Как да внимаваме с храната по морето
Източник: Илия Иванов, БГНЕС

Потребителите да купуват предимно български плодове и зеленчуци, защото са с по-добър контрол, призовава д-р Райна Иванова, началник отдел "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Тя съветва още летовниците да не купуват от нерегламентирани обекти и неидентифицирани търговци каквито и да е храни, защото това крие огромен риск от микробиологично замърсяване.

Наредбата за категоризиране на хотелите и заведенията за хранене трябва да се промени, за да се гарантира тяхното качество и се сложи ред в "ол инклузив" системата, казва още д-р Иванова в интервю за БТА.

- В началото на активния летен сезон сме и въпросът с "ол инклузив" системата отново е актуален. Създадоха ли се необходимите рамка и правила в този бизнес, за да запазят курортите ни някакъв европейски и цивилизован облик, а клиентите им да не бъдат ощетявани? - От началото на летния сезон със заповед на директора на БАБХ имаме разпоредени проверки на всички обекти на териториите на черноморските ни курорти, в т. ч. и на ол инклузив.

Още в края на 2011 г. изготвихме въпросник, по който колегите извършват проверките - на капацитета на кухните за производство на храни, капацитета на търговските зали за предлагането им. Това, което отдавна трябваше да се промени, е наредбата за категоризиране на обектите за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, което така и не се случи.

По този повод в началото на миналата година имахме една-две срещи с бившия заместник-министър Иво Маринов, който обеща съдействие за създаване на съвместна работна група. Имахме и уверението, че ще изготвим обща рамка и общи процедури по въпроса, но остана на думи.

До този момент нямаме предложение от МИЕТ за промяна в наредбата, а проблемът е, че тя е тяхна и ние сами не можем да влияем на промяната й. Надявам се все пак, че това ще се случи. А дотогава извършваме проверките в системата "ол инклузив" по нашия въпросник.

- И каква е равносметката от тези проверки - по отношение на капацитет, качество, хигиена и т. н.?

- От началото на сезона, от 24 май, имаме проверени 94 обекта по черноморските ни курорти и нямаме констатирани несъответствия. Като цяло извършените проверки по морето са на 898 обекта - от 27 май до 21 юни. Издали сме съответните предписания за несъответствие.

- Обобщете най-често срещаните.

- Най-честото несъответствие при "ол инклузив" е, че легловата база е много по-голяма от капацитета на ресторантите и залите за хранене. Кухненските боксове са също с малък капацитет, често по-малък от самите места за хранене в ресторантите на тези хотели.

- Какво предприемате в тази обстановка, затваряте ли хотели?

- Не, нямаме такова право. Можем единствено да затворим кухненските блокове в тези комплекси, в случаите, когато не отговарят на изискванията и не приготвят качествени и безопасни храни.

Нещата пак опират до въпросната наредба и необходимостта от промяната й. Затова сме изготвили писмо до МИЕТ с молба за промяна, така че да бъде регламентирано всичко и да има възможност за промяна на категоризацията на обектите.

- Преустановена ли е практиката, при която търговските вериги връщат храни с изтекъл срок на годност към съответните производители, според разписваните между тях договори, а производителите от своя страна търсеха начин да покрият тази загуба, преетикетираха тези продукти и ги предлагаха на хотелите с ол инклузив на по-ниска цена?

- С промяната на Закона за ветеринарномедицинската дейност от януари тази година категорично се забранява връщането на храни от животински произход от обекти за търговия на едро и дребно в обекти за производство. Единственият възможен случай, при който производителят може да изтегля храни от магазинната мрежа, е, когато след лабораторни изследвания е установил, че те са опасни или крият вреда за здравето на хората.

Подготвихме и промени в Закона за храните в тази посока, който обаче така и не стигна до пленарна зала. Там предлагаме увеличение на санкции в рамките от 5000 лева до 20 000 лева.

