8

О бщият брой на регистрираните случаи на коронавирус по света от началото на пандемията надхвърли днес 110 милиона. От тях около 68 милиона души вече са се възстановили, а 2,450 милиона са починали.

Европа е най-тежко засегнатият регион, с над 820 хиляди смъртни случая от повече от 36 милиона потвърдени заразявания.

Борисов: Създаваме зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Следват Латинска Америка и Карибите, с около 650 хиляди починали от над 20 милиона заразени, и Северна Америка (САЩ и Канада), с над 512 хиляди смъртни случая от близо 29 милиона заразени, според преброяване на Франс прес въз основа на официални данни.

Ето и най-важните новини около коронавируса и мерките за борба с него от последната седмица, представени от БТА.

Спад в броя на новите случаи на COVID-19, увеличават се пациентите в болниците

Свят

Преброяването на "Франс прес" отчита известно забавяне на хода на пандемията, на фона на въведените ограничителни мерки и започналата в много страни ваксинационна кампания срещу КОВИД-19. В сряда по света са били регистрирани повече от 390 хиляди нови заразени, а над 11 хиляди души са починали. За сравнение, в четвъртък миналата седмица броят на новите заразени е надхвърлил 435 хиляди, а близо 14 хиляди човека са починали.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) от сряда новите случаи на коронавирус за едноседмичен период са намалели с 16 процента до 2,7 милиона, а починалите са с 10 на сто по-малко - 81 хиляди.

Ваксината на AstraZeneca, какъв е проблемът с нея

В три страни вече половината от населението е получило поне една доза ваксина срещу КОВИД-19. Това са Израел (около три четвърти), Сейшелските острови и Обединените арабски емирства (към три пети). Броят на имунизираните по света е около 200 милиона, което е само под 3 процента от населението на Земята. Освен това в много от по-бедните държави ваксинацията изобщо не е започнала.

Експерти от САЩ и администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън призоваха Китай да предостави повече данни за появата на новия коронавирус, след като мисия на здравната агенция на ООН в град Ухан приключи без окончателни заключения.

Европа

Евростат отчете 450 хиляди смъртни случая повече в ЕС през периода март-ноември миналата година, отколкото средното равнище през 2016-2019 г.

Европейският съюз сключи с американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския й партньор Бионтех (BioNTech) споразумение за доставка на още 200 милиона дози от тяхната ваксина. Така ЕС, който поръчва и разпределя ваксините между страните членки, е договорил общо 500 милиона дози и може да поръча още 100 милиона тази година. По данни на Европейската комисия от сряда са били поставени 33 милиона дози в съюза, който изостава от САЩ (53 милиона) и Китай (41 милиона).

След като първа в ЕС започна да използва миналата седмица руската ваксина Спутник V, Унгария отново първа от страните членки получи китайска ваксина - на компанията Синофарм (Sinopharm).

ЕК междувременно отчете, че затварянето на границите не влияе на разпространението на коронавируса, но е засегнало сериозно общия пазар, на фона на оставащите в сила ограничения в десетина държави от Шенгенското пространство за свободно движение.

Германия

Затварянето на най-голямата европейска икономика ще продължи поне до 7 март. През последната седмица германското правителство удължи забраната за влизане в страната на пътници от държави и райони с високо разпространение на по-силно заразни варианти на коронавируса. В неделя в ограничителния списък бяха добавени Чехия и австрийската провинция Тирол.

Въпреки рестрикциите броят на новите случаи на коронавирус в Германия за едно денонощие не намалява - над 10 хиляди в сряда, приблизително колкото и преди две седмици, и при повече от 8 хиляди миналия четвъртък. През последното денонощие бяха регистрирани 9113 новозаразени.

Австрия

Правителството на канцлера Себастиан Курц не предвижда ново разхлабване на мерките до католическия Великден (4 април), след като на 8 февруари страната излезе от третия си локдаун, въведен на 26 декември. Ситуацията в Австрия е стабилна, но при запазване на сравнително високия брой на новозаразените през последните месеци (под 2 хиляди на денонощие) и тревожно разпространение на по-заразни варианти на коронавируса. Заведенията за хранене, хотелите и културните обекти в страната остават затворени.

Словакия

Страната измести от първото място по най-много смъртни случаи, свързани с КОВИД-19, за седемдневен период на глава от населението Португалия, която оглавяваше черната статистика през предходните три седмици. Словашките власти обясниха мрачната тенденция с разпространението на британския вариант на коронавируса. Словакия затегна контрола по границите си, като от сряда всички пътници, пристигащи в страната, се поставят под 14-дневна карантина. Страната освен това помоли останалите държави от ЕС да изпратят на помощ медицински персонал в претоварените й болници.

