2

Социалните мрежи действат твърде пристрастяващо на младите. Самите приложения допълнително мотивират децата и тийнейджърите да прекарват все повече време онлайн, което може да има неприятни последици. Това казва Комисарят на децата в Англия Ан Лонгфийлд пред БиБиСи.

Facebook публикувал личните постове на 14 млн. души

Facebook ще се бори с фалшивите новини в България

Тя призовава социалните мрежи да ограничат и променят някои от функциите си, за да не примамват децата толкова много. Един конкретен пример е функцията Streaks на Snapchat. Тя брои в колко поредни дни двама души са си писали поне по веднъж. Това кара младите да искат да трупат дни, съобщения и неусетно пристрастява към приложението, смята Лонгфийлд.

Facebook пак променя как ще избира новините в профилите

Facebook продължава да губи от най-важната си аудитория

От Snapchat отговарят, че смисълът на Streaks не е да пристрастява, но комисарят не отстъпва от позицията си. "Бих искала всички тези неща да бъдат прегледани и ако не премахнати, то поне ограничени. Интернет е направен така, че да бъде пристрастяващ. Всички алгоритми в него работят тихо, за да ни пристрастяват. Дали са малките точки, които ти казват, че някой ти пише или просто клип в YouTube тръгва автоматично веднага след края на предишния", смята Лонгфийлд.

Говорител на Snapchat казва, че Streaks имат за цел да мотивират запазване на контакта между приятели и да заздравява връзката между тях. Смисълът им е да са забавни и постепенно компанията ги е направила по-малки и не толкова привличащи вниманието.

Зукърбърг в ЕП: Извинявам се, не направихме достатъчно

Лонгфийлд има подкрепата и на британския секретар по култура, дигитални технологии, медии и спорт Мат Ханкок. Самият той казва, че не позволява на децата си да използват смартфони. Британският секретар по здравеопазване Джереми Хънт също подкрепя колегите си.

Той вече се е срещал с представители на Snapchat, Google, Apple, Facebook и Twitter и са говорили за тези проблеми. Хънт е поискал от тях повече информация за това какво смятат за прекомерна употреба на приложенията, както и дали могат да направят функции, които да ограничат ползването им.

През последния месец и Google, и Apple представиха именно такива функции в новите версии на Android и iOS. Изглежда, че срещите за сега дават известен резултат.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.