Как да внимаваме с храната по морето
Източник: Илия Иванов, БГНЕС
5

Потребителите да купуват предимно български плодове и зеленчуци, защото са с по-добър контрол, призовава д-р Райна Иванова, началник отдел "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Тя съветва още летовниците да не купуват от нерегламентирани обекти и неидентифицирани търговци каквито и да е храни, защото това крие огромен риск от микробиологично замърсяване.

Наредбата за категоризиране на хотелите и заведенията за хранене трябва да се промени, за да се гарантира тяхното качество и се сложи ред в "ол инклузив" системата, казва още д-р Иванова в интервю за БТА.

- В началото на активния летен сезон сме и въпросът с "ол инклузив" системата отново е актуален. Създадоха ли се необходимите рамка и правила в този бизнес, за да запазят курортите ни някакъв европейски и цивилизован облик, а клиентите им да не бъдат ощетявани? - От началото на летния сезон със заповед на директора на БАБХ имаме разпоредени проверки на всички обекти на териториите на черноморските ни курорти, в т. ч. и на ол инклузив.

Още в края на 2011 г. изготвихме въпросник, по който колегите извършват проверките - на капацитета на кухните за производство на храни, капацитета на търговските зали за предлагането им. Това, което отдавна трябваше да се промени, е наредбата за категоризиране на обектите за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, което така и не се случи.

По този повод в началото на миналата година имахме една-две срещи с бившия заместник-министър Иво Маринов, който обеща съдействие за създаване на съвместна работна група. Имахме и уверението, че ще изготвим обща рамка и общи процедури по въпроса, но остана на думи.

До този момент нямаме предложение от МИЕТ за промяна в наредбата, а проблемът е, че тя е тяхна и ние сами не можем да влияем на промяната й. Надявам се все пак, че това ще се случи. А дотогава извършваме проверките в системата "ол инклузив" по нашия въпросник.

- И каква е равносметката от тези проверки - по отношение на капацитет, качество, хигиена и т. н.?

- От началото на сезона, от 24 май, имаме проверени 94 обекта по черноморските ни курорти и нямаме констатирани несъответствия. Като цяло извършените проверки по морето са на 898 обекта - от 27 май до 21 юни. Издали сме съответните предписания за несъответствие.

- Обобщете най-често срещаните.

- Най-честото несъответствие при "ол инклузив" е, че легловата база е много по-голяма от капацитета на ресторантите и залите за хранене. Кухненските боксове са също с малък капацитет, често по-малък от самите места за хранене в ресторантите на тези хотели.

- Какво предприемате в тази обстановка, затваряте ли хотели?

- Не, нямаме такова право. Можем единствено да затворим кухненските блокове в тези комплекси, в случаите, когато не отговарят на изискванията и не приготвят качествени и безопасни храни.

Нещата пак опират до въпросната наредба и необходимостта от промяната й. Затова сме изготвили писмо до МИЕТ с молба за промяна, така че да бъде регламентирано всичко и да има възможност за промяна на категоризацията на обектите.

- Преустановена ли е практиката, при която търговските вериги връщат храни с изтекъл срок на годност към съответните производители, според разписваните между тях договори, а производителите от своя страна търсеха начин да покрият тази загуба, преетикетираха тези продукти и ги предлагаха на хотелите с ол инклузив на по-ниска цена?

- С промяната на Закона за ветеринарномедицинската дейност от януари тази година категорично се забранява връщането на храни от животински произход от обекти за търговия на едро и дребно в обекти за производство. Единственият възможен случай, при който производителят може да изтегля храни от магазинната мрежа, е, когато след лабораторни изследвания е установил, че те са опасни или крият вреда за здравето на хората.

Подготвихме и промени в Закона за храните в тази посока, който обаче така и не стигна до пленарна зала. Там предлагаме увеличение на санкции в рамките от 5000 лева до 20 000 лева.

- Ще се справи ли най-после БАБХ с разносната търговия (царевица, слънчоглед, сладолед, понички, гевреци и т.н.) по плажовете. Ще се сложи ли край на тази практика в разгара на лятото хора с неясен здравен статус да предлагат храни с неустановен произход в амбалажни хартийки?

- Призовавам потребителите да не купуват от нерегламентирани обекти и неидентифицирани търговци каквито и да е храни, защото това крие огромен риск от микробиологично замърсяване на тези храни и оттам токсикоинфекции при хората.

БАБХ дава временни разрешителни на сезонни обекти за подобен вид търговия. На обектите за по-нискорискови храни сме разписали по-облекчени условия и те са доста на брой.

