0

Ч есто при домашни посещения се оказва, че лекарят има нужда от допълнителна информация и изследвания, които няма как да направи на място. Учени от Университета на Илинойс може би са решили този проблем с тяхното ново устройство. Те са създали джаджа, която се свързва със смартфон и превръща телефона в подвижна клинична лаборатория.

Нанороботи ще помагат на хирурзите при операции

Чип може да поправя повредени органи

Устройството може да извършва спектрален анализ на кръв, урина и слюнка. "Нашият TRI Analyzer е като швейцарско ножче за биоанализи. Той може да извършва трите най-често използвани теста в медицинската диагностика и на практика към него могат да бъдат адаптирани хиляди вече разработени тестове", коментира Браян Кънингам, ръководител на научния екип в сайта на университета.

В един от тестовете учените използвали устройството, за да анализират биомаркери в бременна жена и тестове за индиректно засичане на ензими на растежа в новородено. Тестовете дали същите резултати като професионалното клинично оборудване. Според екипа-създател на TRI Analyzer, устройството е също толкова ефективно и в останалите тестове.

Учени съживиха изчезнал вирус чрез ДНК по пощата

10 факта за ДНК, които може и да ви изненадат

Има още много други медицински изследвания, които могат да се извършват с джаджата, включително наличието на протеини и антитела в кръвта, чрез които се диагностицират множество потенциални проблеми със здравето. Системата разчита на камерата на смартфона и неговата бяла LED светкавица или допълнителен зелен диод. Тя осветява течността, като светлината се събира в оптично влакно и се раздробява и изпраща обратно до камерата на телефона. Всичко това позволява на TRI Analyzer да засича промените в цветовете на течностите и реакциите им със светлината.

Учени ще могат да създават поръчкови организми

Създадоха полусинтетичен организъм

Според учените устройството е подходящо за лекари в полеви условия, при домашни посещения, както и за пациенти в спешно състояние или такива, които нямат лесен достъп до клиника. Освен това устройството може да извършва серия тестове чрез плъзгането на контейнера с проби през слот, подобно на плъзгането на кредитна карта през ПОС терминал.

Джаджата е и доста евтина за възможностите си - само 550 долара. Все още има довършителни детайли, но работата напредва и резултатите са обещаващи.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@