2

Т атуировките могат да се използва за повече от средство за изразяване на индивидуалност. Учени от Харвард и Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили умни татуировки, които могат да следят здравето на човек, съобщава Harvard Gazette.

Нанороботи ще помагат на хирурзите при операции

Чип може да поправя повредени органи

Умните татуировки решават няколко проблема. Един от тях е, практичността. В момента подобни сензори могат да се носят чрез допълнителни устройства, които се нуждаят от батерии.

Екзоскелет помага на деца с церебрална парализа да ходят

При използването на умните татуировки, сензорите се имплантират директно в кожата и дори няма нужда от батерия или безжична връзка. Вместо това самото мастило на татуировката реагира на интерстициалната течност, която пък се променя според състоянието на кръвта. Например при дехидратация, зеленото мастило може да стане още по-ярко. Друг тип и нюанс на зелено мастило пък може да стане кафяво и да предупреди страдащ от диабет, че се е повишило нивото на глюкоза.

Джаджа превръща смартфона в клинична лаборатория

По подобен начин хората лесно могат да следят здравното си състояние във всеки един момент. Освен това учените смятат, че с още малко работа могат да направят татуировките да издържат толкова, колкото е необходимо на пациента. Друг вариант е да са невидими и да се появяват само при определени условия или под специална светлина. С помощта на приложение за смартфон, пък ще могат да се сканират цветовете и да се получава повече информация за здравословното състояние.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@