- Ще се справи ли най-после БАБХ с разносната търговия (царевица, слънчоглед, сладолед, понички, гевреци и т.н.) по плажовете. Ще се сложи ли край на тази практика в разгара на лятото хора с неясен здравен статус да предлагат храни с неустановен произход в амбалажни хартийки?

- Призовавам потребителите да не купуват от нерегламентирани обекти и неидентифицирани търговци каквито и да е храни, защото това крие огромен риск от микробиологично замърсяване на тези храни и оттам токсикоинфекции при хората.

БАБХ дава временни разрешителни на сезонни обекти за подобен вид търговия. На обектите за по-нискорискови храни сме разписали по-облекчени условия и те са доста на брой.

- Това означава ли, че в сковано сред плажа дървено бунгало може да се продават сладолед и палачинки, например?

- Може, само ако продуктите или сладоледът са опаковани. Помещението трябва да е съответно оборудвано - с хладилник, показващ постоянно температурата, да има резервоар с питейна вода, която редовно се подменя, препарати за дезинфекция на плотовете и т. н.

Търговецът от своя страна трябва да има редовно заверена здравна книжка и гарантиран здравен статус. Тези обекти се наблюдават и подлежат на контрол от органите на БАБХ.

- В разгара на лятото за какво трябва да внимават потребителите, когато избират плодове и зеленчуци на пазарите? Вярно ли е, че вносните такива са с повече пестициди и химикали от българските?

- Задължение на търговеца е на плодовете и зеленчуците да има етикет за произхода им и съветвам гражданите да купуват само от регламентирани пазари и тържища.

Съветвам още потребителите да купуват предимно български плодове и зеленчуци. Ние имаме много добри климатични условия, позволяващи ни голямо разнообразие от тях. Освен това много строго контролираме съдържанието на нитрати и пестициди в българските продукти, преди да ги пуснем на пазара.

Колегите от "Растителна защита" контролират продукцията още на полето - ягодови, черешови градини и т. н. Те проверяват дозите на влаганите препарати, спазването на карантинни срокове, правят лабораторни изследвания. Мога да кажа, че засега нямаме констатирани несъответствия в български плодове и зеленчуци.

Спомняте си миналата година проблеми имаше с партида домати от Йордания и с някои зеленчуци от Македония. Това наложи по-строг мониторинг на вноса, с по-чести проби и тази година нямаме проблем.

При граничен контрол регистрирахме и едно нарушение при внос на зеленчуци от Турция със завишено съдържание на пестициди, но той беше изолиран. Като цяло нарушенията са в рамките на един процент.

- От какво най-често се оплакват българските потребители на "горещия телефон", разпространен от БАБХ?

- Освен на горещия телефон всекидневно получаваме сигнали на имейл адреса на агенцията и в писмен вид. Най-често те са от клиенти на ресторанти и магазини, недоволни от общото хигиенно състояние на обектите.

Нерядко оплаквания има от съхранение на различни видове храни на едно място, което е забранено. В част от сигналите ни съобщават, че работещите в кухнята нямат работно облекло, а остават с дрехите, с които идват отвън.

Най-много са обаче жалбите, свързани с качеството и безопасността на храните.

- Има ли нарушения на наредбата за млечните продукти? Купуваме ли пилета с вода и спазват ли българските месо- и млекопроизводители технологичната документация, която са заложили в продуктите си.

- С влизане в сила и на двете наредби - за млечните продукти и съдържанието на вода в пилетата, освен в предприятията, взимаме проби и от търговската мрежа.

От взети общо 183 проби от продукти, етикетирани като млечни, досега сме открили наличие на палмови масла само в четири отделни случая, за които обществеността беше уведомена.

Като цяло наредбата се спазва и етикетите отговарят на съдържанието.

- Да очакват ли българите увеличаване на асортимента с продукти по БДС?

