Ревю: Honor 10 срещу висшата лига на смартфоните
Официалните снимки на Honor 10 най-добре представят атрактивния дизайн на телефона   
Източник: Honor
4

П рез последните години Huawei положи доста усилия да наложи и популяризира бранда си по света. През това време компанията създаде и дъщерния си бранд Honor, който първоначално тръгна в Китай с целта да увеличи присъствието на компанията в бюджетния клас.

BlackBerry представи първия си телефон с двойна камера

Motorola представи модулния смартфон Z3 Play

През 2014 г. Honor беше готов за международна експанзия и навлезе в Европа и постепенно в други региони. Постепенно Honor започна да увеличава не само позициите, но и амбициите си. Всеки нов флагман увеличава възможностите, като се стреми и да запазва цената далеч от сумите на топ моделите. Така стигаме до тазгодишния флагман Honor 10, с който поживяхме през последните няколко дни.

Увеличава се интересът към евтините смартфони

Android P ще е най-мащабният ъпдейт от години

Honor 10 е най-амбициозният модел на марката досега. Той съчетава и следва на практика всички актуални тенденции в сферата, включително доста функции, които има при смартфоните от най-висок клас. Същевременно телефонът е доста по-евтин от тях -  цената му е около 899 лв. за версията с 64GB памет и 4GB RAM и 999 лв. за версията със 128GB памет. Какъв е резултатът? Нека да видим.

Дизайнът

В наши дни дизайнът на смартфона е една от най-важните характеристики, за да привлече потенциалните си притежатели. Honor 10 се чувства много добре в ръката. Рамката му е от метал, като е скосена в ръбовете. Лицето и гърбът на телефона са от стъкло. Стъклото на гърба е т.нар. от компанията Aurora Glass, като цветовете Phantom Blue и Phantom Green предлагат още по-впечатляващи и грабващи окото визуални ефекти и отражения.

Под дисплея Honor 10 има сензор за пръстови отпечатъци
Под дисплея Honor 10 има сензор за пръстови отпечатъци Източник: Honor

Видът на Honor 10 привлича вниманието и често става тема на разговор. На гърба има и двойна камера със светкавица, като само модулът на светкавицата е издаден над иначе напълно равния корпус. Недостатък е, че стъклото е „магнит” за пръсти и трябва да се почиства редовно, за да изглежда добре. Алтернатива е да се използва прозрачният силиконов защитен "кейс", който идва в комплекта.

Microsoft сближава Windows 10 с Android и iOS

Nokia възражда и класиката 8110

Лицевата страна на Honor 10 е доминирана от големия 5,84-инчов дисплей, който е с пропорция 19:9. Той има т.нар. „прорез”, т.е. ивицата в горната част на дисплея, в която са поместени слушалката, сензорите и предната камера, а част от дисплея я заобикаля отстрани като „уши”. Този дизайн беше наложен от iPhone X, като бързо стана доста популярен и сред много други производители. Под дисплея е оставено малко място, което се използва от сензор за пръстови отпечатъци, който има функция и на класически Home бутон. Дисплеят има рамка около себе си, която е по-дебела спрямо по-скъпите си конкуренти.

Хардуерът

Колкото и добре да изглежда, един телефон трябва най-вече да върши работа. Големият дисплей е с резолюция 2280х1080 пиксела с 432ppi гъстота на пикселите.  Телефонът идва с предварително положен протектор за стъклото. Самите цветове са достатъчно ярки, като в настройките има допълнителни опции, както и дори възможност за промяна на резолюцията с по-малка, за пестене на енергия.  Яркостта също е добра и изображенията се виждат сравнително добре и на силна светлина. „Прорезът” може да се скрива софтуерно с черна ивица, която се активира от настройките.

Honor 10 използва процесор Kirin 970 с 4GB RAM и 64GB или 128GB вградена памет. За съжаление, няма слот за допълнителни microSD карти. Основен фокус на смартфона е изкуственият интелект. Затова той има и отделен чип, който помага на основния процесор в обработката и извършването на анализите на изкуствения интелект. Хардуерът се справя доста добре с всички ежедневни задачи. Той не среща трудности и при по-голямо натоварване, но загрява корпуса на телефона доста, особено в горната част, където е процесорът. Разбира се, производителността на Honor 10 не е толкова голяма колкото на най-скъпите смартфони, но това ще се усети само при много голямо натоварване, каквото в ежедневието се случва рядко.

Камерата

Тук Honor са положили основната част от усилията в прилагането на изкуствен интелект. Основната камера е двойна с 16МР главен сензор и 24МР вторичен сензор, който е монохромен. Камерата отпред е единична с цветен 24МР сензор. Всички сензори могат да се управляват от изкуствения интелект, който пък се активира по желание от потребителя. Honor 10 има множество режими на снимане, включително и Pro режим, който дава пълна свобода в избора на всякакви настройки на снимане. Друг интересен режим е “AR обектив”, който разпознава лицата в кадъра (без значение дали се използва предна или задна камера) и добавя ефекти върху тях или фонове зад тях.

