага за 19 юли. Според експерти вариантът Делта е обхванал вече 74 страни по света.

В Русия новите случаи на ковид достигнаха тази седмица най-високото си ниво от 13 февруари. Заради особено резкия скок на инфекциите властите в Москва обявиха за неработни дните от 15 до 18 юни включително и забраниха на баровете, ресторантите и развлекателните обекти да работят след 23 часа. За да се повиши интересът към ваксинирането, московчаните, които си поставят първа доза между 14 юни и 11 юли, ще участват в лотария с награда автомобили.

Заради увеличаването на случаите на нови заразени португалската столица Лисабон се затваря за уикендите - от 15 ч. в петък до 6 ч. в понеделника. Жителите на града няма да могат да го напускат. Забранява се и влизането в Лисабон на живеещи извън района на столицата. Това обаче не важи за чуждестранните туристи, за които Португалия се отвори преди по-малко от месец.

От другата страна на Атлантика САЩ са обнадеждени от ситуацията, ваксинацията напредва и Белият дом обяви, че тази година 4 юли символично ще се празнува като ден на независимостта от вируса. Калифорния отбеляза отменянето на повечето противоепидемични мерки с игра в стил телевизионно шоу, при която 10 жители на щата получиха чрез лотария по 1,5 милиона долара, само защото са се ваксинирали. Отпаднаха ограничения като спазване на физическа дистанция и работа с намален капацитет на ресторантите, баровете, супермаркетите, спортните зали, музеите и развлекателните паркове. Маските вече не са задължителни за ваксинираните на повечето места. С поставени над 40 милиона дози ваксини са обхванати повече от 70 процента от пълнолетните жители на щата.

Щатът Ню Йорк също вдигна голяма част от ограниченията, наложени на щатско ниво. В търговските обекти вече няма да се изисква спазване на правилата за физическа дистанция и няма да се ограничава броят на посетителите.

Аржентина обаче е по-предпазлива и дори ограничи международните полети, опасявайки се от проникване на нови варианти на коронавируса като Делта. Намалени са полетите до и от Европа, спрени са до и от Турция, Бразилия, Чили и Индия.

В Азия вниманието все още е насочено към страни като Индия, които в последните два месеца регистрираха много силна вълна от ковид, и Япония, където ваксинационната кампания се бави, а страната е домакин на започващите на 23 юли Летни олимпийски игри.

Израел, отличникът във ваксинирането, отмени носенето на маски на закрито. Те обаче ще продължават да се изискват за неваксинираните, персонала на медицинските заведения, пътниците в самолетите. Около 55 процента от 9,3-милионното население на страната са изцяло ваксинирани срещу ковид. Отскоро страната разрешава ваксинирането и на деца между 12 и 15 години.

В Индия настъпи известно подобряване на показателите за разпространението на инфекцията и в столицата Делхи отново работят всички магазини и молове, но баровете, фитнесите, кината и парковете остават затворени. Ресторантите ще работят с капацитет 50 процента. Смекченият режим засега е за една седмица, но ако заболеваемостта продължи да расте, мерките пак ще бъдат затегнати.

Отново са отворени за туристи някои федерални културни обекти като прочутия мавзолей Тадж Махал.

Япония, която амбициозно се готви за отменената миналата година заради пандемията олимпиада, обяви, че от неделя ще премахне ограниченията в девет префектури, включително в Токио, но ще запази мерки като ограничен брой зрители на големи събития. Днес се очаква да започне ваксиниране на около 18 хиляди души, участващи в организацията на Игрите.

А в южния китайски град Гуанчжоу полицията използва дронове с камери и високоговорители, от които звучат послания, че най-добрата защита срещу заразата е да не се излиза навън, а маските пазят от заразата. В Китай вече действа мрежа за проследяване чрез мобилните телефони на здравето и телесната температура на гражданите и карантиниране на онези, които живеят или са били в зона с повишен риск от заразата. Китай до голяма степен ликвидира случаите на вътрешно пренасяне на коронавируса, но напоследък в Гуанчжоу броят на заразените расте.

Южна Корея започна да смекчава антиковидните ограничения за големи концертни и спортни събития, защото ваксинацията напредва. Вече до 4000 души ще могат да присъстват на кей поп концерти и други големи културни прояви. Досега лимитът беше 100 души.

Положението с коронавируса в Африка продължава да буди безпокойство. Нигерия очаква до началото на август втора доставка на близо 4 милиона дози ваксини срещу ковид и смята да поднови ваксинирането с първа доза, което бе преустановено, за да се осигурят необходимите втори дози за пълен ваксинационен цикъл. Както и други африкански страни Нигерия има проблем с недостатъчните доставки и слабата здравна структура, за да предприеме масова имунизационна кампания.

Световната здравна организация каза, че около 90 процента от африканските страни няма да изпълнят поставената цел до септември да ваксинират поне 10 на сто от населението си.

Повече от 5 милиона души в Африка са инфектирани с ковид от появата на вируса в Китай през декември 2019 г.

Леко отстъпление в битката с вируса отчете АВСТРАЛИЙСКИЯТ щат Нов Южен Уелс, който отново въведе задължителното носене на маски в обществения транспорт в Сидни, след като четвърти човек в щата се зарази с варианта Делта.

Ваксинирането остава главната надежда за ограничаване на пандемията и връщане към обичайния начин на живот.
ЕС утвърди цифровия сертификат за ковид, което ще облекчи пътуванията в съюза.

