0

В секи шофьор прекарва по 3,5 минути на всеки час, докато шофира в гледане на смартфона си. Това показват резултати от проучване на компанията Zendrive, цитирани от онлайн изданието Engadget.

Проучването е продължило три месеца и е включило данни от 3 млн. шофьори в САЩ. Анализирани са общо 570 млн. пътувания и обща дистанция от около 9 млрд. километра. Данните показват, че всеки шофьор използва телефона си поне веднъж в 88% от пътуванията си. Общо прекарва по 3,5 минути на всеки час шофиране без да гледа пътя, а в екрана на смартфона.

5 проекта на Google, за които повечето хора не знаят

Евростат: Най-много българи ползват интернет през мобилния си телефон

За сравнение, свалянето на очите от пътя само за две секунди увеличава риска от катастрофа 24 пъти. Средностатистически, американците се нуждаят от 5 секунди, за да прочетат или отговорят на SMS. При кола, която се движи с 90 км/ч, тези пет секунди се равняват на приблизителната дължина на футболно игрище.

4 неща, които може да променят Интернет през 2017г.

Данните в САЩ показват, че загиналите при катастрофи през 2016 г. са с 6% повече спрямо 2015 г. и 14% повече в сравнение с 2014 г. Същевременно автомобилите стават все по-сигурни. Ръстът на загиналите обаче означава, че самите шофьори стават все по-лоши и пренебрегват все повече дори елементарни правила.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@