0

У чени от американския Национален здравен институт (NIH) разработват специален педиатричен екзоскелет. Той трябва да помогне на деца с церебрална парализа да ходят, съобщава онлайн изданието StatNews.

Нанороботи ще помагат на хирурзите при операции

Чип може да поправя повредени органи

В момента седем деца имат такива екзоскелети и са част от пилотния проект на учените. Шест от тях вече показват подобрение в разгъването на колената и след шест тренировки вече могат да ходят само с помощта на екзоскелета.

Джаджа превръща смартфона в клинична лаборатория

Устройството има за цел да коригира стойката и походката на децата. То обаче не изпълнява самите движение. Децата продължават да ходят сами със собствена сила, а устройството само им помага и работи заедно с тях, не вместо тях. Учените се надяват, че в дългосрочен план екзоскелетът ще подобри трайно походката на децата и дали ще може да я коригира до степен, в която да не е необходим.

Наргилето - новата опасна мода сред децата

Проектът е само първоначално проучване дали екзоскелетите са приложими за лечение. Резултатите са обнадеждаващи и позволяват по-задълбочено проучване за търсене на дълготраен ефект. Сега около 50% от децата с церебрална парализа постепенно спират да ходят, когато пораснат. "Ако успеем да коригираме или третираме походката им още от ранна възраст, може би ще успеем да увеличим тяхната мобилност, когато станат възрастни", коментира Томас Булеа, един от авторите на проучването.

Историята на един лекар, който няма друг избор, освен да се оперира сам

За съжаление, екзоскелетът е приложим само при деца, които все още могат да ходят сами. Следващата цел на учените е да открият дали методът може да се прилага и при деца в по-сериозно състояние или други двигателни проблеми.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@