48

Н ад 200 млн. потвърдени случая в световен мащаб и около 4,5 млн. жертви. Това е тъжната равносметка от продължаващата вече близо две години пандемия от COVID-19. И докато опитите за окончателното справяне с опасната болест продължават, въпросът какъв е произходът на заразата все още няма категоричен отговор и не спира да подхранва редица конспиративни теории. Според повечето учени, няма основание да се смята, че COVID-19 е изкуствено създаден, но много хора са на противоположното мнение.

Липса на достатъчно доказателства

В края на август тази година американското разузнаване представи заключенията от своето разследване за произхода на COVID-19. Според доклада, смъртоносната болест не е разработена като биологично оръжие. Експертите, участвали в изготвянето му, отбелязват още, че вирусът вероятно не е генетично модифициран, но „няма достатъчно доказателства, за да се даде една или друга оценка“. Разузнавателните служби също така не са стигнали до общо заключение относно произхода на заразата, тъй като „мненията им се разминават“. Данните, с които разполагат, сочат, че две хипотези са еднакво правдоподобни: „естествен контакт със заразено животно и инцидент в лаборатория“.

Проучване в Ухан с нови разкрития за COVID-19

Установяването на произхода на вируса е от огромно значение. Това не просто ще помогне за овладяването на настоящата криза, но и ще допринесе за предотвратяването на бъдещи пандемии. Ако източникът на заразата се окаже прилеп, както предполагат редица експерти, то това ще покаже нагледно колко опасен може да бъде контактът между диви животни и хора, живеещи и работещи в близост до естествения им хабитат. Подобно разкритие ще засили и натиска върху властите по цял свят да наложат повече ограничения върху изсичането на горите и разширяването на градовете. Ако пък се окаже, че вирусът е изпуснат в резултат на лабораторен инцидент, то това би довело до затягането на мерките за сигурност.

Размяна на обвинения

Един от основните изводи в доклада на американското разузнаване е, че властите в Китай не са знаели за новата болест преди избухването на пандемията, но няма как да се даде окончателна оценка за произхода на COVID-19 без помощта на Пекин. Според САЩ, азиатската държава „възпрепятства глобалното разследване, не иска да споделя информация и обвинява други страни“. Китайските власти пък са на мнение, че международната общност използва темата за пандемията, за да упражнява политически натиск върху тях.

5 опасни мита за COVID-19 и защо не трябва да им вярвате

Доказателство, че COVID-19 е изпуснат от лабораторията в Ухан?

За никого не е тайна, че отношенията между САЩ и Китай през последните години се влошиха значително. Това затруднява изключително много работата на експертите, опитващи се да установят произхода на смъртоносната болест. „Фактът, че липсата на прозрачност пречи на разследването, е наистина разочароващ. Темата, за съжаление, се политизира твърде много“, отбелязва вирусологът Дарил Фалзарано. Повечето експерти непрекъснато повтарят, че не бива да се правят прибързани заключения, а установяването на произхода на зарази като COVID-19 е сложна задача и може да отнеме няколко години.

Институтът в Ухан

По-рано тази година, екип на СЗО посети китайския град Ухан, където беше регистриран първият случай на COVID-19. Според резултатите от тяхното разследване, предаването на болестта от прилеп на друго животно и оттам – на човек, е най-вероятната хипотеза за избухването на пандемията, но трябва да бъдат извършени „по-специфични анализи“. От СЗО също така обявиха, че вероятността вирусът да е бил изпуснат от лаборатория е „изключително малка“. Това тяхно заключение беше подложено на ожесточени критики, тъй като според редица учени е твърде рано да се поставят подобни оценки, а и няма достатъчно доказателства, за да бъде отписана тази теория.

Откъде дойде COVID-19

Фактът, че в Ухан се намира един от най-модерните институти по вирусология в света, повдига много въпроси. Част от него е единствената лаборатория в Китай, сертифицирана по стандарта BSL-4 – най-високото ниво на биологична безопасност. Учените, работещи в подобни лаборатории, изследват някои от най-опасните болести, познати на човечеството. Според разследване на вестник „Уолстрийт джърнъл“, няколко седмици преди да бъде официално съобщено за избухването на пандемията, трима сътрудници на института са постъпили в болница с остри симптоми на COVID-19. Властите в Китай отрекоха това и на свой ред обвиниха САЩ в разпространяването на лъжи.

„Много хора смятат, че наличието на подобен комплекс близо до мястото, откъдето тръгна пандемията, е твърде съмнително съвпадение. Всъщност, обяснението е много просто“, отбелязва вирусологът Кристиан Андерсен от изследователския институт „Скрипс“ в Калифорния и добавя: „Има лаборатории в близост до местата, където съществува опасност от избухването на огнища на опасни болести. Именно това са и местата, където те трябва да бъдат изследвани“. Той подчертава, че Ухан е многолюден град, в който има няколко пазара, на които се продават диви животни (предполага се, че COVID-19 е тръгнал именно от такъв пазар). Освен това, в района през годините са регистрирани няколко случая на подобни коронавируси.

Пет неща, които трябва да знаете, ако си сложите трета доза ваксина срещу COVID-19

СЗО: Не можем да принудим Китай за повече данни

Все пак няма как да се отрече, че през годините лабораторни инциденти са се случвали нееднократно. В Сингапур, Тайван и Китай няколко учени, които изследвали вируса на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), били случайно заразени по време на своята работа. През 2014 г. пък десетки лабораторни работници в американския град Атланта били изложени на риск от заразяване с антракс в резултат на нарушение на процедурите за безопасност. „Исторически погледнато, лабораторните инциденти не са нещо нечувано. За да разберем какво точно се е случило в Ухан, трябва да извършим по-задълбочени изследвания“, отбелязва вирусологът Джеси Блум от изследователския център „Фред Хътчинсън“.

Какво предстои да се случи?

Резултатите от няколко изследвания показват, че вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, вероятно е циркулирал още през октомври 2019 г. Ето защо от СЗО препоръчват да се търсят антитела срещу него в съхраняваните в Китай кръвни проби. Това ще помогне да бъде установена кога и как се е появила опасната болест, но проблемът е, че подобно изследване ще отнеме много време. „Може да анализираме данни в продължение на 10 години и пак да не открием нищо“, смята Фалзарано.

Каква е последната версия за произхода на коронавируса

СЗО не отхвърля вирусът да е изтекъл от лаборатория в Китай

Експерт: Вирусът е изпуснат от лаборатория в Ухан

Здравните експерти са на мнение, че трябва да се положат повече усилия за изследването на вирусите, разпространявани от животни в Източна и Югоизточна Азия. Става въпрос не само за прилепи, но и за панголини, норки, котки и зайци. Не бива да се забравят и фермите за диви животни, които продават своите продукти на пазари като този в Ухан. „Колкото и неприятно да звучи, истината е, че все още нямаме почти никаква представа както точно се е случило. По тази причина няма как да изключим нито една възможност“, подчертава в заключение Блум.

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 29 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 5 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 6 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 6 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 6 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си