Huawei атакува висшата лига при смартфоните с новия P20

Google добавя визуална търсачка към Android

Записът на видеоклипове може да е с 4K резолюция, както ида се правят снимки по време на записа. За съжаление камерата няма оптична стабилизация, което при толкова голяма резолюция си личи при по-динамичните кадри. Фокусът е бърз, а качеството на звука е приемливо. Може да се желае още от него при по-шумни обстановки.

Задължителната за всеки тест на смартфон снимка на плодове. В случая отново с активиран AI режим, който направи цветовете по-ярки.
Задължителната за всеки тест на смартфон снимка на плодове. В случая отново с активиран AI режим, който направи цветовете по-ярки. Източник: Vesti.bg

Разбира се, остана да обърнем внимание и на изкуствения интелект при камерите. Когато е активиран, има доста голяма роля в управлението на двойната камера и извличането на максимума от нея. Когато работи, изкуственият интелект разпознава обекти и заобикалящите условия. Системата извежда уведомление на дисплея, че е разпознала например, че се снима автомобил, сграда, човек, че е облачно или много ярко.

След като разпознае тези неща, изкуственият интелект автоматично оптимизира настройките на камерата, за да се съобрази с всички тези критерии. Разликата в снимките с и без включен изкуствен интелект като цяло не е голяма, освен за тези, които държат и на най-малките детайли и по-ярки цветове. При по-слаба светлина "шумът" в някои снимки може да е доста, особено когато се разглеждат с максимална резолюция. При смаляването им, качеството се подобрява.

Снимка в тъмни условия с включен AI режим
Снимка в тъмни условия с включен AI режим Източник: Vesti.bg

Сред допълнителните режими има и опции за нощни снимки (за тях ще е нужен статив), 3D панорама, 3D обекти, скенер на документи и др. Някои от тях са достъпни само за предната камера като режим за селфи портрети с различно ниво на светлината.

Екстрите

Honor 10 използва Android 8.1 Oreo за своя операционна система, като върху нея е инсталиран и интерфейсът EMUI на Honor, който идва заедно с множество допълнителни функции.

Една от тях е система за лицево разпознаване, която отключва телефона само, когато предната камера разпознае неговия собственик. Системата е доста бърза и точна. Справя се и на много слаба светлина и може да се съобрази с това дали човек носи очила или не в дадения момент. Заради това, самият производител препоръчва към нея да се добави и друг метод на идентификация. Honor 10 може да комбинира и използване на сензора за пръстови отпечатъци, като телефонът сам избира кога да поиска идентификация с единия или другия метод. С приоритет е лицевото разпознаване, защото е по-удобно и се активира още с вдигането на телефона към лицето.

Сензорът за пръстови отпечатъци е под стъклото, но също е доста прецизен и работи дори, когато пръстът е мокър. Все пак, телефонът не е водоустойчив с IP рейтинг, така че е добра идея да не се използва на мокро.

Друга практична функция е „разделен екран”. Той се активира при натискане и задържане на бутона за превключване между активните приложения. Чрез този режим може да се използват две приложения на дисплея едновременно. Например YouTube в горната част на екрана и Facebook в долната. Потребителят по всяко време може да управлява кое приложение каква част от екрана да взима чрез плъзгач. Процесорът не се затруднява с работата с две приложения едновременно, но това се отразява на батерията, ако има много видео и визуализации.

Как изглежда режимът за едновременно използване на две приложения на един екран на Honor 10
Как изглежда режимът за едновременно използване на две приложения на един екран на Honor 10 Източник: Vesti.bg

Говорейки за батерията, тя е с капацитет 3400mAh, което осигурява спокойна целодневна работа с Honor 10. Телефонът преживя „полеви” тест в реални условия като помощен инструмент в един от дните на фестивала Webit. Беше използван за записи на разговори, снимки, видео, интернет през WiFi, включително и за гледане на видеостриймове. За около 8 часа подобно използване, изразходва малко повече от  половината от батерията си. Има и интелигентни режими за пестене на енергия, които да увеличат времето още повече, когато това се налага. Смартфонът поддържа и технологията Honor Supercharge. Тя зарежда батерията до 50% за около 30-тина минути в зависимост от това колко приложения се обновяват на фонов режим през това време.

Honor 10 разполага и с всичко останало, което може да се очаква от един смартфон – NFC чип, 4G LTE, може да се използва с две SIM карти едновременно и др. Качеството на разговорите е добро, чува се добре, а има и шумоизолиращ микрофон, за да може и другият участник в разговора да чува ясно.