Документът, който влиза в сила от 1 юли, ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса. Какви точно права обаче ще дава, ще зависи от отделните страни, но много правителства обещаха, че с него ще отпаднат изискванията за карантина и тестване за ваксинираните при пътувания. За да подпомогне туризма, ЕС даде принципно зелена светлина за влизане на туристи от САЩ, включително и неваксинирани. Очаква се мярката да бъде официално одобрена до края на тази седмица. Все пак всяка страна ще може да налага някои условия като карантини или искане за тестове.

ЕС и САЩ заявиха, че целта им е до края на 2022 година да бъде ваксинирано 2/3 от световното население.
От Германия обаче дойде разочароваща новина, че ваксината срещу ковид на германската компания Кюрвак засега показва по-ниска ефективност - 47 процента, от заложената цел. Това поставя под съмнение евентуална доставка на стотици милиони дози за ЕС.

Все по-често се говори за задължително ваксиниране на работещите в здравеопазването и социалните работници, като изискването всъщност се налага от работодателя.
Градският съвет на Виена ще иска новоназначените социални работници, работещите в домове за възрастни хора и с тежкоболни пациенти да са ваксинирани.

А американски съдия отхвърли иск на над 100 болнични служители в Тексас, оспорващи задължителното ваксиниране срещу коронавируса. Методистката болница в Хюстън отстранила 178 членове на своя персонал, които не пожелали да се ваксинират. 117 от тях завели дело с искане задължението да отпадне и те да бъдат върнати на работа. Жалбата им бе отхвърлена.

Съдията заяви, че твърдението, че ваксините са "експериментални и опасни" е "невярно и неуместно". В САЩ повече от 173 милиона души - над половината от 330-милионното население на страната, са получили поне една доза ваксина.

Индийският вариант на COVID-19 е установен в България

Създадоха нов вид COVID ваксина, която пази и от грип

Ново разкритие - в САЩ е имало ковид още през 2019 г.

Как коронавирусът може да "надхитри" ваксините

СЗО Европа с предупреждение относно пандемията

Имат ли доживотен имунитет преболедувалите COVID-19

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Алекса е последното попълнение в племената в “Игри на волята: България”

Алекса е последното попълнение в племената в “Игри на волята: България”

Любопитно Преди 4 часа

Елина напусна състезанието на крачка от истинската надпревара

Латвия въведе извънредно положение край границата с Русия

Латвия въведе извънредно положение край границата с Русия

Свят Преди 5 часа

Считано от 28 септември, специалният режим ще е в сила три месеца

Повдигнаха обвинение на шофьорa, блъснал полицай

Повдигнаха обвинение на шофьорa, блъснал полицай

Преди 7 часа

Станимир Станев: Удря нашия колега, който отхвръква на около 15 метра след удара

Полицаи катастрофираха в София

Полицаи катастрофираха в София

България Преди 9 часа

В колата е било и 14-годишно момче

.

Адаптираните иРНК ваксини срещу COVID-19: Какви са препоръките на здравните власти

Теми в развитие Преди 10 часа

Здравните власти публикуваха и възможните ваксинационни схеми

.

Нов антирекорд на избирателната активност очакват социолози

Избори 2022 Преди 11 часа

Очакванията на хората са със сигурност за съставяне на кабинет

Шишков за магистралите: България е изключително изостанала

Шишков за магистралите: България е изключително изостанала

България Преди 11 часа

Шишков: 38 на сто от магистралите, които трябва да се построят, са с изключително незадоволително проектантско и с никакво строително решение

Как ядрената заплаха на Русия вдигна залозите

Как ядрената заплаха на Русия вдигна залозите

Свят Преди 12 часа

Подоляк: Вече не става въпрос само за Украйна

"Подценявали сме риска": Катастрофален сценарий за Европа

"Подценявали сме риска": Катастрофален сценарий за Европа

Любопитно Преди 13 часа

Ако не се приложат бързи и ефективни мерки, сушата може да се превърне в норма до средата на века

.

Учени алармират за ръст на зоонозните заболявания

Свят Преди 13 часа

Глобалното затопляне води до ръст на зоонозните заболявания, предупреждава турски експерт

МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

България Преди 13 часа

Говорът на омраза срещу България представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества, се отбелязва в изявлението на ведомството

„Тайният син“ на Камила и Чарлз обиден, че останал без титла

„Тайният син“ на Камила и Чарлз обиден, че останал без титла

Любопитно Преди 13 часа

56-годишният aвстралиец твърди, че е готов да съди "родителите" си

<p>Медицински пробив в бъбречните трансплантаци&nbsp;</p>

Медицински пробив в съхранението на бъбреци за трансплантации

Технологии Преди 14 часа

Учени изобретиха нов метод за съхранение на бъбреци за трансплантации

<p>Луиза Григорова:&nbsp;Не можеш да спасиш всички</p>

"Никой не е очаквал това": Луиза Григорова с разкрития за ролята си в "С рeка на сърцето"

Любопитно Преди 14 часа

Tя сподели през какви предизвикателства преминава героинята ѝ в интервю за Vbox7

Авторът на „Водна паша“ Павел Койчев: Оцеляваме - това е оптимизъм

Авторът на „Водна паша“ Павел Койчев: Оцеляваме - това е оптимизъм

България Преди 14 часа

Според него оптимизмът в творбата му се дължи именно на неговия характер