14

Г радовете са центрове на модерните общества и цивилизация. В тях се създава много стойност, но и се консумират много ресурси. Според прогнози, до 2050 г. над 70% от населението на Земята ще живее в градовете, което ще донесе със себе си много големи промени. Затова те трябва отсега да се подготвят и да разчитат на модерни технологии, съобщава VisualCapitalist.

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

Най-замърсяващият фактор за околната среда е… детето

Компанията Raconteur е направила селекция от технологиите, които ще се използват в най-умните градове и ще им помогнат да се справят с прираста на население. Тя прогнозира, че в Африка и Азия ще се оформят гигантски градски райони с по над 50 млн. жители. Това ще се отрази на вредните емисии и на цялата природа в дадения регион.

Освен това подобни гъсто населени райони ще трябва да имат много добра инфраструктура, умни сгради, умни комуникации, умно здравеопазване. Накратко, всичко ще трябва да е много по-умно и модерно от сега.

Незрящ човек видя съпругата си за пръв път чрез умни очила

Игрите за трениране на мозъка се оказват безполезни

Компанията дава за пример и някои от инициативите, които вече започват да се прилагат в най-умните градове по света. Те са дадени като стъпка в правилната посока, но ще е необходима още много работа.

Миниатюрен микроскоп може да възстанови зрението

Умните пътища и улици. Те използват камери и сензори, за да анализират трафика в реално време и да адаптират пътната конфигурация и светофарите така, че да осигуряват оптимално движение на всички. Това включва и адаптиране на ограничението на скоростта, създаване на специални допълнителни ленти за движение, промяна на посоката им и др.

Сградите също трябва да поумнеят. В момента популярност набират градините на покритите или дори растителност по фасадата. Тя помага и за изолацията. Архитектите постепенно започват да планират вграждане на слънчеви панели в сградите и дори вятърни турбини. Необходима е и оптимизация на консумацията на енергия, климатизацията и дори осветлението.

Компютърни игри ще учат хората как да взимат решения

10 факта за ДНК, които може и да ви изненадат

Умното осветление засяга и улиците. Уличното осветление трябва да може да се адаптира към условията и метеорологията в реално време. Това ще оптимизира разхода на енергия и ще даде максимално добра видимост във всеки момент.

Следват и умните заводи за обработка на отпадъци и дори оптимизираното събиране на боклук. Сензори в кофите могат да показват кои са близо до напълване и маршрутът на събирането им да се променя според този и други критерии.

GE разработва гигантски 3D принтер за самолетни части

Учени записаха видео върху живи ДНК клетки

На подобен принцип могат да поуменят още електропреносната мрежа, водоснабдяването и много други. Сензори и алгоритми ще изчисляват в реално време какво е необходимо, за да се гарантира стабилната работа на града.

За да има максимален ефект от всичко това обаче и индивидуалните домове трябва да са по-умни. Те също трябва да оптимизират своите разходи и консумация на енергия, което не само ще намали вредните емисии и сметките, но може да направи и живота на хората по-приятен и удобен.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@