- Това означава ли, че в сковано сред плажа дървено бунгало може да се продават сладолед и палачинки, например?

- Може, само ако продуктите или сладоледът са опаковани. Помещението трябва да е съответно оборудвано - с хладилник, показващ постоянно температурата, да има резервоар с питейна вода, която редовно се подменя, препарати за дезинфекция на плотовете и т. н.

Търговецът от своя страна трябва да има редовно заверена здравна книжка и гарантиран здравен статус. Тези обекти се наблюдават и подлежат на контрол от органите на БАБХ.

- В разгара на лятото за какво трябва да внимават потребителите, когато избират плодове и зеленчуци на пазарите? Вярно ли е, че вносните такива са с повече пестициди и химикали от българските?

- Задължение на търговеца е на плодовете и зеленчуците да има етикет за произхода им и съветвам гражданите да купуват само от регламентирани пазари и тържища.

Съветвам още потребителите да купуват предимно български плодове и зеленчуци. Ние имаме много добри климатични условия, позволяващи ни голямо разнообразие от тях. Освен това много строго контролираме съдържанието на нитрати и пестициди в българските продукти, преди да ги пуснем на пазара.

Колегите от "Растителна защита" контролират продукцията още на полето - ягодови, черешови градини и т. н. Те проверяват дозите на влаганите препарати, спазването на карантинни срокове, правят лабораторни изследвания. Мога да кажа, че засега нямаме констатирани несъответствия в български плодове и зеленчуци.

Спомняте си миналата година проблеми имаше с партида домати от Йордания и с някои зеленчуци от Македония. Това наложи по-строг мониторинг на вноса, с по-чести проби и тази година нямаме проблем.

При граничен контрол регистрирахме и едно нарушение при внос на зеленчуци от Турция със завишено съдържание на пестициди, но той беше изолиран. Като цяло нарушенията са в рамките на един процент.

- От какво най-често се оплакват българските потребители на "горещия телефон", разпространен от БАБХ?

- Освен на горещия телефон всекидневно получаваме сигнали на имейл адреса на агенцията и в писмен вид. Най-често те са от клиенти на ресторанти и магазини, недоволни от общото хигиенно състояние на обектите.

Нерядко оплаквания има от съхранение на различни видове храни на едно място, което е забранено. В част от сигналите ни съобщават, че работещите в кухнята нямат работно облекло, а остават с дрехите, с които идват отвън.

Най-много са обаче жалбите, свързани с качеството и безопасността на храните.

- Има ли нарушения на наредбата за млечните продукти? Купуваме ли пилета с вода и спазват ли българските месо- и млекопроизводители технологичната документация, която са заложили в продуктите си.

- С влизане в сила и на двете наредби - за млечните продукти и съдържанието на вода в пилетата, освен в предприятията, взимаме проби и от търговската мрежа.

От взети общо 183 проби от продукти, етикетирани като млечни, досега сме открили наличие на палмови масла само в четири отделни случая, за които обществеността беше уведомена.

Като цяло наредбата се спазва и етикетите отговарят на съдържанието.

- Да очакват ли българите увеличаване на асортимента с продукти по БДС?

- Стандартите бяха изготвени с наши експерти. При изготвянето на тези стандарти, независимо дали са браншови, или по БДС, инициативата трябва да дойде от самия бранш - както това стана с колбасите, хляба, млякото, лютеницата.

БАБХ осъществява контрола при вече разписани правила, одобрява предприятията и дали те могат да прилагат технологията за тези храни. Освен за безопасност, вземаме проби и за съответствие с качествените показатели.

Агенцията освен това контролира и храните, произведени по технологична документация, защото тя е един вид стандарт на предприятието, по който то произвежда храните и трябва да се спазва.

Производството на хляб - типов, Добруджа и бял се наложи много добре на пазара. Оказа се, че българите предпочитат хляба по стандарт. Малко по-трудно се налагат месните продукти. В тези продукти не се влага нищо друго освен чисто месо, чиято цена е по-висока, и съвсем малко добавки като нитрити.

Това оскъпява тези продукти и като се има предвид ниската покупателна способност на българина е разбираемо по-ниското потребление. Все пак обаче месните стандарти се наложиха и много хора предпочитат да си купят по-малко количество, но чист продукт, по стандарт, отколкото такъв по технологична документация.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 22 минути

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 27 минути

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 1 час

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 1 час

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 2 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 3 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 3 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 3 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 3 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 4 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 4 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 4 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 4 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 4 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"