3

Г енерирането на вредни емисии се свързва най-вече с индустрията и заводите. Ново проучване на учени от Университета на Сидни посочва, че туризмът всъщност генерира 3 пъти повече вредни емисии от очакваното, съобщава БиБиСи.

Хиляди "мръсни дизели" заминават за България

Домашните препарати вредни за въздуха, колкото колите

Основна причина за големия ръст е най-вече по-подробната методика, която вече включва емисиите от самото пътуване, плюс храна, хотел, пазаруване, поддръжка и др. Освен това има и ръст на туризма от развити и развиващи се страни към други подобни държави.

Планетата е заплашена от нова екокатастрофа

Човекът е основната причина за затоплянето на климата

Туризмът е индустрия за повее от 7 трилиона долара годишно. 10% от световната работна ръка е заета именно в тази сфера. Новото проучване обхваща 160 държави в периода от 2009 г. до 2013 г. Ако досега се смяташе, че туризмът генерира между 2,5% до 3% от световните вредни емисии, то новото проучване поставя нивото до почти 8%.

Най-много пътуват в САЩ, Китай, Германия и Индия. При това по-голямата част от пътуванията са в рамките на същата страна. Въпреки това най-големите туристи-замърсители са от Канада, Швейцария, Холандия и Дания, вероятно заради по-суровия климат.

София - най-мръсната европейска столица

Светлинното замърсяване през нощта се увеличава

Всичко това се отразява и на топ дестинациите. Изследването посочва, че туризмът е отговорен за 80% от годишните вредни емисии на Малдивите, Кипър и Сейшелите. Така те попадат в парадоксалната ситуация, че икономиките им зависят почти изцяло от туризма, но същевременно и са сред най-страдащите от промените в климата.

Проучването показва и друга връзка - колкото по-богат е човек, толкова "по-замърсяващи" са неговите пътувания. То изчислява, че за хората, които печелят повече от 40 000 долара годишно, техните "туристически вредни емисии" се увеличават с 13% за всеки 10% ръст на доходите им.

Учени: Светът има 3 години да спре глобалното затопляне

Означава ли това, че хората трябва да намалят пътуванията си? Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC) приветства проучването, но не приема обвинения, че индустрията не прави достатъчно, за да намали вредните си емисии.

Метанът в атмосферата се увеличава необяснимо

Какъв е бъдещият климат на България

WTTC изтъква, че много хотели, летища и туроператори полагат усилия и вече са преминали изцяло на възобновяеми енергийни източници. Съветът казва, че е нужна още работа, но има добра инерция. Освен това той работи и по инициативи за привличане на внимание по темата и сред самите туристи, които да са по-запознати с емисиите, които отделят и да са по-внимателни. Важно е хората да не прекаляват например с употребата на вода и енергия, просто защото са на почивка и да съобразяват консумацията си разумно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@