Чехия

Правителството удължи извънредното положение в страната до края на месеца въпреки опозицията на парламента. Това стана на фона на влошаването на епидемичната обстановка в Чехия заради разпространението на британския вариант на коронавируса, въпреки че хотелите, ресторантите, културните и спортните обекти са затворени от месеци, а носенето на маска навън е задължително. През последните дни броят на новите случаи на коронавирус в страната за денонощие отново надхвърли 10 хиляди при ниво от над 8 хиляди миналата седмица. Чехия е в първата петица в света по брой смъртни случаи, свързани с КОВИД-19, на глава от населението, а вчера отчете рекорден брой хоспитализирани в тежко състояние с причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Полша

Страната регистрира през последните два дни най-високия брой новозаразени (9 хиляди вчера) от един месец, след като в петък хотелите, културните и спортните обекти отвориха пробно за период от две седмици. Епидемичната обстановка в Полша се влоши в условия на разхлабване на мерките, въпреки че страната се похвали вчера, че е на първо място в ЕС по поставени дози ваксина на глава от населението (близо 4 процента).

Италия

В четири области в страната бяха въведени по-строги ограничения, първоначално за период от 15 дни, заради нарасналия брой нови случаи на коронавирус. Ски курортите, които трябваше да отворят на 15 февруари, ще останат затворени заради разпространението на по-заразни варианти на вируса поне до 5 март, до когато ще е в сила и въведеният по-рано полицейски час през нощта. Италия затегна правилата за пристигащите от Австрия, които ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус. Броят на новозаразените и починалите в страната, която е най-тежко засегнатата от пандемията в ЕС, остава стабилно висок.

Франция

Страната, която реши да не въвежда засега трети локдаун, но където са в сила редица строги ограничения, например полицейски час от вечерта до сутринта, регистрира в сряда над 25 хиляди нови случая на коронавирус след няколко дни с под 20 хиляди новозаразени. Франция постепенно наваксва първоначалното си изоставане във ваксинационната кампания, с поставени над 3,5 милиона дози. Според властите санитарната остава нестабилна и е рано за облекчаване на противоепидемичните мерки.

Испания

Броят на новите случаи на коронавирус в страната постепенно намалява, ваксинационната кампания напредва, като над 1 милион души вече са получили необходимите две дози, и някои области разхлабиха предпазливо част от ограниченията. Буди обаче тревога разпространението на по-заразни варианти на коронавируса.

Португалия

Епидемичната обстановка остава тревожна в страната, която три седмици бе на първо място в света по брой смъртни случаи, свързани с КОВИД-19, на глава от населението, преди да бъде изместена от Словакия, въпреки колебливия спад на новозаразените. Португалия удължи контрола по границите си до 1 март - пътуването от и до Испания е ограничено, като се правят само някои изключения, а полетите от и до Бразилия и Великобритания са спрени. От понеделник всички влизащи в страната представят отрицателен Пи Си Ар тест за коронавирус.

Нидерландия

Във вторник първоинстанционен съд постанови правителството да отмени въведения в страната вечерен час. Още същия ден апелативен съд отмени това решение, а вчера повечето парламентарно представени партии подкрепиха законопроект, позволяващ на кабинета да заобикаля съдебни заповеди за анулиране на вечерния час. Въпреки че през декември Нидерландия въведе редица задължителни мерки, каквито дотогава избягваше, броят на новите случаи на коронавирус остава на стабилно равнище от 3-4 хиляди на денонощие.

Великобритания

Страната, която е на едно от първите места в света по брой ваксинирани, прехвърляйки в неделя прага от 15 милиона, едновременно с това е силно засегната от по-заразни нови варианти на коронавируса. От понеделник пътниците, пристигащи във Великобритания от високорискови държави, са поставяни задължително под карантина в специално наети за целта хотели. Премиерът Борис Джонсън, който се очаква да представи във вторник план за вдигане на локдауна, предупреди, че броят на новозаразените и починалите остава висок въпреки ограничителните мерки във Великобритания, която оглавява мрачната статистика в Европа, с близо 120 хиляди смъртни случая.

Молдова

Страната, където има голямо българско малцинство, удължи санитарното извънредно положение и въведе нови мерки до 15 април. Решението бе взето заради отчетения в понеделник ръст на новите случаи на коронавирус през последната седмица с близо 18 процента. От началото на месеца в Молдова бе въведен червен код в 29 населени места, включително в район Тараклия, където българите са мнозинство. Търговските центрове няма да отварят през уикенда, пазарите ще работят само в определени дни, развлекателните обекти са затворени, а максимално разрешеният брой гости в заведенията бе понижен от 50 на 20.

Русия

В неделя здравните власти се похвалиха, че новите случаи на коронавирус в страната са намалели четвърта поредна седмица. Броят на новозаразените и починалите намаля леко през последните седем дни в Русия, където властите решиха да не въвеждат нов локдаун, но са в сила редица противоепидемични мерки, като забрана за масови събирания.