- Стандартите бяха изготвени с наши експерти. При изготвянето на тези стандарти, независимо дали са браншови, или по БДС, инициативата трябва да дойде от самия бранш - както това стана с колбасите, хляба, млякото, лютеницата.

БАБХ осъществява контрола при вече разписани правила, одобрява предприятията и дали те могат да прилагат технологията за тези храни. Освен за безопасност, вземаме проби и за съответствие с качествените показатели.

Агенцията освен това контролира и храните, произведени по технологична документация, защото тя е един вид стандарт на предприятието, по който то произвежда храните и трябва да се спазва.

Производството на хляб - типов, Добруджа и бял се наложи много добре на пазара. Оказа се, че българите предпочитат хляба по стандарт. Малко по-трудно се налагат месните продукти. В тези продукти не се влага нищо друго освен чисто месо, чиято цена е по-висока, и съвсем малко добавки като нитрити.

Това оскъпява тези продукти и като се има предвид ниската покупателна способност на българина е разбираемо по-ниското потребление. Все пак обаче месните стандарти се наложиха и много хора предпочитат да си купят по-малко количество, но чист продукт, по стандарт, отколкото такъв по технологична документация.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Зеленски: Украйна е решена да продължи да работи за мир

Зеленски: Украйна е решена да продължи да работи за мир

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Не всичко може да се обсъди по телефона

Калас: САЩ остават най-големият съюзник на Европа

Калас: САЩ остават най-големият съюзник на Европа

Свят Преди 13 часа

Тя направи това изказване във връзка с новата стратегия за сигурност на САЩ

Желязков: Българските евромонети ще са платежно средство в цяла Европа

Желязков: Българските евромонети ще са платежно средство в цяла Европа

България Преди 13 часа

Страната ни ще бъде част от европейското културно и монетно наследство

Невероятен Никола Цолов с трето място във Ф2

Невероятен Никола Цолов с трето място във Ф2

Любопитно Преди 14 часа

Българинът направи чудесен старт и компенсира наказанието си от вчера

Хиляди ученици на протест срещу военната служба в Германия

Хиляди ученици на протест срещу военната служба в Германия

Свят Преди 14 часа

Много от младежите не отидоха на училище, за да се включат в демонстрациите

Забравете за фитнеса - „културната тренировка“ може да е ключът към по-добро здраве

Забравете за фитнеса - „културната тренировка“ може да е ключът към по-добро здраве

Любопитно Преди 15 часа

Как е възможно това може да прочетете в следващите редове

Как приключиха преговорите между Украйна и САЩ във Флорида

Как приключиха преговорите между Украйна и САЩ във Флорида

Свят Преди 16 часа

Специалният пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп Стив Уиткоф "проведе продуктивни преговори" със старши преговарящия от Украйна Рустем Умеров, съобщи представител на Белия дом

Гръцките фермери пуснаха движението през "Кулата" - "Промахон"

Гръцките фермери пуснаха движението през "Кулата" - "Промахон"

Свят Преди 16 часа

Леките автомобили преминавта безпрепятствено границата

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 16 часа

Трусът е бил с магнитуд 3,5 по Рихтер

<p>Почина&nbsp;един от най-известните архитекти в историята</p>

Почина Франк Гери, един от най-известните архитекти в историята

Свят Преди 16 часа

Сред многото му шедьоври са музеят „Гугенхайм“ в Билбао, Испания; концертната зала „Уолт Дисни“ в Лос Анджелис и сградата на DZ Bank в Берлин

Завъртял се на пътя тир временно блокира движението през Хаинбоаз" (СНИМКИ)

Завъртял се на пътя тир временно блокира движението през Хаинбоаз" (СНИМКИ)

България Преди 16 часа

Малко след 14.00 ч. движението беше възстановено

Жертвите на наводненията в Индонезия вече са най-малко 883

Жертвите на наводненията в Индонезия вече са най-малко 883

Свят Преди 17 часа

Над 500 души са в неизвестност