6

У чени от щатския университет в Охайо са създали миниатюрен чип, който може да възстановява органи. Чипът "инжектира" генетичен код в кожни клетки и може да променя типа им, съобщава самият университет.

Учени съживиха изчезнал вирус чрез ДНК по пощата

10 факта за ДНК, които може и да ви изненадат

Технологията се казва тънканна нанотрансфекция (TNT) и може да генерира всеки тип клетка в тялото на пациента. По този начин могат да се поправят увредени органи или да се връща функционалността на остаряващи тъкани. Според учените кожата е идеална за тази цел и в нея могат да се "отглеждат" елементи на всеки орган.

Учени ще могат да създават поръчкови организми

При тестовете са използвани мишки и прасета. Учените са успели да препрограмират кожни клетки да станат кръвоносни съдове и да осигуряват циркулация на кръвта до увредени крака. В рамките на седмица се появили първите активни кръвоносни съдове, а за общо две седмици кракът е бил спасен.

Лабораторните тестове са били успешни и в препрограмирането на кожни клетки в нервни. Те са били инжектирани в мишки с мозъчни увреждания след инфаркт и са помогнали за възстановяването им.

Учени създадоха хибрид между прасе и човек

Създадоха полусинтетичен организъм

Учените казват, че процесът е много лесен и с 98% успеваемост. Отнема по-малко от секунда, като предварително програмираният чип се поставя върху кожата. Това веднага започва процеса по препрограмиране на клетките. Чипът дори не трябва да стои с пациента. Взета е предвид и имунната система и не са необходими лекарства, които да я потискат. Не са нужни и лабораторни процедури и може да се прилага от общопрактикуващи лекари.

Учените смятат да започнат клинични тестове с реални хора още следващата година. Ако те са успешни, чипът може да промени начина, по който се лекуват множество болести и увреждания.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@