Заключение

Honor 10 е доста красив и добре изработен смартфон. Многото стъкло по корпуса го прави малко по-податлив към инциденти, затова трябва да се внимава. Хардуерът се справя добре с ежедневните задачи и повечето по-тежки натоварвания. Камерата е добра, като има какво да се желае от нея в по-сложните ситуации, но в масовите случаи се справя добре. Батерията също издържа доста. Като цяло телефонът, който вече се продава и в България, заслужава внимание не само от хората, които търсят модел в средния клас. Той може да конкурира и предложенията във високия клас, най-вече когато човек търси атрактивен дизайн и адекватен хардуер без да има нужда от възможно най-голямата производителност.

 

Плюсове:

+ Красив дизайн

+ Много допълнителни и практични функции

+ Добра производителност

+ Издръжлива батерия

 

Минуси:

- Част от допълнителните функции са „скрити” в настройките и разчитат да бъдат открити случайно от потребителя

- Камерата изпитва известни затруднения при по-сложна обстановка

- Твърде много стъкло, което може да се окаже проблем за притежателите с по-динамично ежедневие

- Корпусът се загрява много при голямо натоварване

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Станимира се раздели с „Игри на волята: България“

Станимира се раздели с „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 2 часа

След битката в понеделник едно от племената ще се разпадне

И след 30 години ромите ще раждат рано и ще живеят кратко

И след 30 години ромите ще раждат рано и ще живеят кратко

България Преди 2 часа

Какво сочи изследване на фондация "Фридрих Еберт"

Разкриха незаконен развъдник, в който е родено чухуахуато Рая

Разкриха незаконен развъдник, в който е родено чухуахуато Рая

България Преди 5 часа

Тримесечното куче, заловено в Норвегия, беше заплашено от умъртвяване, тъй като е било с невалиден български паспорт

Криза: Болницата в Бургас търси доброволци за COVID-отделението

Криза: Болницата в Бургас търси доброволци за COVID-отделението

Теми в развитие Преди 7 часа

Работещите там изнемогват от постоянен извънреден труд и се затрудняват при обгрижването на пациентите, които към момента са 36-ма

<p>Зам.-министър Николай Нанков е с COVID-19</p>

Зам.-регионалният министър Николай Нанков е с COVID-19

Теми в развитие Преди 8 часа

Това съобщи самият той в профила си в социалната мрежа Фейсбук

България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия

България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия

България Преди 8 часа

България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели

Елена Динева

Пускат от ареста жената на Васил Божков

България Преди 8 часа

Елена Динева е освободена заради изтичане на максималния срок за задържане

Обявиха началото на поръчките за iPhone 12 и iPhone 12 Pro

Обявиха началото на поръчките за iPhone 12 и iPhone 12 Pro

Технологии Преди 8 часа

Дългоочакваните смартфони могат да бъдат заявени предварително от 23 до 29 октомври, а доставките ще започнат на 30 октомври

<p>Командирът на &quot;Граф Игнатиево&quot; в болница с COVID-19</p>

Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" в болница с COVID-19

Теми в развитие Преди 9 часа

Ген. Русев, който наскоро пое ръководството на "Граф Игнатиево", е докаран с линейка в болницата

Лилия Мустакова

„Новите политици“ в „Темата на NOVA“

България Преди 9 часа

Кои са те и какво ги прави успешни – тази неделя след централната емисия новини

Жена заплаши с пистолет бременна в тролей във Враца

Жена заплаши с пистолет бременна в тролей във Враца

България Преди 9 часа

Тя носела оръжието в дамската си чант

<p>България и Турция с апел <strong>да не се въвежда карантина</strong> на Балканите</p>

България и Турция с апел да не се въвежда карантина на Балканите

Теми в развитие Преди 9 часа

Марияна Николова обсъди с турския си колега Мехмет Ерсой възможностите за съвместни инициативи между двете страни

Представиха книгата „Illusio Magna“, екранизирана във филма „Пепел върху слънцето“

Представиха книгата „Illusio Magna“, екранизирана във филма „Пепел върху слънцето“

България Преди 10 часа

Романът служи за основа на новия български филм „Пепел върху слънцето“

Увеличават заплащането на личните асистенти

Увеличават заплащането на личните асистенти

България Преди 10 часа

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която представи проект за промени в Закона за личната помощ

В Китай преместиха пететажна сграда (видео)

В Китай преместиха пететажна сграда (видео)

Любопитно Преди 11 часа

Целта - да се освободи място за строежа на търговски център

<p>Киргизстан отложи парламентарните избори</p>

Киргизстан отложи парламентарните избори

Свят Преди 11 часа

Кога все пак ще се случат