286

Г ерманският министър на финансите Волфганг Шойбле иска Грекзит (бел.ред. - излизане на Гърция от еврозоната), за да стресне Франция и да я накара да приеме модела ѝ на дисциплинира в еврозона.

Това пише бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис за британския вестник "Гардиън".

Той е убеден, че Шойбле цели Гърция да бъде изхвърлена от еврото и това да бъде за назидание на Париж, вдъхвайки у французите "страх от Бога".

Варуфакис пише още, че когато Гърция е станала неплатежоспособна през 2010 г. вместо преструктуриране на дълга ѝ и реформа на икономиката ѝ е бил избран "токсичният" вариант – "отпускане на нови заеми на фалирал длъжник, преструвайки се, че той продължава да е платежоспособен".

"Откакто СИРИЗА дойде на власт, голямо мнозинство в Еврогрупата, под влиянието на Шойбле, прие Грекзит като предпочитано решение или оръжие срещу нашето правителство", добавя бившият финансов министър.

Той смята, че ако в крайна сметка Гърция напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

"Грекзит ще е еквивалентът на обявяване на рязко обезценяване над 18 месеца предварително: рецепта за ликвидация на гръцкия капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства", пише Варуфакис.

Тази нощ гръцкият парламент одобри предложенията на правителството на Алексис Ципрас към кредиторите на Гърция (ЕС, ЕЦБ и МВФ). Кредиторите реагираха положително на предложенията, които ще бъдат разгледани днес от финансовите министри на еврозоната.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@