Израел

Броят на новите случаи на коронавирус в страната, която убедително е световен лидер във ваксинационната кампания, намаля от около 10 хиляди миналия месец до стабилно под 5 хиляди (близо 3 хиляди вчера). След като на 7 февруари започна първият етап от наложения в началото на януари локдаун, Израел се готви да отвори в неделя търговските центрове, магазините на главните улици, развлекателните обекти, синагогите, музеите и библиотеките, а част от учениците ще се върнат в клас. Хората, получили и двете необходими дози ваксина, ще получат право да посещават още повече места, например хотели, басейни и фитнес зали. Вчера властите решиха да удължат с две седмици, до 6 март, затварянето на границите с цел ограничаване разпространението на заразата.

Китай

Броят на новите случаи на КОВИД-19 в страната (без безсимптомните случаи, които Китай отчита в отделна статистика) остава стабилно нисък. Вчера китайските здравни власти съобщиха за 11 срещу 7 ден по-рано, всички те привнесени от чужбина. Имунизационната кампания с ваксини местно производство напредва стабилно (41 милиона поставени дози по данни от сряда).

Индия

В другата страна с милиардно население в света, ваксинацията върви с по-бавни темпове (9,2 милиона поставени дози към вчерашна дата). Индия, която е на второ място по брой регистрирани заразени след САЩ и пред Бразилия и на трето по смъртни смъртни случаи след САЩ и Бразилия, въведе задължителни тестове за пътниците, пристигащи от Бразилия, Република Южна Африка и Великобритания, за да предотврати разпространението на идентифицираните в тези държави нови варианти на коронавируса.

Япония

Страната започна ваксинацията в сряда - много след други развити държави. Смята се, че успехът на кампанията е от ключово значение за провеждането на летните олимпийски игри в Токио, които бяха отложени от миналата година. В по-голямата част от Япония е в сила извънредно положение, като през последните седмици се наблюдава тенденция на намаляване на новите заразени. Страната е с относително слабо разпространение на коронавируса (повече от 420 хиляди заразени и над 7 хиляди починали при население от около 126 милиона души), въпреки че не въведе толкова строги мерки като други държави.

Република Южна Африка

Най-тежко засегнатата от пандемията страна на континента започна в сряда имунизационната си кампания, която по-рано бе отложена заради съмнения в ефективността на ваксината на компанията Астра Зенека (AstraZeneca) срещу местния вариант на коронавируса. На първо време РЮА използва препарата на американския производител Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson). В понеделник страната отвори отново сухоземните си граници, които затвори миналия месец. Южна Африка безспорно е най-тежко засегнатата от пандемията държава на континента, с близо 1,5 милиона заразени и над 48 хиляди починали (за сравнение, на второ място е Мароко, с повече от 480 хиляди заразени и над 8 хиляди починали), но това вероятно отчасти се дължи на нейния по-голям капацитет за тестване и на по-развитата й болнична мрежа.
Днес африканският континент прехвърли прага от 100 000 починали с КОВИД-19.

САЩ

Средният брой на новите случаи на коронавирус в страната за едноседмичен период спадна под 100 хиляди за първи път от началото на ноември. За сравнение той бе над 200 хиляди през декември и достигна 250 хиляди през януари. САЩ освен това са на първо място по брой поставени дози ваксина (53 милиона дози по данни от сряда при население от около 330 милиона души). Страната все така си остава най-тежко засегнатата от пандемията, като е на първо място в света по брой заразени с новия коронавирус (близо 28 милиона) и починали (над 492 хиляди).

Чили

Страната, която бе една от първите в Латинска Америка, започнали имунизационната си кампания, ваксинира от понеделник преподавателите с идеята да отвори училищата в началото на учебната година - 1 март. Над една десета от 19-те милиона жители на Чили вече са получили поне една доза. Епидемичната обстановка в страната, която преди няколко месеца бе в челната десетка в света по брой регистрирани случаи на коронавирус, се стабилизира, а починалите са сравнително малко спрямо други държави от региона (под 20 хиляди срещу над 44 хиляди в съседно Перу с население от близо 32 милиона души).

Колумбия

Страната, която е близък съюзник на САЩ, започна имунизационната си кампания в сряда с ваксината на американската компания Пфайзер. Колумбия, с население от 50 милиона души, е сериозно засегната от пандемията, с повече от 2,2 милиона потвърдени случая на коронавирус и над 58 хиляди починали.

Венецуела

Съседната социалистическа страна започна имунизацията ден по-късно - в четвъртък, но с руската ваксина Спутник V. При близо 30 милиона жители, Венецуела е регистрирала само близо 134 хиляди заразени и почти 1300 починали - числа, които според опозицията и правозащитни организации обаче умишлено са занижени.

"Галъп": Голяма част от българите са преболедували COVID-19

Опасно усложнение при децата след Ковид-19 тревожи експертите

Доц. д-р Борисов: Това е пълна небивалица

Кунчев с прогноза за COVID-19 през февруари

Ангелов: Тази тенденция е притеснителна

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 3 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 8 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 9 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района